(Δυστυχώς η περγαμηνή έχει φθορές αλλά το καταγράφω όπως σώζεται, με την ελπίδα η φιλολογική έρευνα να μπορέσει κάποτε να το αποκαταστήσει)
Εκεί που ήταν κάποτε τ’ ωραίο σου μου[…]
μπουκάρισε ο […]τσος μου, κι έγινε Ναγκασάκι
(Δυστυχώς η περγαμηνή έχει φθορές αλλά το καταγράφω όπως σώζεται, με την ελπίδα η φιλολογική έρευνα να μπορέσει κάποτε να το αποκαταστήσει)
Εκεί που ήταν κάποτε τ’ ωραίο σου μου[…]
μπουκάρισε ο […]τσος μου, κι έγινε Ναγκασάκι
Με δυσκολία διαβάζω στην πέτρα την αρχαία
«Εκεί που ήταν κάποτε τ’ ωραίο σου[…]»
Ένα «μου[…]» διακρίνω
Μες στα φθαρμένα βλέπω
«μπουκάρισε ο […]τσος μου»
Με φαίνεται που η κόρη αυτή μεγάλως θα γα[…]ήθη
ως χρήστης βρισκω τα παραπάνω τουλάχιστον κακόγουστα
Aγαπητέ Κουνάβη, προτείνω να μελετήσεις το κύπριον έπος περί παλιώματος βίλλου με τον πούττον όπου παρόλα τα μεγάλα λόγια του αρσενικού μορίου, εν τέλει αυτό
μες στο πετσίν του κρύφτηκεν, σαν γέρος ‘ποσταμένος.
Εγώ παιδιά όχι.
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εντρυφώ πολύ στα παραδοσιακά αποκριάτικα αθυρόστομα και, όπως κάθε φορά, έτσι και φέτος επιβεβαιώνω πόσο δυσδιάκριτα είναι τα όρια ανάμεσα στο καλαίσθητο χιούμορ με σεξουαλική βωμολοχία και στην ακαλαίσθητη σεξουαλική βωμολοχία χωρίς χιούμορ.
Μπορεί φυσικά το καλό και το κακό γούστο να είναι πράγματα άκρως υποκειμενικά, και ντε γκούστιμπους δε συζητάμε, αλλά υποκειμενικά βρίσκω ότι εδώ είμαστε εντός των ορίων και όχι εκτός.
Μιλώντας μόνο για τη δική μου παρέμβαση (και απορώντας λιγάκι για τη “συμπερίληψη”) , ας μου επιτραπεί να την βρίσκω κάθε άλλο παρά κακόγουστη, αλλά ως ενδιαφέρον εγχείρημα διακειμενικής διεργασίας μέσω του Εν τω μηνί Αθύρ
Αυτό όχι απολογητικά αλλά υπερ-εξηγητικά (για όσους το χρειάζονται)
Μπορεί να φταίει η αμορφωσιά μου λοιπόν και να χρειάζομαι εξηγήσεις για να γελάσω και ‘γω παρέα.
στην συγκεκριμένη “παρέα” πάντως, προσωπικά δεν θα συμπεριληφθώ…
Εκτός από εκδήλως κακόγουστα, είναι και ηθελημένως προβοκατόρικα και, επιπλέον, παντελώς άτεχνα…
Δεν θα έλεγα ότι ενδεχόμενη υστέρηση σε αμφίδοξη ετοιμότητα συνιστά “αμορφωσιά”, αλλά απόψεις είναι αυτές…
Ακριβώς.
(και τα αναγκαία παραγεμίσματα…)
Δεν ανοίγω νέο θέμα, δεν αξίζει τον κόπο για τους ελάχιστους Ηρακλειώτες που θα ενδιαφέρονταν και δε θα το μάθαιναν από αλλού παρά μόνο στο φόρουμ. Το καταθέτω όχι ως πρόσκληση ή ανακοίνωση (καλώς να ορίσετε βέβαια!) αλλά ως συμμετοχή στη συζήτηση που εξελίσσεται.
Aγαπητέ Κουνάβη, προτείνω να μελετήσεις το κύπριον έπος περί παλιώματος βίλλου με τον πούττον όπου παρόλα τα μεγάλα λόγια του αρσενικού μορίου, εν τέλει αυτό
μες στο πετσίν του κρύφτηκεν, σαν γέρος ‘ποσταμένος.
Thanks for the reference!
Τώρα για το επίπεδο του γούστου και της τεχνικής μου οι γνώμες μπορεί να διίστανται, όπως για το ταλέντο του Κακοφωνίξ ένα πράμα, αλλά ειλικρινά δυσκολεύομαι να δω πώς μπορεί να θεωρηθεί ότι γίνομαι κακόγουστος και κακότεχνος για τα, έστω, ισχνά, δεδομένα του είδους (γαμοτραγουδικός μανές), ήτοι τον “Μπουρδέλο μανέ”.
Αλλά “ηθελημένα προβοκατόρικος”; δηλαδή; βρίσκομαι εκτός ορίων της λογοτεχνικής αποστολής, και δη τσικνοπεμπτιάτικα; Πώς;
Φυσικά between the lines αντιλήβομαι πως θίγεται και το, περεταίρω της λογοτεχνικής αποστολής, ζήτημα της ευπρέπειας, και δεν αντιλέγω πως είναι μια νομιμοτάτη ανησυχία: ένα ρεμπέτικο φόρουμ είναι και θέλει να είναι ένα ρεμπέτικο φόρουμ και, άρα, όχι πρωτίστως το ξέφραγο αμπέλι των ποιητών. Θα επισημάνω σχετικώς ότι η εκ μέρους μου χρήση ορισμένων απρεπών λέξεων θαρρώ βρίσκεται εντός του πώς δει συμπεριφέρεσθαι in polite society, δηλαδή αναφέρομαι στις λέξεις όπως θα αναφερόταν κανείς στις λέξεις εάν έπρεπε για κάποιο λόγο αναφερθεί στις λέξεις (και όχι απλά στις έννοιες) πχ σε δικαστήριο, και επιπλέον επισημαίνω και την ευκαιρία της Τσικνοπέμπτης, για να μη λείψει του μελλοντικού αναγνώστη το συμφραζόμενο τούτο.
Τέλος, στο βαθμό που μπορεί να θίγεται το ζήτημα της πολιτικής ορθότητας, ως ποιητής, βιολόγος, και πολίτης του ντουνιά και της χώρας, το αντιπαρέρχομαι ως φαιδρό.
Δεν νομίζω να ετέθη ποτέ θέμα, οπουδήποτε ή οποτεδήποτε, σχετικά με το ταλέντο του Κακοφωνίξ…
(εκτός κι αν θεωρήσουμε τον ίδιον ως έναν των διισταμένων, με τους ακροατές να συνιστούν τον δεύτερον…)
Αρχικά ας ξεκαθαρίσω πως έγραψα “ως χρήστης” και όχι ως φόρουμ. το φόρουμ αποτελείται απο το άθροισμα των χρηστών του και αυτό διαμορφώνει το σχήμα του, όχι εγώ μόνος μου. Αν πίστευα πως υπάρχει παραβίαση κανονισμού θα έγραφα με το μουσταρδί φόντο ως mod.
Όπως εξήγησα και σε άλλη σου δημιουργία, θεωρώ πως άλλο η αναβίωση παλιών στίχων με μισογυνιστική γλώσσα,με ότι ιστορικό/μουσικό ενδιαφέρον μπορεί να έχει, άλλο η δημιουργία τέτοιου περιεχομένου σήμερα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πληγώνονται.
Αυτά που γράφεις θα μείνουν εδώ, πιθανών να διαβαστούν μετά απο χρόνια απο συγγενείς σου. Αν δεν ενοχλεί εσένα η εικόνα σου, τελικά ίσως δεν είναι δική μου θέση να προσπαθήσω να σου αλλάξω γνώμη.
Μα θεωρούμε τον ίδιο τον Κακοφωνίξ ως ένα των διισταμένων: ξεκαθαρίζεται σαφώς στην παρουσίαση “μερικών Γαλατών”, στην πρώτη σελίδα κάθε τεύχους, ότι η διάσταση συνίσταται στο ότι “ο ίδιος βρίσκει τον εαυτό του μεγαλοφυή, όλοι οι άλλοι τον βρίσκουν αχαρακτήριστο”.
Τώρα ως προς τον φερόμενο ως μισογυνισμό: απλά δεν υφίσταται, στα συμφραζόμενα της (μεταξύ άλλων) αυτοσαρκαστικής “Ποίησης ΓΤΠ”, δεν έχουμε εδώ κάποιο bragging κάποιου (αυτοπροβαλλόμενου ως) γ@μιά.
Έλα ρε παιδιά, πολύ φασαρία κάναμε. Είπαν μερικοί άνθρωποι τη γνώμη τους, τονίζοντας ότι δεν είναι παρά η γνώμη τους. Σαν να ανέβαζες ένα τραγούδι και κάποιοι να έλεγαν «προσωπικά το βρίσκω κακόγουστο». Έτσι είναι τα γούστα.
Ούτε ο ποιητής Κουνάβιος (λατ. Cunavius poeta) εκλήθη σε απολογία για το… κακό του γούστο, ούτε οι επικριτές για τις επικρίσεις τους.
Οκέι, προφανώς και όχι. Άλλωστε ήταν ένα σχήμα λόγου αυτό που παραθέτω. Καμιά φορά όμως παίζει κι ένα θέμα ενημέρωσης. Μπορεί κάποιος (και δεν εννοώ τον @alk ) να μην ξέρει βρε αδερφέ τον αθυρόστομο Χιώτικο μανέ προς τον οποίο υπονοείται αναφορά, ή να μην ξέρει ότι ορισμένοι άνθρωποι τις απόκριες, και δη την Τσικνοπέμπτη, θεωρούν θεμιτή την άλλως ανεπίτρεπτη «αισχρο»λογία.
Αυτό δεν αλλάζει τα γούστα ή το χιούμορ κανενός, φωτίζει όμως το πλαίσιο.
(Προσωπικά είμαι μεγάλος φαν των αποκριάτικων αθυρόστομων. Θα βρω πάντα ή θα δημιουργήσω μια αφορμή να πω δημόσια μερικά τέτοια τραγούδια. Μιλάμε για λεξιλόγιο που όλο τον υπόλοιπο χρόνο το αποφεύγω συνειδητά, όχι γιατί γενικά μιλάω πάντα σαν λόρδος -μου φεύγουν και μερικά συχνά πυκνά- αλλά γιατί ντάξει, υπάρχουν και όρια!)
Όντως έγινε πολλή φασαρία για το τίποτα, μια και θεωρώ αυτονόητο ότι, επ’ ευκαιρία της Τσικνοπέμπτης, δικαιούται (μη σου πω και υποχρεούται, σε ένδειξη ελληνικής ευσχημοσύνης) κάποιος να “αισχρολογήσει” χωρίς να του την πουν για “κακό γούστο” ![]()
Ή και νιτσεϊκά διατυπούμενον: πέραν του καλού και του κακού γούστου κείται το συζητούμενο ζήτημα
Προσωπικά μιλώντας, την αντίληψη ότι το σεξ είναι βία του άντρα κατά της γυναίκας την έχω συνδέσει με ποδοσφαιρικές κερκίδες, τη στρατιωτική μου θητεία και λοιπές εφηβικές λούμπεν καταστάσεις οι οποίες με ενδιαφέρουν μεν σαν παρατηρητή του καθημερινού φολκλόρ, αλλά από τις οποίες θέλω κιόλας συνειδητά να αποστασιοποιηθώ . "Μες του φαλλού μου το φολκλόρ να κοροϊδεύομαι” το συνόψισαν σοφά οι Κατσιμίχες.
Γι αυτό μου αρέσει το ποίημα το οποίο αντιπροτείνω, στο οποίο τα γυναικεία όργανα κοροϊδεύουν τα αντρικά, και στο τέλος της πράξης προκαλούν κι όλας, πάμε για δεύτερο γύρο, με το αρσενικό να αδυνατεί βέβαια να ανταποκριθεί. Νομίζω αντικατοπρίζουν μια πιο υγιή ετεροφυλοφιλική σχέση όπου το σεξ είναι ένα παιχνίδι που έχει πλάκα. Θα μπορούσα να παραπέμψω και στο One Dimensional Woman της Nina Power και στη σύγκριση που κάνει μεταξύ του πολύ παλιού γαλλικού ερωτικού κινηματογράφου και της αμερικάνικης πορνογραφίας του 21ου αιώνα. Ή στην Kate Bush και το τραγούδι της όπου κανονίζουν με το Θεό να πάρει αυτή το σώμα του εραστή της και αυτός το δικό της ώστε να καταλάβουν καλύτερα ο ένας την άλλη.