Περί διακόσμησης μπουζουκιού

Θα ήθελα λίγο τη βοήθεια σας στο θέμα διακόσμησης.
Είμαι έτοιμος να αρχίσω αυτό το κεφάλαιο αλλά δεν διαθέτω την εμπειρια των υλικών. Πιό συγκεκριμένα γνωρίζω την τεχνική του όστρακου αλλά αυτό είναι μια φάση της διακόσμησης όχι όλη. Έτσι ανατρέχω σε εσας για ασετόπαστες ακρυλικά κλπ. Τι είναι η ασετόπαστα π.χ. στερεό; κάτι σαν πολτός πως εφαρμόζεται κλπ
Η βοήθεια σας μου είναι απαραίτητη και πιθανόν και για άλλους φίλους.
Πασχάλης

Γιατί δεν χρησιμοποιείς καπλαμάδες;

Και αυτό παίζει Γιάννη αν γνωρίζεις γίνε λίγο αναλυτικός. Καπλαμάς πάχος υλικού κόλα τεχνική κτλ.

Μια τεχνική είναι να κολλήσεις φύλλα καπλαμά διαφορετικού χρώματος (ξύλου) π.χ.καρυδια -κελεμπέκι με βενζινόκολλα (έτσι ώστε να μπορούν να ξεκολλήσουν αργότερα) και να κόψεις,με λεπτή σέγα, αρχικά το εσωτερικό σου σχέδιο και εν συνεχεία το εξωτερικό περίγραμμα της φιγούρας.Ταιριάζοντας το εξωτ.σχέδιο του ενός καπλαμά με το εσωτ. του άλλου έχεις τη φιγούρα .
Αλλή τεχνική είναι να βάλεις τους καπλαμάδες ανάμεσα σε δυο φύλλα λεπτού κόντρα πλακέ τα οποία θα καρφώσεις στις άκρες,(θα κάνεις δηλαδή σαντουιτς!Αν προσπαθήσεις να τους κόψεις χωρίς το κοντρα πλακέ θα καταστραφούν) και θα κόψεις τη φιγούρα σου.
Μπορείς επίσης να δουλέψεις και με πολύ κοφτερές λάμες(τα χειρουργικά νυστέρια είναι ιδανικά).
Καπλαμάδες μπορείς να βρεις σε πάχος χιλιοστού και λεπτότερους.
Οι περισσότεροι ξυλέμποροι έχουν καπλαμάδες.Εγώ παίρνω απ’ τον πατριώτη μου τον Παντελάκο Παπαρηγοπούλου 34 στο Περιστέρι ο οποίος εμπορεύεται μόνο καπλαμάδες και έχει τεράστια ποικιλία.
Ότι έγραψα το έχω βρει μόνος.Μπορεί να υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος επεξεργασίας καλύτερη.Αν ξέρει κανένας ας μας δώσει τα φώτα του.
Με τις ίδιες τεχνικές μπορείς να δουλέψεις και ξύλο πάχους π.χ.2 χιλ.

Γιάννη να είσαι καλά είναι πολύ κατατοπιστικά αυτά που μου λες. Στο σημείο που θα κολήσεις τον καπλαμα το σκάβεις το καπάκι για να το τρίψεις μετά με το τριβείο και τι κόλα χρησιμοποιείς;
Με την ευκαιρία αυτή ανεβάζω και μια φωτο με δυο μικρές φιγουρίτσες αστεράκια δοκιμαστικά που έκοψα απο κόκαλο μασχαριού μετά απο επεξεργασία έτσι όπως μου είπε ο φίλος μου ο Γιάννης ο Κουκουρίγκος απο τις Σερρες οργανοποιός που μου έδειξε δουλειές του και με τρέλανε. Τι να πω για την τέχνη του δεν έχω λόγια. Ένα άλλο πολύ καλό παλικάρι επίσης οργανοποιός που μου εξήγησε πολλά πράγματα και μου έδωσε και υλικά διακόσμησης για το μπουζούκι ειναι ο Παναγιώτης Στάμκος απο Θεσσαλονίκη στον οποίο ειναι δίπλα του και ο δικός μας kostasthesaloniki και είδα τις δουλειες τους. Φιλόξενοι άνθωποι και μερακλήδες. Πήγα το καλοκαίρι και τους γνώρισα. Του χρόνου θα πάω και στις Σερρες να γνωρίσω και το Γιάννη Κουκουρίγκο απο κοντά.

Ακουμπάς τη φιγούρα πάνω στο καπάκι ,χαράζεις το περίγραμμα της και μετά σκάβεις με σκαρπέλλα ή με το ντρέμελ.
Τους καπλαμάδες τους κολλάω με titebond.
Αφού μιλάς με οργανοποιούς επαγγελματίες θα την βρείς την άκρη.Αυτοί σίγουρα ξέρουν καλύτερα.

Φίλε Γιάννη ξέρεις κάτι μπορεί να έχω γνωρίσει αυτούς τους ανθρώπους αλλά δεν θέλω να γίνομαι και τσιμπούρι τη στιγμή που είναι και πολύ απασχολημένοι με την δουλειά τους. Άλωστε ασχολούμενοι εμείς ερασιτεχνικά με αυτό που κάνουμε ανταλλάσουμε γνώσεις και εμπειρίες μέσα απο το φόρουμ και ταυτόχρονα πληροφορούνται και κάπιοι άλλοι φίλοι απο εδώ μέσα για διάφορες τεχνικές. Το τηλέφωνο του πατριώτη σου του Παντελάκου θα μπορούσες να μου το δώσεις μήπως έχει κάποιο δειγματολόγιο να μου στείλει για να μπορέσω να παραγγείλω;

Τα λέμε Πασχάλης

Πασχάλη καλύτερα να πας από εκεί.Ειναι παράλληλα της Κηφισού, επομένως είναι πολύ ευκολο να τον βρεις.
Δουλέυει μόνο με χονδρική και ο τύπος πνίγεται.Εγώ διαλέγω από τα περισσεύματα τα οποία είναι ότι πρέπει για φιγούρες.

Μη μας κυνηγήσουνε φίλε. Εσύ είσαι και πατριώτης του εγώ ο έρμος λες να το βάλω στα πόδια…;
Στα σοβαρά τωρα σκέφτομαι να παίξω πάνω στα χρώματα μαυρο ξανθό και κοκινιζοντα καπλαμά.Το μαύρο που βγαίνει σε έβενο και το βέγγε νομιζω πως είναι μαυριδερό να μπούνε αντί τη μαυρη ασετοπαστα που έχουν τα περισσότερα μπουζουκια. Το ξανθο κελεμπέκι και κοκινο παντουκ για φιγουρες πια ειναι η αποψή σου.
Και κάτι άλλο αν σε ενδιαφέρει η επικοινωνία και μεσώ skype μπορούμε να τα λέμε όπως και με άλλους φίλους απο το φόρουμ.
Πασχάλης

Δεν υπάρχει περίπτωση να σε κυνηγήσει.Είναι τύπος σπαθί.Στην τελική του λες ότι σε έστειλα εγώ.
Καλύτερα με Π.Μ. να επικοινωνήσουμε καθότι από skype δεν σκαμπάζω.
Με ότι χρώμα θέλεις μπορείς να παίξεις.Πάντως να ξέρεις ότι μερικοί καπλαμάδες θα σου σπάσουν τα νεύρα κατα την κατεργασία καθότι σπάζουν εύκολα.

πως μπορω να φτιαξω φιγουρα για ταστιερα απο οστρακο;και οταν την φτιαξω πως την βαζω πανω στην ταστιερα;την κολλαω;

Δε θα σου πω πώς φτιάχνεται η φιγούρα. Θα σου πω ότι η φιγούρα στην ταστιέρα μπαίνει …σκαφτή, δηλαδή σκάβεται το σχήμα της στον έβενο κι ύστερα κολλιέται. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλό να κάνεις καμιά …200ριά δοκιμές πάνω σε διάφορα ξύλα κι ύστερα να δοκιμάσεις να …χαλάσεις το μπουζούκι σου. :slight_smile:

Ακριβώς όπως το είπε ο Άρης

δηλαδη αν το δοκιμασω στο μπουζουκι θα το χαλασω;δεν ειχα με τιποτα σκοπο να το δοκιμασω κατευθειαν στο μπουζουκι!να σου πω την αληθεια δε σκεφτομουν να το κανω μονος μου!καποιος μαραγκος θα με βοηθαγε σιγουρα!

ΝΑΙ θα το χαλάσεις.

Φίλε Πειραιώτη χαίρομαι με την ζωντάνια σου και τον ενθουσιασμό σου (ο οποίος δικαιολογείται απο την ηλικία (17. Σε ζηλεύω :)).

Για να βρείς μαραγκό να κάτσει να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι η …πατέρας σου…ή πατέρας σου.

Πριν κάνεις οτιδήποτε και βρεθείς προ εκπλήξεως, διάβασε εδώ μέσα και ρώτα τα παιδια που αχολούνται με την κατασκευή οργάνων.

Το να ασχοληθεί με το όργανο μαραγκός,είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΖΗΜΙΑ.Το να ξέρεις από μαραγκοδουλειές δεν σημαίνει ότι ξέρεις και “πως θα βάλεις κάποια πράματα πάνω στο όργανο”.

οταν βρω χρονο και καθησω και το φτιαξω θα ανεβασω φωτογραφια του δημιουργηματος μου!θα πεσει πολυ γελιο!πιο πολυ με σκουποξυλο θα μοιαζει παρα με μπουζουκι!:019: τουλαχιστον θα εχει χορδες!:slight_smile:

…δανείζομαι ατάκα από ταινία…

…“δηλαδή ας πούμε ότι εγώ έχω όλη την καλή διάθεση
να σου κάνω μια εγχείρηση:080:…εσύ θα κάτσεις?”:slight_smile:

…το καημένο το μπουζουκάκι όμως δεν έχει επιλογή!:084: