Οι Απάχηδες των Αθηνών

Επιτέλους βρήκα μετά από καιρό,τυχαία φυσικά, μια ταινία όπου γνωρίζουμε ότι εμφανίζονται εκτός από κάποιους γνωστούς ηθοποιούς του Ελληνικού κινηματογράφου,κάποιοι περίφημοι μουσικοί της Πόλης.

Επίσης μια ταινία με τον “τεράστιο” Πέτρο Κυριακό!!!

https://youtu.be/pfUMkera8g8

Σημαντική η ταινία, μπράβο για την ανακάλυψη.

Επίσης σημαντική η ομώνυμη Οπερέτα στην οποία στηρίχτηκε, του 1921, με τους Πέτρο Κυριακό και Ζάχο Θάνο στους ρόλους του Καρκαλέτσου και Καρούμπα, όπου σκιαγραφούνται οι μάγκες-κουτσαβάκηδες της εποχής και μάλιστα σε ρόλο πρωταγωνιστικό, όχι ως κομπάρσοι και βέβαια οι δυο αυτοί πρωταγωνιστές (Κυριακός - Θάνος) συνέβαλαν με τις ερμηνείες τους να γίνει ο τύπος του μάγκα η πιο αγαπητή θεατρική φιγούρα.

Και μια παλιότερη σχετική συζήτηση, εδώ.

Σπουδαίο υλικό για εμάς που μας ενδιαφέρει η οπερέττα, έστω και είναι φανερό ότι έχει γίνει αρκετή προσαρμογή στο σενάριο (π.χ η αναφορά στο DDT), κρίμα που η ποιότητα του ήχου είναι τόσο χάλια. Η μαντολινάτα και η χορωδία που τραγουδά σε στυλ καντάδας στις σκηνές της ταβέρνας υπήρχε και στην σκηνική εκδοχή της οπερέττας όπως την πρωτοανέβασε ο Χατζηαποστόλου, ή είναι νεωτερισμός της ταινίας για να δώσει κλίμα “παλιάς Αθήνας” στους θεατές της δεκαετίας του 50; Επίσης ενδιαφέρον στοιχείο η παλιά, ελληνικής μάλλον κατασκεύης, κιθάρα που ο ήρωας κρατά στην πρώτη σκηνή τραγουδιού στην ταβέρνα.

Για όποιον έχει δει την ταινία: " Οι Απάχηδες των Αθηνών".

Μετά την σκηνή με τους Λεονταρίδη και Ασίκη,είναι μια γυναίκα που τραγουδάει κάποιο τούρκικο τραγούδι.Γνωρίζουμε καθόλου ποια είναι αυτή η γυναίκα?

https://youtu.be/21N0HiwjEoE

Μάλλον κάποια από τις δύο κόρες του Σαββαΐδη, μπορεί και ανηψιά του; Δεν έχουμε βιογραφικά του στοιχεία. Ως Κ. Σαββαΐδου αναφέρεται. Πολύ καλή πάντως!

Αλλά, η ταινία, … Ρεσιτάλ ηθοποιΐας όλοι τους!

Για τον Λαμπρο Σαββαιδη προσεχως στο επομενο τευχος του περιοδικου Μετρονομος ένα 15 σελιδο αφιερωμα με νεα στοιχεια που εγω και ο φιλος συνεργατης Κωστας Κοπανιτσανος απο το συγγενικο περιβαλλον του μεγαλου μουσικου.

Απίστευτος και ο χορός της Άννας Καλουτά!!! Υπάρχουν άλλα στοιχεία για την κόρη του Λάμπρου Σαββαΐδη? Έχει καμία δουλεία στην δισκογραφία?

ΥΓ. 30 χρόνια χωρίς τον Λάμπρο Κωνσταντάρα συμπληρώνονται σήμερα και είπα να την δω την ταινία.

Αυτό εδώ έχει αναφερθεί ήδη ή είναι φρέσκο νέο;

http://www.mixanitouxronou.gr/i-agnosti-athina-mesa-apo-chameno-film-toy-1930-poy-vrethike-kai-apokatastathike-oi-apachides-ton-athinon

2 «Μου αρέσει»

Στο 2:39 βλέπουμε και χορευτική ορχήστρα με μπάντζα, σαξόφωνα, τρομπέτα, τρομπόνι, βιολί και ντραμς

1 «Μου αρέσει»

Πώς κατάφερες να αναγνωρίσεις τόσα όργανα σε δύο δευτερόλεπτα;

Όπως τότε που μάθαινα τραγούδια από κασέτες. Play, stop, rewind, play, stop, rewind …

4 «Μου αρέσει»