Περί κάψας και ενίσχυσης τρίχορδου

Καλησπέρα φίλοι μου , αν και έχει πολυσυζητηθεί διεξοδικά το θέμα της ενίσχυσης έχω απορίες συγκεκριμένα για το θέμα της κάψας/κρυστάλλου/πιεζοηλεκτρικού αισθητήρα.Το μπουζούκι μου έχει ροζέτα αλλά πέρα από αυτό καλό είναι να δοκιμαστεί και κάτι άλλο από τον κλασσικό μαγνήτη. Χρησιμοποιεί κανείς , τι εντυπώσεις έχετε , αξίζει η αγορά μιάς κάψας και αν ναι τότε τι παρελκόμενα απαιτεί για να μπεί σε κονσόλα (πχ direct box);
Ευχαριστώ.

αν έχει βύσμα xlr τότε δεν χρειάζεσαι DI, αλλά πιθανόν να χρειαστείς phantom από την κονσόλα (ειδικά στην περίπτωση που είναι πυκνωτικό μικρόφωνο). αν έχει βύσμα jack (καρφί), τότε χρειάζεσαι DI.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Τώρα θέτω το ερώτημα του di μιας και έχω μια κάψα barcus berry jr. Χρειάζομαι προφανώς ενεργητικό. Ποσα περιπου να δώσω για ενα αξιοπρεπές?

δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι ενεργητικό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την προενίσχυση της κονσόλας. πάρε ένα απλό παθητικό να κάνεις την δουλειά σου.

Από το λίγο ψάξιμο κατάλαβα ότι το phantom της κονσόλας μόνο σε ενεργητικό έχει επίδραση. Αν έχεις ΄δουλέψει και με παθητικό και όλα είναι εντάξει να το δω και για παθητικό (ομολογουμένως πιο φτηνα…). Ευχαριστώ.

Οταν χρησιμοποιεις καψα καποιας εταιριας ,π.χ. K&K,barcus berry κ.λ.π.,καλο ειναι,για να κανεις ηχο της προκοπης, να χρησιμοποιεις και προενισχυση της ιδιας εταιριας,κατα προτιμηση καποια με ρυθμισεις για πριμα-μπασα-μεσαια.Προσωπικα,σε μικρους χωρους ,παιζω με την K&K bigshot και με την προενισχυση K&K pure XLR.Στην θεση σου θα επαιρνα την barkus berry 3000A.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Ναι , το γνωρίζω αυτό αλλά είναι αρκετά τσιμπημένο στην τιμή και έλεγα μήπως έκανα δουλειά με καμία πιο φθηνή κάψα.

συμφωνώ με τον φάνη, αν θες καλό ήχο θες και προενίσχυση δικιά σου (και όχι πχ την ενσωματωμένη της behringer). αλλά εδώ μιλάμε για μείωση κόστους, οπότε κοιτάμε κατ’αρχήν την βασική διάταξη.
το phantom είναι απλά τροφοδοσία με σταθερή τάση 48volt. χρησιμοποιείται για την λειτουργία πυκνωτικών μικροφώνων, DI, ή άλλων συσκευών (για να μην χρησιμοποιείς μπαταρίες ή πρίζες).
ένα παθητικό DI απλά εξισορροπεί την σύνθετη αντίσταση μεταξύ της εξόδου της κάψας (jack, unbalanced) και της εισόδου της κονσόλας (xlr, balanced). ενεργητικό είναι το DI που επιπλέον παρέχει και μια βαθμίδα ενίσχυσης, άρα χρειάζεται ρεύμα είτε από μπαταρία/πρίζα είτε από phantom.
το βασικό που χρειάζεσαι είναι ένα απλό έστω DI, γιατί αλλιώς είναι σαν να βάζεις λάδι από τον τενεκέ στο μπουκάλι χωρίς χωνί -οι μισές συχνότητες θα χυθούν απ’έξω.

Πάντα αναλυτικός.Ευχαριστώ πολύ. Δοκίμασα κάψα σκέτη και ο ήχος έιναι μπρίκι και αδύναμος και πολύ ψεύτικος. Σε μια συναυλία που είχα πάει (δεν ηξερα τοτε) μου είχε βάλει di box o ηχολήπτης και μάρεσε πολύ ο ήχος της κάψας. Οπότε προχωρώ σε αγορά ενός φθηνού παθητικού di και βλεπουμε μετά. Κάνα αξιόπιστο di να προτείνετε γύρω στο 50άρικο ;