Γεια σας παιδία …!!!έχω κάνει μια ομάδα στο φόρουμ για όσους αγαπούν τον τζούρα…!!! θα με χαροποιούσε να βλέπω φίλους του οργάνου… όχι μονό όσους παίζουν αλλά και όσους το αγαπούν…!!! η ομάδα ονομάζετε: παίζω και εγώ τζουρά…!!!
Αγαπητέ pistolero, το εκτέλεσες το όργανο!!!
Παιζω και γω τζουρα…ο κωδικος προσβασης φανταζομαι…
Ναι ειναι το ονομα της ομαδας…!!!γιατι το εκτελεσα??φιλε μου??
Γιατι παίζεις τζουρά όχι τζούρα…
εχεις μεγαλο δικιο…!!!
Ε δε βαριέσαι…Και καμια τζούρα να παίξει καμια φορά…άσχημα είναι;:019:
Είχα προσπαθήσει στο παρελθόν να κάνω ένα θέμα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του οργάνου αλλα δεν πήγε πολύ μακριά…Επιμένω οτι είναι παραμελημένο σε σχεση με τον…μεγάλο του αδελφό…
Παντως εγώ μετά απο 5 μήνες τζουρομανίας δεν έχω βαρεθεί ακόμα
(ασε που μπαίνει και στο αεροπλάνο ποιό εύκολα:089:)
ούτε εγώ φιλέ μου…!!! μου αρέσει πολύ το οργανάκι …!!!πολύ δύσκολα θα το αλλάξω. .!!!θα χαρώ να γίνεις μέλλος της ομάδας που προσπαθώ να προωθήσω…!!! θέλω υποστήριξη από όλους όσους αγαπούν αυτό το μικρό δημιούργημα…!!!
Αμα διορθώσεις και το όνομα της εικόνας της ομάδας, μετα χαράς…:019:
Μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ για παλαιότερη συζήτηση, η οποία όμως δεν έβγαλε πολλές άκρες. Θα ήθελα κάποια στιγμή αν κάποιος απο τους μάστορες του φόρουμ είχε χρόνο, να γραφόταν κάτι σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της κατασκευής και γενικότερα για το πως επικράτησε το συγκεκριμένο μέγεθος και τύπος. Γενικότερα, αν κάποιος ξέρει κάτι σχετικό, ας κάνει ένα βήμα μπροστά…:019:
To αλλαξα και το ονομα της εικονας φιλε μου…!!!αρα περιμενω…!!!
Ήδη μπήκαμε 4 … τζουράρηδες
Φίλε, στη φωτό της ομάδας είναι σίγουρα τζουράς? μεγάλο μου φαίνεται το σκάφος…μήπως να βάζαμε σκαφτό? :78:
Πολυ καλη ιδεα φιλε μου…!!!με τν πρωτη ευκερια αυριο θα το αλλαξω…!!!μας θελω ολους μαζι…!!!για να παμε ποιο καλα…!!!
Κάτι σχετικά με το όνομα: Τζουράς (τουρκ. cura) είναι μια γενική ονομασία για όργανα που είναι μικρότερα και με πιο ψηλή φωνή από το στάνταρ μέγεθος. Τζουράδες έλεγαν παλιά τα μικρά κλαρίνα (που τελικά δεν καθιερώθηκαν στο δημοτικό). Στη Θράκη υπάρχει η τζουρά γκάιντα (ψηλή), η ορτά γκάιντα (μεσαία) και η καμπά γκάιντα (μπάσα). Οι ίδιοι όροι (τουλάχιστον τζουρά και καμπά, για το ορτά δεν είμαι σίγουρος) υπάρχουν για τις γκάιντες και στη Βουλγαρία. Οι Τούρκοι ονομάζουν τζουρά ένα μικρό σάζι, περίπου στο μέγεθος του δικού μας μπαγλαμά (ενώ μπάγλαμα ονομάζουν το μεγάλο σάζι, πιο μεγάλο από το μπουζούκι -άντε βγάλε άκρη!)
ωραιος φιλε μου…!!!ωραιος…!!!σε περιμενο στην ομαδα…!!!
Για το ορτά, κι εγώ δεν ξέρω. Kaba σημαίνει άξεστος, χονδροειδής και πρέπει να έχει και την έννοια του μεγάλος: kabadayi ο κατʼ εξοχήν νταής («θείος»). Η λέξη baglama σημαίνει δέσιμο, πρόσδεση, σύνδεση και στα όργανα, υπονοεί εκείνα που φέρουν μπερντέδες. Τώρα, για το ότι ουσιαστικά, όλα τα τρίχορδα μακρυμάνικα έχουν μπερντέδες, πραγματικά, άντε βγάλε άκρη…
Να ρωτήσω κάτι:
Είναι λογικό να υποθέσουμε οτι αυτό που αποκαλούμε σήμερα τζουρά είναι μια πρώιμη μορφή μπουζουκιού; Δηλαδή, εφόσον το σώμα του τζουρά είναι πολύ κοντά στο μαντολίνο και η κλίμακα είναι ποιό κοντά σε παλαιότερα όργανα, μήπως τελικά ο τζουράς είναι ότι έχει απομείνει απο τις πρώτες προσπάθειες αυτού του συνδιασμού μαντολίνου-ταμπουρά, που μετέπειτα φυσικά εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο μπουζούκι που γνωρίζουμε σήμερα;
Με άλλα λόγια, μήπως τζουράς και άλλα μικρότερα(μισομπούζουκα-τζουρομπούζουκα η όπως τα λέμε τελος πάντων) είναι τελικά ποιό κοντά στον ήχο του 20 (και παλαιότερα) απο το μπουζούκι που παίζουμε σήμερα;
ο Τζουράς είναι μικρo όργανo με μακρύ λαιμό και προέρχεται από το μπουζούκι. Αυτο το όργανο συμπληρώνη μια τυπική ορχήστρα της Ρεμπέτικης μουσικής.
Ο Τζουράς μοιάζει πολύ με το μπουζούκι. Η βασική τους διαφορά είναι το μέγεθος. Ο λαιμός και το καπάκι είναι μικρότερα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον βαθύ ήχο του οργάνου αυτού. Επίσης είναι κουρδισμένο σε D-A-D, ενώ ο μικρότερος τζουράς είναι κουρδισμένος σε G-D-G
:110::110::110::110::110::110::110::110::110::110::110::110::110::110::110::110::110::110::110:
.