Ντίνος Χριστιανόπουλος-Ηλίας Πετρόπουλος

Έχω ακούσει σχτικά με την κόντρα των δύο, αλλά πουθενά δε βρίσκω πολλές πληροφορίες για το θέμα της σύγκρουσης των δύο αυτών. Μου έχουν πεί ότι ο Η.Π στο ‘‘καπανταήδες και μαχαιροβγάλτες’’ τα βάζει μαζί του. Κάποιος ψαγμένος να με διαφωτίσει.

Αν και όχι πολύ ψαγμένος εγώ, στο “καπανταήδες και μαχαιροβγάλτες” ο Πετρόπουλος έχει μία ενότητα με τίτλο “οι μπούρδες του Χριστιανόπουλου” και άλλη μία με τίτλο “όπου μιά αδερφή τραγουδάει ρεμπέτικα” όπου καταφέρεται κατά του Χριστιανόπουλου για τις ανακρίβειές στο βιβλίο του για τα ρεμπέτικα. Ο Η.Π. χρησιμοποιεί πολύ σκληρή γλώσσα για τον Ν.Χ αλλά η παράθεση στοιχείων είναι λεπτομερέστατη. Σελίδες 103-122 εκδ.ΝΕΦΕΛΗ.

[i]Όταν σε περιμένω και δεν έρχεσαι
Ο νους μου πάει στους τσαλακωμένους
Σʼ αυτούς που ώρες στέκονται σε μια ουρά
Έξω από μια πόρτα ή μπροστά σʼ έναν υπάλληλο
Κι εκλιπαρούν με μια αίτηση στο χέρι
Για μια υπογραφή, για μια ψευτοσύνταξη
Όταν σε περιμένω και δεν έρχεσαι
Γίνομαι ένα με τους τσακισμένους

Όταν σε περιμένω»,1992)

[/i]Ο Χριστιανόπουλος διετέλεσε ανυποχώρητος εχθρός της κουλτουριάρικης ασάφειας, του βερμπαλισμού, της σπουδαιοφανούς ασημαντότητας.
Έκανε ακόμη και τον Ηλία Πετρόπουλο να καταγγέλλει «τις μπούρδες του Χριστιανόπουλου», προκάλεσε την αντιπαλότητα πολλών.
Όμως ο λόγος του είχε αμεσότητα, διαύγεια και βάθος.

Εδώ, Αντώνη, θα προτιμούσα να είχες προσθέσει τη φράση “κατά την άποψή μου”. Οι άλλοι θα κρίνουν, ο καθένας για τον εαυτό του.

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι παιδιά. Ο κύριος Φέρης είχε γράψει σε κάποια θέματα, ότι θα έκανε στο σάϊτ δώρο μια τετράωρη συνέντευξη του Πετρόπουλου. Αν υπάρχει, μπορεί κάποιος να μου την υποδείξει καθώς δεν μπόρεσα να τη βρώ?
Ευχαριστώ.

Μα είναι αυτονόητο, φίλε μου.
Κάθε φορά την προσωπική μας άποψη καταθέτουμε…
Εκτός και αν κατηγορηματικά δηλώσουμε κάτι άλλο.

Προσπάθησε να επικοινωνήσεις με τον ίδιο.
Είναι εξαιρετικά συνεργάσιμος.
Έχω προσωπική πείρα σε παρόμοια περίπτωση και συγκεκριμένα για το ντοκυμαντέρ του για τον Εμφύλιο, μαζί με τον σπουδαίο Ρένο Αποστολίδη.

Ανεστάκο όχι, δεν δημοσιεύτηκε εδώ αυτή η συνέντευξη Φέρη, - Πετρόπουλου. Όπως λέει και ο Αντώνης, ο Κώστας είναι πράγματι συνεργάσιμος, αλλά μάλλον θα πρέπει να τον αναζητήσεις ιδιωτικά, τα τελευταία χρόνια δεν δραστηριοποιείται πλέον εδώ.

Αντώνη, φυσικά και έχεις δίκιο αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η κατηγορηματική δήλωση ότι εκφράζουμε προσωπική άποψη είναι περισσότερο επιθυμητή.

Ευχαριστώ πολύ. Θα το προσπαθήσω!

1794ee3e-c89a-4516-b7c5-7e042b5062ff

1 «Μου αρέσει»

«Ρεμπετάνθρωπος» ή απλώς… «Ρεμπετολόγος» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.
γράφει η Φιλαρέτη Μπτούρη

1 «Μου αρέσει»

Τάχα υπάρχουν νεώτερα;

Αν, φίλε ZARAZ, είχα την όρεξη να διατρέξω το φόρουμ από καταβολής του (φυσικά, τα διασωζόμενα τμήματα), να επισημάνω πότε και τί ακριβώς υποσχέθηκε ο Κ. Φέρρης ότι σύντομα θα εξηγήσει με πληροφορίες που, τη συγκεκριμένη στιγμή δεν είχε πρόχειρες, και να διαπιστώσω σε πόσες απ΄αυτές ο Φ. πράγματι επανήλθε με στοιχεία, σε πληροφορώ ότι καμμία τέτοια περίπτωση δεν θα είχα επισημάνει.

2 «Μου αρέσει»

Κυριε Νικο μου, σε συμπαθαω και το ξες, αλλα κακιουλες τωρα!
Εχει γραψει ωραια πραγματα στο φορουμ ο Φερρης, ηταν ενας λογος που αρχισα να διαβαζω. Εγραφε και ωραια. Θυμαμαι καποιες ‘‘πατατες’’ λογω αγνοιας, αλλα χαιρομαι που ειχε φτασει σε ενα καποιο νοημα μεσω των πληροφοριων του.
Παρ’ολο που αισθητικα με βρηκε πολλες φορες απεναντι στο μουσικο σκελος της Ιστοριας του Ρεμπετικου, κατεγραψε αρκετες πληροφοριες και ειχε μεσα υλικο πολυ καλα στοιχειοθετημενο, με βαση τις τοτε ελλειπεις γνωσεις. Επρεπε να ερθει χρονια αργοτερα ο Κουρουσης π.χ. και καποιοι αλλοι, να κανουν μουσικολογικη προσεγγιση στα καραντουζενια. Αν και κεινο το ικετελι που επαιζε ενας αλβανος μουσικος, μου ειχε αρεσει πολυ και δεν πεφτει και εξω.
Μη τονε βαρατε τον κυρ Φερρη
ο ανθρωπος εχει προσφερει

Και φυσικα, αυτη η συνεντευξη του Πετροπουλου που αναζητουσα τοτε, ειναι τα highlights της στην Ιστορια του Ρεμπετικου, του ντοκιμαντερ (τυπου?) του Φερρη για το ρεμπετικο. Απλως τοτε ημουν μανιακος με τον Πετροπουλο σαν γραφια (παντα μ’αρεσει και ας ειναι και λαθερ-γραφει ωραια ο ατιμος) και ηθελα να ακουσω καθε τι που ειχε να πει για το ρεμπετικο. Νταξει τι αλλο να πει, τα εγραψε οτι ηταν…

1 «Μου αρέσει»

Το πρόβλημα, φίλε Ανεστάκο, είναι ότι ο Φέρρης το έπαιζε σ’ αυτόν τον (τότε) χώρο αποκλειστικός ειδήμων και ενήμερος, χωρίς όμως τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία. Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, τότε ό,τι ήθελες έλεγες. Κυρίως επειδή δεν υπήρχε αντίλογος.

Ένα μικρό παράδειγμα:

Εδώ, ο Φ. υπενθυμίζει παλαιότερη συζήτηση, που έψαξα χωρίς αποτέλεσμα να τη βρώ, όπου, όπως ο ίδιος θυμίζει, η παρέα προβληματίστηκε για το τί άραγε σημαίνει ο τίτλος «Αντάμ αμάν» σε αμανέ και κατέληξε (συμπληρώνω εγώ, κατόπιν προτάσεως δικής του) στο ότι «αντάμ αμάν» σημαίνει «Καθόμαστε όλοι μαζί αντάμα και τραγουδάμε αμανέ». Όπως όμως θα όφειλε, ως Αιγυπτιώτης και άριστος γνώστης της Αραβικής να γνωρίζει, «adam aman» στα αραβικά σημαίνει «Έλεος, άνθρωπε». Όχι. Επέμεινε: Τραγουδάμε τον αμανέ καθισμένοι αντάμα.

Νομίζω η κουβέντα πάει να ξεφύγει. Όποιος θέλει να βγάλει συμπέρασμα για την παρουσία του κ. Φέρρη στο Φόρουμ, μπορεί να διαβάσει τα μηνύματά του σε (πολύ) παλαιότερα θέματα.

Κατά τα άλλα, ας μείνουμε παρακαλώ εντός θέματος.

5 «Μου αρέσει»

Οταν αναφερθηκα σε ‘‘πατατες’’ λογω αγνοιας, εννοουσα λογω γενικης αγνοιας της εποχης, οπου ουκ ολιγοι θεωρησαμε και πιστεψαμε και καποιες λανθασμενες πληροφοριες. Το εργο του Φερρη προσωπικα δεν το μειωνω!

Μα, η συζήτηση έχει ήδη ξεφύγει, απ΄ το 2012. Θέμα Χριστιανόπουλου – Πετρόπουλου δεν υπάρχει πλέον, ήδη από τότε. Από τις 26/ 01 / 2024 και μετά όμως, η συζήτηση εξελίσσεται σε άλλες θεματικές. Πολύ πρόσφατα (6 ώρες πριν) ενεπλάκη στη συζήτηση και το όνομα του Φέρρη. Η αντιπαράθεση «Χριστιανόπουλος – Πετρόπουλος» έχει από καιρό αφεθεί πίσω και μιλάμε πια, ακριβώς για τον Φέρρη.

Οπότε, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα παραμονής εντός θέματος, έχουμε από καιρό βγει εκτός. Το πολύ πολύ, λοιπόν, ας μεταφερθούν τα νεώτερα μηνύματα σε άλλο τίτλο.

δεν βρηκα κατι συγκεκριμένο για την διαμάχη αυτή.
το μονον που αναφέρεται,(εδω και 'κει), ειναι οτι ο Χριστιανόπουλος ειχε παράπονο για την την κριτική (του Πετρόπουλου) της προσωπικής ζωής του,
οχι του έργου του.
(“αδελφή με ανέβαζε, αδελφη με κατέβαζε” ελεγε ο Χριστιανόπουλος).

η πληρέστερη αναφορά στην προσφορά του Χριστιανόπουλου ειναι το λινκ στο 10.

για την διαμάχη

Πετρόπουλου /Χριστιανόπουλου
αυτά τα λιγα εδώ.

… Γνωστό τοις πάσι ότι ο Ηλίας Πετρόπουλος, όπως και ο Λεωνίδας Χρηστάκης κατά δική του δήλωση, συγκινούταν περισσότερο από τους «αλήτες, τις πουτάνες, τους ποιητές, τους πούστηδες, τους τρελούς και τα πρεζόνια του κόσμου όλου». Κι ας τον είχε φέρει αυτή του η συγκίνηση σε μία διαρκή κόντρα με τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο. **«”Πούστη” με ανέβαζε, ”πούστη” με κατέβαζε» συνήθιζε να λέει θυμωμένος ο Χριστιανόπουλος δεξιά κι αριστερά κι ο Πετρόπουλος του απαντούσε: «Κόψε τις αδερφίστικες κακιούλες», από τις σελίδες της «Ελευθεροτυπίας» στη δεκαετία του 1990…

Τοτε μου την εδινε πολυ ο Χριστιανοπουλος (πως μιλαγε τι ελεγε κλπ, μικρος ημουν) και ακομα και το αρθρο του Πετροπουλου ‘‘οπου μια αδερφη τραγουδαει ρεμπετικα’’ και ενα ακομα δε θυμαμαι τιτλο, που ενταξει ηταν χυδαια, μου αρεζαν να τα διαβασω. Κοντρα τωρα και χαζομαρες. Δε θα επρεπε να μας απασχολουν καν αυτες οι μικροπρεπειες (εχει και αλλη λεξη απο μ).
ΕΠι της ουσιας ο Πετροπουλος νευριασε πολυ γιατι ο Χριστιανοπουλος συμφωνα μ’αυτον εβγαλε μια μικροερευνα πριν απο αυτον, απο το υλικο που ετοιμαζε για τα ρεμπετικα τραγουδια. Και ελεγε και διαφορα αλλα.