Ας τα πάρω από την αρχή με σειρά διότι προέκυψαν πολλά μηνύματα και κάπου χάθηκε ο αρχικός μου ειρμός.
Λοιπόν, όλα ξεκινούν με την παρατήρησή μου για το παίξιμο της “Χήρας”. Εγώ στα μηνύματα #5 και #7 μίλησα για τον μπουζουξή και όχι για το όργανο καθ’ αυτό. Ο μπουζουξής είναι λίγος έως άσχετος για να συνοδέψει αυτό το δημοτικό τραγούδι. Αυτό το διαπιστώνω ακούγοντας το τραγούδι.
Έρχονται όμως κάποιοι συνομιλητές, που ενδεχομένως δεν κατάλαβαν καλά τι έγραψα, και μιλάνε για το μπουζούκι ως όργανο και ο ρόλος του στην παράδοση.
Ένσταση πρώτη: Το μπουζούκι στη μορφή που το είχε ο Τσιτσάνης αλλά και πιο πριν, ήταν ακατάλληλο για δημοτικά και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε για να τα αποδώσει. Αναφέρθηκε και ο Τσιτσάνης με την διασκευή του η οποία δεν ξέρω πώς προέκυψε και δεν με ενδιαφέρει να μάθω. Υποθέτω αλλά δεν έχει καμία αξία.
Ο Τσιτσάνης δεν ήταν δημοτικός και επομένως, δεν το λογαριάζουμε το τραγούδι. Κανένας δημοτικός όμως, δεν έβαλε μπουζούκι σε δίσκο ούτε το πήρε σαν σολιστικό όργανο σε πανηγύρια. Εάν ήταν παράδοση όπως λέτε, όλο και κάποιος θα το έβαζε. Κάπου θα υπήρχε έστω και μία αναφορά. Νομίζω.
Το μπουζούκι χρησιμοποιήθηκε στο αστικό λαϊκό τραγούδι γιατί τέτοιο ήταν και ως όργανο.
Ήδη όμως το θέμα πήρε άλλη τροπή και από την ασχετοσύνη του μπουζουξή ως προς την συνοδεία της “Χήρας” βρεθήκαμε να λέμε για την χρήση των ταμπουρομπούζουκων. Ας είναι.
Κάνω μία τοποθέτηση περί ταμπουρά στο #23 με την οποία δεν συμφωνούν κάποιοι και αρχίζουν να παραθέτουν πίνακες και κάθε αναφορά σχετική για να μου αποδείξουν το αντίθετο. Σεβαστό και θεμιτό αλλά εγώ παρ’ όλ’ αυτά δεν έχω αλλάξει άποψη (όχι ότι πρέπει να σκοτίζεστε κιόλας!!).
Πιστεύω ότι, ο ταμπουράς ήταν όργανο για ιδιωτική χρήση. Όργανο το οποίο το προτιμούσαν οι “ανώτερες” κοινωνικές κάστες, ως επί τω πλείστων. Δεν χρησιμοποιήθηκαν για γλέντι έξω από το σπίτι και επομένως, δεν δημιούργησαν και το ανάλογο ρεπερτόριο. Είπα ήδη ότι ασφαλώς και υπήρχαν ταμπουράδες παντού αλλά όχι στην ποσότητα ούτε και στην εκτίμηση που πιστεύετε ότι είχαν. Τα όργανα του χωριάτη ήταν οι φλογέρες, οι τζαμάρες, τα σουράβλια, οι λύρες, οι τσαμπούνες, τα νταούλια κ.α.
Άφησα πολλά σημεία αναπάντητα. Εάν τύχει στην ροή της κουβέντας θα τοποθετηθώ και επ’ αυτών.
Με συγχωρείτε εάν σας κουράζω.