Ο καλύτερος ρεμπέτης

Παιδια δεν ξερω αν εχει δημοσιευτει ξανα το συγκεκριμενο θεμα αλλα ενιωθα την αναγκη να κανω αυτη την ερωτηση.Ποιον θεωρητε τον μεγαλυτερο ή καλυτερο ρεμπετη ολων τον εποχων??? Εγω προσωπικα ψηφιζω τον μεγαλο Μαρκο Βαμβακαρη.

Ο όρος “ρεμπέτης” είναι τεχνητός και εξυπηρετούσε συγκεκριμένες σκοπιμότητες … Ο Μάρκος ήταν ΛΑΪΚΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, (ίσως ένας από τους μεγαλύτερους), όπως και πολλοί άλλοι, την αξία των οποίων δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Είναι όλοι αυτοί που δημιούργησαν τα υπέροχα τραγούδια που σιγοτραγουδάμε στις χαρές και στις λύπες μας…

Σωστή ερώτηση, σωστή απάντηση (κατά τη γνώμη μου).

Γιατί όμως να μην το κάνουμε πιο συγκεκριμένο:
Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Α. ΣΥΝΘΕΣΗ - Σημαντικότερες προσωπικότητες κατά τη γνώμη μου : 1. ____________ 2. ___________

Β. ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ - Σημαντικότερες προσωπικότητες κατά τη γνώμη μου : 1. ____________ 2. ___________

Γ. ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ - Σημαντικότερες προσωπικότητες κατά τη γνώμη μου : 1. ____________ 2. ___________

Δ. ΕΡΜΗΝΕΙΑ - Σημαντικότερες προσωπικότητες κατά τη γνώμη μου : 1. ____________ 2. ___________

Ε. ΚΙΘΑΡΑ - Σημαντικότερες προσωπικότητες κατά τη γνώμη μου : 1. ____________ 2. ___________

(άλλες ιδέες?)

ΗΛΙΚΙΑ _______ , ΝΟΜΟΣ/ΧΩΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ______________ / _______________

ΟΡΟΙ[ol]
[li]Ανά κατηγορία ΔΥΟ ψήφοι (δύο ονόματα)[/li][li]Να μπει όρος ότι τα ονόματα πρέπει να ανήκουν στη παλιά σχολή του Λαϊκού πριν το 1954. Π.χ. ο Νταλάρας δεν είναι υποψήφιος (παραείναι μικρός). Ούτε η Ζωζώ Σαμπουτζάκη (παραείναι μεγάλη)[/li][li]Κάποιο όνομα μπορεί να εμφανίζεται σε περισσότερες της μίας κατηγορίες (π.χ. κάποιος ψηφίζει Μάρκο Βαμβακάρη και για το Α και για το Γ)[/li][li]Μπορείς να παραλείψεις καποιες κατηγορίες. Π.χ. να μην ψηφίσεις για καλύτερο κιθαρίστα γιατί θεωρείς ότι δεν έχεις άποψη για το θέμα.[/li][li]Η ψηφοφορία είναι προφανώς επώνυμη και επειδή είμαστε όλοι σχετικοί και όχι αδιάφοροι περαστικοί, αν θέλει προσθέτει ο ψηφοφόρος λίγα (όσο το δυνατόν λιγότερα) επιχειρήματα ανά όνομα που ψήφισε ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ της ψήφου του. Εχει ενδιαφέρον να δούμε πως τα βλέπει τα πράγματα ο καθένας. Ισως οι άλλοι που διαβάζουν να θυμηθούν κάτι που τους διαφεύγει, να μάθουν κάτι που δεν ξέρουν κ.λπ. Προφανώς τα επιχειρήματα ενός ψηφοφόρου δεν μπορούν να απαντάνε στα επιχειρήματα των προηγούμενων ψήφων γιατί έτσι γίνεται κουβέντα. Οπότε αναγκαστικά έρχεται ο επόμενος όρος:[/li][li] Για να μην πλατιάσει το γκάλοπ, όλα τα posting που δεν είναι posting ψήφου (πχ. γενικής κουβέντας, του στυλ διαφωνώ με την επιλογή του 15ου ψηφοφόρου), θα τα πηγαίνουν οι διαχειριστές σε ένα διπλανό thread με όνομα “Καλυτερος Ρεμπετης EVER (ΑΣΧΕΤΑ)”. Εννοείται ότι υβριστικά posting, πισώπλατα μαχαιρώματα κ.λπ. διαγράφονται για πάντα όπως πάντα (το λένε και οι όροι του forum που δεχτήκαμε όταν εγγραφήκαμε).[/li][li]Απαγορεύεται η προσέλκυση ψηφοφόρων με δολώματα του στυλ “Νικολάρα, ψήφισε Μουφλουζέλη για το Β και θα σου στείλω με courier ένα μπουκάλι τσίπουρο”.[/li][li]Απαγορεύεται η τρομοκράτηση ψηφοφόρων με απειλές του στυλ “Αρη, αν δεν ψηφίσεις Απόστολο Χατζηχρίστο για το Δ, εκείνο το DVD του Λαμπρόπουλου που θα σου έκανα δώρο στη γιορτή σου ΞΕΧΝΑ ΤΟ!”[/ol]ΔΙΑΡΚΕΙΑ[/li]Η ψηφοφορία προτείνω να αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα για να σκεφτούμε στο μεταξύ μήπως διατυπώσουμε καλύτερα τις ερωτήσεις, αν θα βάλουμε μερικές ακόμα, μήπως προσθέσουμε ή αφαιρέσουμε όρους κ.λπ.

Προτείνω να διαρκέσει όχι λιγότερο από 1 εβδομάδα για να μην χαθεί η ευκαιρία της ψήφου από κάποιον φουκαρά που έκανε αίτηση και περιμένει να του έρθει η ADSL. Επίσης, για να μην στοιχειώσει προτείνω να μην διαρκέσει πάνω από 2 - 3 βδομάδες.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ
[ul]
[li]Κώστα/webmastora: Yπάρχει μήπως η δυνατότητα να στείλουμε ενημερωτικό e-mail σε όλα τα μέλη?[/li][li]Ας γράψουν και οι υπόλοιποι τη γνώμη τους το συντομότερο και να ετοιμάσουμε το thread - ΚΑΛΠΗ.[/li][li]Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι μέλη του forum μέχρι σήμερα που έπεσε η ιδέα. Δηλαδή την 1η Μάη 2008.[/li][li]Καιρός είναι να γράψουν τη γνώμη τους τα δεκάδες - ίσως και εκατοντάδες μέλη του φόρουμ που δεν έχουν στείλει ακόμα ούτε ένα posting.[/li][li]Τα αποτελέσματα θα αναλάβει να τα περάσει σε EXCEL και να το στείλει στη διαχείρηση για να τα ανακοινώσουμε με μορφή εθνικών εκλογών (χρωματιστά διαγράμματα κλπ).[/li][li]Και ποιος θα κάνει το EXCEL; Ποιός άλλος απ’ αυτόν που είχε την φαεινή ιδέα. Δηλαδή ο Κυριακος! Χο χο! Τι νόμιζες Κυριάκο; Πετάς μια ιδέα και την κάνεις πίσω απ’ τη γωνία;[/li][li]Ενδεχομένως να αξίζει να γράψει ο κάθε ψηφοφόρος την ηλικία του και τον τόπο διαμονής για να βγουν αποτελέσματα ανά περιφέρεια (Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Αττική κ.λπ.) αλλά και Χώρα (Ελλάδα, Ομογένεια ΗΠΑ, Ομογένεια Βραζιλίας κ.λπ.)[/ul]Ξεσκονίστε τα εκλογικά σας βιβλιάρια! [/li]Ξεθάψτε τα CD και τα MP3 σας.
Θυμηθείτε πρόσωπα και συντελεστές.
Σκεφτείτε σοβαρά για να ψηφίσετε.
Η ψήφος είναι μία και μοναδική.
ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ!

Θοδωρή μου,
ο Μάρκος ήταν ρεμπέτης, με ό,τι κι` αν σημαίνει αυτό…

Άλλωστε ο ίδιος , όπως και άλλοι, διάλεγαν και αποδέχονταν τον όρο γιά τον εαυτό τους :
« Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά, εμένα μ` αγαπούνε…»
« Γιά σένα γω αλήτεψα και έγινα ρεμπέτης…»
«…για να δεις πως οι ρεμπέτες, όμορφες περνούν βραδιές…
…έλα κι οι ρεμπέτες έχουν,μάνα μου χρυσή καρδιά.»
« …εβίβα ρεμπέτες, εβίβα παιδιά
μες τη ρεμπέτικη τούτη βραδιά…»
και τόσα άλλα…

Όσο για τον «καλύτερο» η τον «μεγαλύτερο» ρεμπέτη, επιτρέψτε μου η αναζήτηση να με αφήνει παγερά αδιάφορο !:047:

ΥΓ.
Θυμάμαι τον Ιορδάνη να εκνευρίζεται και να κόβει την κουβέντα - « Όλοι καλοί ήταν, τι να λέμε τώρα…» - όταν κάποιοι τον ζαλίζανε με ερωτήσεις γιά το πόσο καλός ήτανε ο ένας η ο άλλος…

Όσο για τον «καλύτερο» η τον «μεγαλύτερο» ρεμπέτη, επιτρέψτε μου η αναζήτηση να με αφήνει παγερά αδιάφορο !:047:

ΥΓ.
Θυμάμαι τον Ιορδάνη να εκνευρίζεται και να κόβει την κουβέντα - « Όλοι καλοί ήταν, τι να λέμε τώρα…» - όταν κάποιοι τον ζαλίζανε με ερωτήσεις γιά το πόσο καλός ήτανε ο ένας η ο άλλος…[/QUOTE]

Συμφωνώ με τον Νίκο, αλλά, μπορεί η συζήτηση να περιστραφεί γύρω από το ποιος ή ποιοι είναι αυτοί, που όχι ότι είναι καλύτεροι, αλλά έχουν αυτό το κάτι που μας φτιάχνει περισσότερο, τον κάθε έναν για διαφορετικούς λόγους, όπως για να δώσω ένα παράδειγμα, όταν ακούω τον Χατζηχρήστο τον παραπονιάρη, να τραγουδάει ή να κάνει δεύτερη φωνή στον Μάρκο, νταλκαδιάζομαι όσο με κανέναν άλλο, χωρίς να βάζω ταμπέλες, πρώτος, δεύτερος……

Επειδή κι εγώ διαφωνώ με απόψεις του στυλ “Ο καλύτερος…κλπ.”, προτείνω η ψηφοφορία να είναι του στυλ “Ο αγαπημένος…κλπ.” ή κάτι τέτοιο. Δηλαδή ποιον γουστάρουμε.
Το να βάλεις νούμερα (π.χ. 1ος ο Τσάντας, 2ος ο Λελάκης κ.ο.κ.) θα πρέπει να γίνει βάσει κριτηρίων. Κι αυτά τα κριτήρια είναι πολύ δύσκολο να οριστούν.
Ας είναι λοιπόν βασισμένα στο προσωπικό γούστο.

Σωστό. Οπως λέει ο Φρονιμόπουλος, ο Μουζίκος και ο Αρης, το “Πρώτος - Δεύτερος” είναι βαριές κουβέντες και δεν υπάρχουν λογικά κριτήρια για να ξεχωρίσεις τον πρώτο και τον δεύτερο.
Οπότε περιοριζόμαστε στο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΟΥΣΤΟ του καθένα.
Που αλλού να στηριχθείς άλλωστε; Αυτός είναι ο λόγος που λέμε να μπαίνει και μια μικρή επιχειρηματολογία μετά την ψήφο.

Για παράδειγμα, με αυστηρά ερμηνευτικά κριτήρια (οκτάβες, όγκο φωνής και άλλα πολλά που δεν γνωρίζω διότι είμαι ερασιτέχνης) ο Μάρκος σαν τραγουδιστής μάλλλον δεν είναι σημαντικότερος απ’ τον Παγιουμτζή ή τον Καζαντζίδη.

ΟΜΩΣ:
1. Επέβαλε την αντρίκια, τραχιά, ολόσωστη τονικά, λιτή, δωρική χωρίς περικοκλάδες ερμηνεία (που για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό αισθητικά)
2. Ανοιξε δρόμους να θεωρούνται σωστοί ερμηνευτικά όσοι τραγουδάνε σα το Μάρκο.
3. Kαθιέρωσε το συνήθειο να τραγουδάει ο ίδιος ο συνθέτης-στιχουργός-σολίστ το τραγούδι στο δίσκο. (σ’ αυτό το σημείο μάλλον κάνω λάθος, αλλά αυτό νομίζω, αυτό διαισθάνομαι)
4. Ηταν δάσκαλος. Μην ξεχνάμε ότι ο Μπιθικώτσης παραδέχεται πως με δάσκαλο τον Μάρκο έμαθε να ερμηνεύει σωστά το βαρύ - αργό ζεϊμπέκικο.

Αρα, παρά το ότι ο Μάρκος δεν “έχει” τις οκτάβες του Καζαντζίδη, ούτε την απίστευτη ερμηνευτική ικανότητα του Νούρου, εγώ (αποκαλύπτω) ότι σαν τους “σημαντικότερους κατά τη γνώμη μου” τραγουδιστές θεωρώ τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Πρόδρομο Τσαουσάκη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Παγιουμτζής είναι “χειρότερος”.
Στο κάτω κάτω, αν βάλω το χέρι στην καρδιά και αφήσω κατά μέρους το πολιτικά ορθόν και άλλα τέτοια, περισσότερο Μάρκο και Πρόδρομο έχω στη δισκοθήκη μου και μετά Καζαντζίδη και μετά Παγιουμτζή. Ε, αυτό δεν μου δείχνει τι να ψηφίσω; Ντροπή είναι να έχω γνώμη και να μπορώ να την πω; Σάμπως θα δώσω λόγο πουθενά για τις επιλογές μου;
Και στο κάτω κάτω, είπαμε: Αυτός ή αυτή που δεν ψήφισα δεν σημαίνει ότι είναι κάτω απ’ την Πρόδρομο και τον Μάρκο. Μήπως η Νταίζυ Σταυροπούλου δεν με ανατριχιάζει όποτε την έχω ακούσει; ‘Η μήπως υπάρχει άλλη φωνάρα σαν της Μπέλου που μ’ αρέσει και σαν άνθρωπος συνολικά. Ομως δεν είναι ντροπή να πω ότι τόσα χρόνια που ακούω και ψευτοπαίζω μουσική, ο Μάρκος και ο Πρόδρομος είναι τα πρόσωπα που έχω στο νού μου περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Οχι μόνο ανοίξανε δρόμους αλλά ΙΔΡΥΣΑΝ ΣΧΟΛΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ.
Αρα - στο παράδειγμα αυτό - η ψήφος του Kostas™ στηρίζεται σε κριτήρια ιστορικής συνεισφοράς.
Ενας άλλος φίλος μπορεί να πει, τι με νοιάζουν όλα αυτά, εγώ ακούω τον Νταλγκά και ταξιδεύω. Τελος. Χωρίς περισσότερα επιχειρήματα ψηφίζω μονοκούκι Νταλγκά και δεν υπάρχει δεύτερος. Δικαίωμά του. Μια ωραιότατη ψήφος που θα αθροιστεί με τις υπόλοιπες και θα βγούνε πολύ ενδιαφέρονται αποτελέσματα.

Οπότε, λέω να αλλάξουμε το “Καλύτερος” και θα γίνει “Σημαντικότερ-ος/-η κατά τη γνώμη μου…”.

Πείτε τη γνώμη σας να στρογγυλέψουμε το εγχείρημα.
Πιστεύω ότι θα εκπλαγούμε απ’ τα αποτελέσματα αν προχωρήσει μέχρι τέλους.
Και το κυριότερο: Δεν έχει ξαναγίνει και ούτε μπορεί να ξαναγίνει.

Γεια σας παίδες…!

Καινούριος στο φόρουμ, σχετικά καινούριος και στο ρεμπέτικο. Τί θα γίνει τελικά μ’αυτή την “ψηφοφορία” ? Θα ήταν ενδιαφέρον και χρήσιμο να γίνει τελικά για να βοηθηθούμε/προσανατολιστούμε και εμείς οι λίγο πιο άσχετοι ή καινούριοι!!

Θα είναι η πιο αφελείς και άσκοπη ψηφοφορία. Τι αξία θα έχει το αποτέλεσμα; Ότι αξία θα είχε αν ψηφίζαμε για το καλύτερο φαγητό ή το καλύτερο αυτοκίνητο έτσι γενικά, χωρίς ειδικά κριτήρια.
Άκου ρεμπέτικο και θα δεις ότι όλα τα “αυτοκίνητα” είναι το ίδιο καλά για διαφορετικούς λόγους.

Καλώς ήρθες.

συμφωνω…

(θα με πειραζε πολύ να εβλεπα καλυτερο ρεμπετη τον Βαμβακάρη, πανω απο Τσιτσανη Παπαιωάννου, Μητσακη, Τζοανακο και λοιπους… Αλλα γουστα είναι αυτα… )

Παραθετω προς υπενθυμιση το ποστακι του συμφορουμιτη μας Αρη …

Επειδή κι εγώ διαφωνώ με απόψεις του στυλ “Ο καλύτερος…κλπ.”, προτείνω η ψηφοφορία να είναι του στυλ “Ο αγαπημένος…κλπ.” ή κάτι τέτοιο. Δηλαδή ποιον γουστάρουμε.
Το να βάλεις νούμερα (π.χ. 1ος ο Τσάντας, 2ος ο Λελάκης κ.ο.κ.) θα πρέπει να γίνει βάσει κριτηρίων. Κι αυτά τα κριτήρια είναι πολύ δύσκολο να οριστούν.
Ας είναι λοιπόν βασισμένα στο προσωπικό γούστο.

Μαλλον ειναι πιο λογικο και δικαιο …

Μα συμφωνώ ότι θα ήταν άσκοπο να λέμε ποιος είναι ο καλύτερος και ποιος είναι πρώτος/δεύτερος κλπ… Συμφωνώ απολύτως.

Απλώς επειδή κάποιος πιο πάνω είπε να το αλλάζαμε σε “ποιος είναι ο αγαπημένος” για τον καθένα οπότε θα είχε αξία. Ας πούμε ο ένας θα έλεγε για μένα αγαπημένος είναι ο τάδε για το παίξιμο του στο μπουζούκι, ο άλλος θα έλεγε κάποιον άλλο για την μοναδική του φωνή, ο άλλος την ποικιλία κάποιου σε μελωδίες κλπ κλπ.

Οπότε με τα διάφορα και διαφορετικά κριτήρια του καθενός και με τις διαφορετικές επιλογές , και θα γινόταν μια γόνιμη πιστεύω συζήτηση αλλά και θα βρίσκαμε εμείς οι καινούριοι μια πυξίδα για το ψάξιμό μας!..

Τελσπάντων , δεν γίνεται με το ζόρι. Καλώς σας βρήκα.

Έχω να προτείνω, μια επιπλέον κατηγορία για την ψηφοφορία: “Αγαπημένα τραγούδια”. Τώρα, στο πόσα θα μπορούμε να ψηφίσουμε (ένα, δύο, τρία κλπ) ας αποφασίσουν οι διαχειριστές :slight_smile: