Νέα στον χώρο - βοήθεια!

Καλησπέρα παιδιά,

Πρόσφατα ανακαλύπτω οτι μου αρέσει η παραδοσιακή μουσική!
Και επειδή πραγματικά δεν ξέρω απο που να το πιάσω, ζητάω βοήθεια!!!

Να μου πείτε καλλιτέχνες να τσεκάρω…

Να σας πω περίπου τι μου αρέσει μέχρι στιγμής…

Κατ’αρχάς έχω μια ιδιαίτερη αγάπη προς τα γυναικεία φωνητικά, και δεν μου αρέσουν παλιές εκτελέσεις, με “παλιές” φωνές. Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Μπορώ να πω όμως ποιες φωνές μου αρέσουν… πχ της Σαβίνας Γιαννάτου ή της Κατερίνας Παπαδοπούλου.

Μέχρι στιγμής έχω ανακαλύψει οτι μου αρέσουν οι: Στέλιος Πετράκης (ειδικότερα το album Μαύρα Φρούδια, και ακόμα πιο πολύ το τραγούδι “Το αλογάκι της νυχτιάς” ( http://youtu.be/sqEYmUiM3II) και το “Καινούργια αγάπη”, Ross Daly, Κατερίνα Παπαδοπούλου - Ανατολική Πόλις, Σαβίνα Γιαννάτου.
Μου άρεσε πολύ επίσης η εκτέλεση του Κάτω Στα Ρόδα που βρήκα απο το forum: http://www.musicwave.gr/_control/musicwaver/popup/?member_id=514

Βοήθειααα, δεν ξέρω από που να το πιάσω…
Γενικά πάντως απ’οσο έχω ψάξει μέχρι τώρα προτιμώ κρητικά ή ανατολίτικους ήχους… λύρα, λαούτο, ούτι, νέυ και τέτοια… όχι κλαρίνο! :slight_smile:

Ευχαριστώ πολύ!!

1 «Μου αρέσει»

Δεν είναι ακριβώς παραδοσιακά αυτά. Είναι μια έθνικ μουσική (βασισμένη φυσικά στην παράδοση, αλλά όχι σε κάποια αυστηρά συγκεκριμένη παράδοση, μάλλον στο θεωρητικό μόρφωμα «Ανατολική Μεσόγειος») που προέκυψε γύρω στο '90.

Σε πρώτη φάση ξεσκόνισε τον Ρος Ντέιλι.

Σε παρόμοιο γενικό στυλ με αυτά που έχεις αναφέρει είναι οι Σαζ Γκουρουπού καθώς και τα επιμέρους μέλη τους (πιο γνωστός ο Περικλής Παπαπετρόπουλος), με τα σάζια. Τραγουδάει μαζί τους (ή τραγούδαγε, δεν ξέρω αν συνεχίζουν) η Μάρθα Μαυροειδή, που πιστεύω ότι θα σ’ αρέσει. Επίσης τσέκαρε τον Κάρολο με την Ειρήνη (από τα Παλαιινά Σεφέρια αλλά μόνοι τους), καθώς και τον Χάιγκ Γιαζιτζιάν.
Πιο σύγχρονη προσέγγιση στο ίδιο περίπου στυλ έχει η Μάρθα Φριντζήλα (ανάμεσα στα πολλά που τραγουδάει).
Είναι και πολλοί ακόμη, ρίχνω εγώ μερικές ιδέες και μετά ξέρεις, το ένα οδηγεί στο άλλο…

Τώρα, αν είναι να κάνεις με σταδιακά βηματάκια κι ένα άνοιγμα προς τα πιο κανονικά παραδοσιακά, χωρίς να σου πέσουν βαριά, θα πρότεινα:

-Χρόνη Αηδονίδη (θρακιώτικα)
-Ψαρογιώργη (κρητικά), και Λαϊνάκηδες (επίσης κρητικά)
-Δόμνα Σαμίου (απανταχού)
-Πετρολούκα Χαλκιά (Ήπειρο: κλαρίνο μεν, αλλά θα σ’ αρέσει -να πάρε για να σε δελεάσω!)

Και βλέπεις και κάνεις …

Στο ιδιο μηκος κυματος,με εντεχνα παραδοσιακα και οχι μονο,κοινουνται και οι χαϊνιδες.Αν ψαξεις ακομα περισοτερο θα δεις οτι πολλες τραγουδιστριες του εντεχνου χωρου(Λιζετα Καλημερη,Σοφια Πααπαζογλου,Ελευθερια Αρβανιτακη,Γλυκερια…)εχουν ερμηνεψει παραδοσιακα τραγουδια.Ρηξε και μια ματια στην Γεωργια Νταγακη…

Τα μελωδικά σολιστικά όργανα, που “βασιλεύουν” στην παραδοσιακή μουσική, είναι το κλαρίνο και το βιολί λόγω της μεγάλης εκφραστικής και τεχνικής τους δυνατότητα. Αντίθετα με σένα, εγώ χαίρομαι, όταν βλέπω νέα παιδιά και κοπέλες όπως αυτή, να αγαπάνε το κλαρίνο και να ασχολούνται με αυτό.

Σας ευχαριστώ όλους!!

Θα τα τσεκάρω!! :slight_smile:

Δες και το μουσικό σχήμα Λωξάντρα και τους Μακάμ, θα σου αρέσουν πιστεύω.
Όσο για το κλαρίνο, άκου κάποιες ηχογραφήσεις του Πετρολούκα, κυρίως αργά κομμάτια, σκάρους και μοιρολόγια και ίσως αρχίσεις να βρίσκεις κι εκεί ομορφιά σιγά σιγά…

1 «Μου αρέσει»