Πέννες από ταρταρούγα (καβούκι χελώνας)

Το φτερό του όρνιου (του γύπα) είναι το καταλληλότερο που μπορεί να βρεθεί στην Ελλάδα. Υποθέτω, και σε όλη την Ευρώπη. Αν στην Αμερική παίζαν κιθάρα με πένα από φτερό στρουθοκαμήλου, αρχαιοπτέρυγα, πτεροδάκτυλου ή κοινού δράκου, ε, ας το εξηγούσαν! :slight_smile:

Νομίζω κανένα φτερό δεν είναι τόσο πλατύ ώστε να βγάλει πένα σε πλάτος μπουζουκιού. Πάντως της στρουθοκαμήλου τα φτερά είναι πολλά και μικρά (καθώς δεν πετάει!).

Αλλά νομίζω ξεφεύγουμε :sweat_smile:

1 «Μου αρέσει»

Ο δράκος δεν έχει φτερά, φολίδες έχει. Και κάτι μυτερά τρίγωνα που όμως δεν κάνουν… Έτσι τουλάχιστον τον βλέπω εγώ…

(είπαμε, ξεφεύγουμε!)

1 «Μου αρέσει»

Από προσωπική εμπειρία θα έλεγα ότι η καλή ταρταρούγα παράγει πιο στρογγυλό και γλυκό ήχο. Σαν αναλογία θα έλεγα ότι η συγκριση ήχου ταρταρούγας/πλαστικής πένας, θυμίζει αρκετά τη σύγκριση του ήχου βινυλίου σε σχέση με τον κρυστάλλινο του cd. Βέβαια δεν νομίζω να έχει κάνει κανείς τεστ με πένες ακριβώς ίδιου πάχους και σχήματος οπότε υπάρχουν πολλοί παράμετροι που επηρεάζουν.

Επίσης θέλει ιδιαίτερο χειρισμό, έχει περίεργη υφή, “τρώγεται” πολύ πιο εύκολα με το παίξιμο από την πλαστική. Αν λάβουμε υπόψην και το κόστος αλλά και το φιλοζωικό κομμάτι, θα έλεγα ότι τελικά δεν αξίζει, τουλάχιστον για συνεχή χρήση.

υ.γ. Λόγω απαγόρευσης του υλικού, το 99.9% των αντικειμένων σε στυλ “ταρταρουγας” που κυκλοφορεί στο ίντερνετ στην ευρώπη είναι πλαστικό που απλά μιμείται το χρώμα (όχι την υφή!) οπότε δεν έχει κανένα νόημα να χρησιμοποιηθεί.

1 «Μου αρέσει»

Μιας και αναφερόμαστε σε πένες είδα ένα βίντεο (από γνωστό κιθαριστικό κανάλι του σωλήνα), που φτιάχνεται πένα από ένα είδος λατινοαμερικάνικου καρπού το οποίο το ονομάζουν φυτικό ελεφαντόδοντο (Vegetable Ivory). Ο καρπός λέγεται Tagua nut και στα ελληνικά η λέξη μεταφράζεται “φυτελέφας”. Θεωρείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει το ελεφαντόδοντο.
Υπάρχει κανείς που το έχει δοκιμάσει ή έστω το έχει ακούσει ξανά?
Εδώ ο σύνδεσμος:

Υ.Γ.“Φυτελέφας” είναι μάλλον αυτόματη μετάφραση μάλλον ήθελαν να πουν φυτικό ελεφαντόδοντο.

2 «Μου αρέσει»

Ο δικός μου δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περίοδο στην οποία έγινε η μετάβαση στην πέννα ταρταρούγας, είναι «σκοτεινές δεκαετίες» για το μαντολίνο. Αναφέρεται μόνο σαν προϊστορία του θέματος του βιβλίου, που είναι η άνθιση του μαντολίνου στην Ιταλία και διεθνώς στο τέλος του 19ου και στον 20ο αιώνα.

Οι πηγές που αξίζει να μελετήσουμε για το τι γίνεται στην Ελλάδα είναι παλιές μεθόδοι κιθάρας με πέννα, και μαντολίνου, (δεν ξέρω πότε εκδόθηκε η πρώτη μέθοδος μπουζουκιού, από ότι είδα από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους δεν πολυσυμπαθούσαν το μπουζούκι στο μεσοπόλεμο). Επίσης τιμοκατάλογοι κλπ μουσικών καταστημάτων.

nea-elliniki-methodos-kitharas-turtaios-ekd-kokonetsis-300x300

3 «Μου αρέσει»

Αν κάποιος έχει πρόσβαση, κυκλοφορούσε η «μέθοδος μανδολίνου» του Κουτούγκου που πρέπει να είναι μεταπολεμική, και η «μέθοδος μανδολίνου» του Ν. Λάβδα, που ήταν ο μαέστρος και συνθέτης της Αθηναϊκής μαντολινάτας, μάλλον προπολεμική.

Ξεθάφτηκε τώρα μόλις μια παλιά συζήτηση για πέννες, με αρκετά μηνύματα και για ταρταρούγα.

2 «Μου αρέσει»

Βεβαιότατα αυτές οι πένες παρήγαν καθαρότερο ήχο. Τις βρήσκαμε ως το 70 στα παλιά περίπτερα. (τα ναυλον καλσόν τότε ήταν πολύ ακριβά.
Σκεφτήτετο αλλιώς.
Η ταρταρούγα παράγει τον ήχο. (οστούν, καύκαλο).
Η χορδή τον μεταφέρει πάλι σε οστούν (γέφυρα)
Η γέφυρα στο καπάκι) (ξύλο, καύκαλο φυτού)
Το καπάκι στον αέρα
Ο αέρας στο αυτί μας (πάλι κοκαλάκια θα βρεις εκεί).

ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ

Τα κοκαλάκια είναι μεγάλο πράγμα

4 «Μου αρέσει»

Σε τηλεοπτική συνέντευξη του ο Παναγιώτης Βαρλάς, κατασκευαστής μπουζουκιών ανέφερε τις πέννες από ταρταρούγα και είπε πως η ταρταρούγα επίσης χρησιμοποιείτο και για στολίδια στο καπάκι…

Καλημερα Μάριε, αν αυτο είχε δηλωσεί σε συνέντευξη του θα ηταν πολυ παλιά καθως τωρα απαγορεύεται.

Ναι βέβαια, μιλούσε για το περελθόν σίγουρα

Νομίζω ότι η παραγωγή ταρταρούγας είναι που απαγορεύεται (δηλαδή να σκοτώσεις χελώνα). Αν το υλικό το έχεις ήδη, γιατί να μην το χρησιμοποιήσεις;

Π.χ. θυμάμαι οργανοποιό που είχε χτυπήσει στο ebay ολόκληρη χελώνα βαλσαμωμένη, με πιστοποιητικά ότι ήταν από κάποια παλιά χρονολογία.

Γιατί, πώς θα αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας; Απαγορεύτηκε πάντως όχι μόνο το σκότωμα χελώνας (άσε που υπάρχουν και σκέτα καβούκια από ψόφιες χελώνες) αλλά και η χρήση του υλικού και ορθότατα.

1 «Μου αρέσει»

Πένες ταρταρούγα βρίσκεις εύκολα, πωλούνται κανονικά.
Όχι σε μαγαζί, αλλά πιστεύω νόμιμα προμηθεύεται το υλικό και τις κατασκευάζει ο μάστορας.
Ακριβές μεν…40-50 ευρώ η μία

Στο ebay πάντως βρίσκεις από λογικές τιμές έως τρελές:

1 «Μου αρέσει»

Θα με παραξένευε αν αυτές οι πένες είναι απο ζωικό υλικό. Υπάρχουν καποιοι κανονες για την πώληση και εξαγωγη χελωνας. φανταζομαι αν είναι κάποιο pickguard η μέρος οργανου ισως περνάει απαρατηρητο ή αν είναι κάποιας ηλικίας πιθανών να μπορεί νόμιμα να πωληθεί.
αυτές είναι μάλλον tortoloid.

ψέμματα!
μάλλον είναι και γραφει στους όρους απο κατω:

Please confirm that this item is not import prohibited items specified by your country. This is buyer’s own responsibility. For more information please contact the post office of your country or customs.

Αυτές της φωτογραφίας πάντως που ανέβασα πρέπει να είναι χελώνα

1 «Μου αρέσει»

ναι πιθανών repurposed απο παλαιότερα όργανα/έπιπλα κλπ τουλαχιστον η αριστερή

πάντως εγώ ότι ζωικά υλικά δοκιμασα για πένες (φτερα καβούκια κλπ) δεν βολεύτηκα τίποτα και δεν τα χάρηκα. νομίζω δεν υπάρχει λόγος να στηρίζουμε εμπόριο προϊόντων αμφίβολης νομιμότητας και προέλευσης

3 «Μου αρέσει»

Αλέξανδρε ο πωλητής είναι από Ιαπωνία και εκεί μπορεί να μην είναι παράνομο, εδώ όμως η εισαγωγή είναι. Στην χειρότερη να τα κρατήσουνε στο τελωνείο. Πάντως και για τα παράνομα υλικά οι επιτήδειοι πάντα βρίσκουνε τρόπο. Μιας και ασχολούμαι με την οργανοποιία κάποια στιγμή αγόρασα παλίσανδρο δυο μαδέρια. Μου έκανε εντύπωση ότι η μια γωνία από το μαδέρι ήταν ‘‘σπασμένη’’ όπως λέμε (μια κινησιά με ρούτερ) και είχε σχέδιο. Ρώτησα τον έμπορο γιατί είναι έτσι και μου είπε ότι το κάνουν επίτηδες για την εισαγωγή να περνάει τελωνείο πιο εύκολα όχι σαν υλικό παλίσανδρος αλλά σαν έτοιμο προϊόν κουπαστή για σκάλες. Ο άλλος στο ebay πούλαγε ελεφαντόδοντο σαν πλήκτρα πιάνου χωρίς να αναφέρει το πραγματικό υλικό.Έτσι αν ο πωλητής τις αναφέρει τις πένες ως συνθετικές δύσκολα θα ασχοληθεί κάποιος στο τελωνείο. Μόνο κατά τύχη σε τυχαίο έλεγχο.

Κατα άλλα συμφωνω μαζί σου πως καλύτερα από οικολογική συμπεριφορά να τα αποφεύγουμε.

5 «Μου αρέσει»