Ο Τσιτσάνης στη Σαλονίκη – Η “Αρχόντισσα”, ο Μουσχουντής, το ΕΑΜ και τα χασίσια

https://slpress.gr/politismos/o-tsitsanis-sti-saloniki-i-quot-archontissa-quot-o-moyschoyntis-to-eam-kai-ta-chasisia/?fbclid=IwAR2M-9mFq86ymQxo4ktlZCBiDmALHKLcLwt8C2Yz1f4MkDEMLDx4CHnEPBk

1 «Μου αρέσει»

γεια σου μανα σαλονικη…!

Σαν να θυμάμαι σε συνεντεύξεις καθώς και στο βιβλίο ‘‘Ο ξακουστός Τσιτσάνης’’ (με επιφύλαξη για το βιβλίο γιατί έχει 3 χρόνια που το διάβασα) να αναφέρεται ότι ο Τσιτσάνης δεν έπινε ούτε αλκοόλ ούτε χασίσι και ότι τα κομμάτια αυτής της θεματολογίας τα έβγαζε για τον κόσμο. Τελικά τι ισχύει;

Δεν έχω ακούσει/διαβάσει αν ο ίδιος έπινε ή όχι (δε με έχει απασχολήσει άλλωστε το ερώτημα), αλλά το να βγάζει τραγούδια «για τον κόσμο» όντως το έκανε. Αορίστως θυμάμαι κάπου να δηλώνει ο ίδιος ότι καθόταν κι έλεγε «για ποιους να γράψουμε τώρα; Α, για τους εργάτες / ξενιτεμένους / τάδε…»

Τώρα, ήταν ηχογραφημένη συνέντευξη; Μαγνητοσκοπημένη; Το διάβασα; Δεν μπορώ να θυμηθώ, μόνο αυτό το ψήγμα πληροφορίας μού έμεινε.

1 «Μου αρέσει»

Καλά ναι όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία απλά έτσι θυμάμαι να υποστήριζαν οι παραπάνω πηγές γι’ αυτό και το ανέφερα.

O Τσιτσανης στα νιατα του φανταζομαι ηπιε και χασισι και ισως σπανια και αργοτερα. Οταν ηταν μικρος μολυνθηκε το ματι του απο χρονια επιπεφυκιτιδα που δεν του εκανε τη ζωη ευκολη και ετσι συμφωνα με μαρτυρια του, επαιξε μια φορα ο ιδιος σε τεκε. Φανταζομαι οτι ηταν πολυ δυσκολο να υπαρχεις σε ενα χωρο τετοιο χωρις να πινεις και να μην κινεις υποψιες. Οι παλιοι τεκεδες ηταν ‘‘δυσκολα’’ μερη και πολλοι δηλωναν οτι υπηρχε στην πιατσα μια αλληλεγγυη επαγγελματικη τροπο τινα, μεταξυ των χασικληδων. Παντως η πορεια του και η τελειομανια του στις ενορχηστρωσεις, μετα που εγινε πιο ξακουστος, δειχνουν οτι απειχε. Ολα αυτα ειναι υποθεσεις καθως δεν ειναι παραλογο ο Τσιτσανης που και που να φουμαρει. Γενικα εχει ψιλοχτιστει και μεσα απο πολλη σαβουροπληροφορια (μυθιστοριες τυπου Ουζερι Τσιτσανης) οτι ηταν του ΕΑΜ αγωνιστης κλπ κλπ. Μπορει να στηριζε ιδεολογικα κλπ, αλλα ηταν ενας πραος τυπος που προσπαθουσε να τη βγαλει καθαρη. Εγραφε μαγκικα και χασικλιδικα κυριως για τους ακροατες που στην αρχη ηταν αυτοι που ακουγαν το μπουζουκι. Ο Τσιτσανης ηταν μουσικος πανω απ’ολα. Και κατα βαθος εχει ελαχιστη σημασια η προσωπικη ζωη. Και αυτος πηγαινε τουαλετα και ειχε συνηθειες σαν ολους. Τα πεταω λιγο τωρα οπως να’ναι, απλα η πολλη ιστορια που βαζει ο καθενας για να υποστηριξει τη μουσικη μεσα του, κανει ζημια και κανει το ρεμπετικο μουσειακο ειδος. :smile:

2 «Μου αρέσει»

Αυτό κυρίως.

Από κει και πέρα, για όποιον τυχόν έχει πραγματικούς λόγους να ενδιαφέρεται για προσωπικές λεπτομέρειες, ίσως κάπου να υπάρχουν έγκυρες μαρτυρίες. Μην αρχίσουμε όμως τις υποθέσεις, το ένα δείχνει ότι ίσως…, το άλλο δείχνει ότι μάλλον δεν…, γιατί δε θα βγει άκρη.

Εκανα μια υποθεση για το φιλο. Κουβεντα να γινεται.