Νέυ

Και αντίστροφα. Αυτό είναι πασίγνωστο σε όσους ασχολούνται με τα της τουρκικής γλώσσας. Το διαπίστωσα πρώτη φορά όταν κάποιος φίλος Τούρκος που απέκτησε κόρη με Γερμανίδα, την ονόμασε Μεράλ. Του είχα τότε επισημάνει ότι το ελαφάκι λέγεται Μαράλ και μου αντέτεινε ότι Μαράλ και Μεράλ είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΥ

Eπιτρέψτε μου να καταθέσω κι εγώ μερικά περί νευ.
Φοιτητής κάποτε στη Θεσσαλονίκη δεκαετία 90) κατάφερα να παραξω ήχο από ένα οικονομικό νευ που βρήκα σ ένα κατάστημα μουσικων οργανων εκει του Ασέρ, και περιχαρής έμαθα καποια μακαμια κι ασχοληθηκα ενα διαστημα. Τα παρατησα και τωρα τα ξαναπιασα. Ενα καταπληκτικό site Που εντόπισα ειναι το κανάλι στο youtube του ΜΕΓΑ Omar Faruk Tekbilek αν θυμαμαι καλα λεγεται TEKBILEK SCHOOL OF MUSIC. Κάτι που αγνοούσα πλήρως περί το οργάνου και το παρουσιάζει εκτενώς ο μαστερ στα βιντεάκια του ειναι ότι με καταλληλες γωνίες του κεφαλιου του παικτη ή των χειλιών του στοματος επιτυγχάνεται δίεση ή/και ύφεση της παραγόμενης νότας. Εδω αν αντελήφθην ορθώς το όργανο ΠΡΕΠΕΙ να έχει πασμπαρέ.
Ενδιαφέρομαι κι εγω για κάποια μεθοδο αν κάποιος γνωρίζει κατι τις, Δεν γνωρίζω μουσικη (νότες). Συγγενης μου, μου πηρε σπο Κωνσταντινούπολη ένα όργανο από το εργαστήριο Neyistanbul (που γενικά φαίνεται σωστός μάστορας).
μολις παραλάβω θα σας ενημερώσω σχετικώς.
με εκτίμηση Δημήτρης.