Νικόλαος Μπρας

Μόλις ανακάλυψα την ιστοσελίδα του συγκεκριμένου οργανοποιού.

το περιεργο είναι οτι φτιαχνει και αρχαια ελληνικά όργανα
Να υποθεσω οτι εχουμε βρει στοιχεια απο εικονες σε αμφορεις κλπ;

Το πιο περιεργο είναι οτι εχω ενα οργανο (μου το εκαναν δωρο) που μοιαζει παρα πολυ με αυτο της σελιδας του

http://nikolaosbrass.com/images/ancientgreeksamviki.jpg

Οπως το ονομαζει ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΑΜΒΥΚΗ

νομιζω οτι το δικο μου είναι απο Αφρική…

Μάλλον και το δικό σου από την Αφρική είναι, όπως και το παρόμοιο που μου έχουν δωρίσει και εμένα. Κατά τον M. L. West (το εγκυρότερο γνωστό βιβλίο για την αρχαία ελληνική μουσική), πολλοί μελετητές έχουν διαπιστώσει την ύπαρξη όργανου παρόμοιου με τη σαμβύκη στην Αφρική.

Αυτά τα αρχαία τα αντιμετωπίζω πάντοτε με τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό. Σε κάποιο βιβλίο με αρχαία όργανα του Μπρα υπάρχει κι ένας αρχαίος άσκαυλος, που είναι μια 100% σημερινή καρπάθικη τσαμπούνα (όχι κάτι γενικότερο, μια ελληνική ή αιγαιοπελαγίτικη ή 12νησιακή, αλλά μια τσαμπούνα όπως τη φτιάχνουν σ’ ένα συγκεκριμένο νησί).

Για τα έγχορδα δε γνωρίζω. Τίποτε δεν αποκλείει να είναι εγκυρότερες ανακατασκευές.

Ανεξαρτήτως των επιφυλάξεών μου, έγχορδα συγγενή με ορισμένα αρχαιοελληνικά εντοπίζονται πράγματι σε σημερινές υποσαχάριες παραδόσεις.

Μήπως, Περικλή, αυτό συνδέεται με το όνομα Χριστόδουλος Χάλαρης;Έχω βέβαια καιρό να ακούσω δουλειά του και ούτως ή άλλως, δεν με πολυενθουσίαζε η δραστηριότητά του. Όμως, εκτός από τα παρουσιαζόμενα ως “Αρχαία Ελληνικά όργανα” που χρησιμοποιούσε στην πολυμελέστατη ορχήστρα του, υπήρχαν και κάποια που ήταν δικής του έμπνευσης και σχεδιασμού. Η περίπτωση, επομένως, κάποιου είδους σύγχυσης για το ποιά είναι τα “γνήσια” αρχαία όργανα, δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως όταν μιλάμε για αυτόν τον (απ’ ό,τι καταλαβαίνω) γνώστη και λάτρη των αρχαίων ελληνικών οργάνων. Αλλά και γενικότερα, οι διατιθέμενες πληροφορίες για την αρχαία ελληνική μουσική και τα όργανα που χρησιμοποιούσε, κάθε άλλο παρά ως πλήρεις, διαφωτιστικές και αποτρέπουσες κάθε είδος παρανόησης, μπορούν να χαρακτηριστούν.

https://www.bing.com/videos/search?q=αρχαια+μουσικά+όργανα+θεσσαλονικη&view=detail&mid=D19C4CEC48AA6D9BA86CD19C4CEC48AA6D9BA86C&FORM=VIRE&PC=HWMB