ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΝΤΟΥΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΜΒΑΛΟ ΣΗΜΕΡΑ

Αντιγράφωντας…

Το Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής μουσικής, Μουσικό - Λαογραφικό και Φιλολογικό αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά, σας καλεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, και ώρα 11 π.μ. σε μία παρουσίαση που θα αποτελέσει σταθμό γιά την έρευνα της ιστορίας του σαντουριού στον Ελλαδικό χώρο. Η παρουσίαση αυτή αναδεικνύει βάσει εθνομουσικολογικών τεκμηρίων, την διαμόρφωση της διάταξης των φθόγγων του σαντουριού που χρησιμοποιείται σήμερα στην Ελλάδα, έχοντας σαν αφετηρία ένα παλαιότερο είδος σαντουριού που ήταν σε χρήση στα τέλη του 19ου αι. Η παρουσίαση θα είναι τρίωρη και περιλαμβάνει 6 τριαντάλεπτες υποενότητες.

α. Σαντούρι και κύμβαλο.
β. Το Ελληνικό σαντούρι παλαιού τύπου : Παρουσίαση oργάνου.
γ. Προβολή και ανάλυση σχετικού φωτογραφικού υλικού.
δ. Εξελικτικά στάδια της διαμόρφωσης του τρόπου χορδίσματος του Ελληνικού σαντουριού. Πορίσματα.

Διάλειμμα
ε. Ηχογραφήσεις Ελληνικών τραγουδιών στην Σμύρνη και στην Αμερική των αρχών του 20ου αι: Κύμβαλα και σαντούρια. (Εισηγείται ο μουσικός και συλλέκτης Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος).
στ. Ανοικτή συζήτηση - ερωτήσεις.

Εισηγείται ο δεξιοτέχνης του κυμβάλου, ερευνητής των χορδοφώνων κρουστών (σαντούρι - κύμβαλο) στην Ελλάδα και δάσκαλος οργάνου στο ΚΕΠΕΜ, Κλέαρχος Κορκόβελος.
Δεν επιτρέπεται ολική ή μερική μαγνητοσκόπηση - βιντεοσκόπηση της παρουσίασης, καθώς και η λήψη φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του εισηγητή.

Το κύμβαλο τι είναι;


Τσίμπαλο, δεν τους κάνει.

Είναι το τσίμπαλο. Ένα σαντούρι μεγαλύτερο, δυνατότερο, με μόνιμα πόδια (όχι φορητό), και απο κει και πέρα δεν ξέρω με τι άλλες διαφορές από το σαντούρι. Νομίζω ρουμάνικης ή ουγγρικής προελεύσεως. Περισσότερα, υποθέτω, επιτόπου.

και πεντάλ

//youtu.be/tMw0khfNUic

Βλέπουμε πως και σε μερικά καλά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης,υπάρχουν και τέτοιες όμορφες βραδιές,με τσέμπαλο και άλλα όργανα…

Επίσης στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε σαντούρια και τσίμπαλα!

//youtu.be/2-UkdIOll0o

Το τσέμπαλο είναι εντελώς άλλο όργανο: το clavecin / harpsichord, πληκτροφόρο με παρόμοια εμφάνιση όπως το πιάνο αλλά με διαφορετικό μηχανισμό παραγωγής του ήχου και διαφορετικό ήχο.

Βέβαια και το τσέμπαλο και το τσίμπαλο, ως λέξεις, προέρχονται από το κύμβαλο (που είναι κρουστό -βγάλε τώρα άκρη…).