Μπορώ απο καινούργιο τετράχορδο μπουζουκι να το κάνω σαν το παλίο με 4 μπουργκάνες?

έχω μία ίδεα τώρα τα χριστούγεννα που θα έρφουν θα μαζέψω οσα λέφτα να μπορώ για να πάρω ενα τετράχορδο μπουζούκι με σκοπό να το κανω σαν τα προπολεμικά μπουζουκια με 4 μποργκανες γίνετε αυτο το πραγμά να το κάνω?

Απλώς για την περιέργεια του πώς ακούγεται;

Φαντάζομαι ότι θα γίνεται, δεν ξέρω για το τεχνικό μέρος πέρα από το προφανές ότι θα αλλάξεις μαξιλάρι και καβαλάρη, αλλά μάλλον θ πρέπει ν’ αλλάξεις και παίξιμο. Τον καιρό που τα έφτιαχναν αλλιώς, τα έπαιζαν και αλλιώς. Ντουζένια και φουλ ανοιχτή μπουργάνα.

Και βέβαια η αισθητική των σημερινών 4χ απέχει τόσο από των τότε 3χ με πολλαπλή μπουργάνα, ώστε αν όντως αρχίσεις να παίζεις ντουζένια και ανοιχτές θα μοιάζεις σαν πλέιμπακ!

Κυρίως όμως διαφέρει ο ήχος τους. Οπότε δε νομίζω ότι θα σου λυθεί 100% η περιέργεια.

αυτο ειναί καλό ή κακό σε αυτο που λετε (Και βέβαια η αισθητική των σημερινών 4χ απέχει τόσο από των τότε 3χ με πολλαπλή μπουργάνα, ώστε αν όντως αρχίσεις να παίζεις ντουζένια και ανοιχτές θα μοιάζεις σαν πλέιμπακ!)

Καλό ή κακό; Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Εννοώ ότι θα μοιάζεις σαν έναν κανονικό σύγχρονο 4χ μπουζουξή (εικόνα), που όμως παίζει προπολεμικό τρίχορδο (ήχος).

Που και πάλι ο ήχος δε θα είναι 100% ο παλιός, αφού το όργανο είναι φτιαγμένο να βγάζει άλλον ήχο.

Γενικά όσοι ψάχνονται με τον προπολεμικό ήχο παραγγέλνουν όργανα που είναι εξαρχής μ’ εκείνες τις προδοαγραφές, και υπάρχουν μαστόροι που ξέρουν να τα κάνουν έτσι. Δεν μπορώ να σου πω περισσότερα για μαστόρους, συγκεκριμένες συμβουλές σε ποιον να πας κλπ., δεν τα ξέρω αυτά, αν όμως σ’ ενδιαφέρουν υπάρχουν άλλα μέλη που έχουν πολύ καλή εποπτεία της πιάτσας.

Αλλά οπωσδήποτε το να πάρεις τέτοιο όργανο είναι μια επένδυση. Το ξεκινάς αν είσαι πολύ αποφασισμένος. Ειδάλλως, κάνεις αυτό που ήδη σκέφτηκες (σύγχρονο 4χ με μετατροπή), με συνείδηση βέβαια ότι δεν πας για το 100% παλιό αλλά για μια απλή προσέγγισή του.

1 «Μου αρέσει»

Κοίτα κατά σύμπτωση τι ανέβηκε ακριβώς τώρα σε άλλο νήμα:

Από την περιγραφή στο ΥΤ αντιγράφω:

…προπολεμικό όργανο, πιθανότατα δεκαετίας 1920-1930, αγνώστου κατασκευαστή, με τριπλή μουργκάνα. Κούρδισμα Σι-σολ-ρε΄…

Είναι ακριβώς η περίπτωσή σου (εντάξει, εσύ έλεγες τετραπλή, ο Μπάμπης έχει τριπλή). Αλλά με ορίτζιναλ παλιό όργανο. Τέτοια όργανα έχουν όσοι:

  • είχαν την τύχη να τα πετύχουν μπροστά τους (δε συμβαίνει κάθε μέρα)
  • ήξεραν (ή έμαθαν) τι χρειάζεται για να αναπαλαιωθεί και να παίξει πάλι, και πού να το πάνε για τις απαραίτητες επισκευές
  • είχαν (ή βρήκαν) τα λεφτά να τα κάνουν όλα αυτά
  • είχαν το κίνητρο να τα βουν όλα αυτά: και το όργανο, και τις πληροφορίες, και τα λεφτά
  • ήξεραν τι το θέλουν: έκατσαν κι έψαξαν τα παλαιινά παιξίματα.

Με όλα τα υπόλοιπα ίδια (αρματωσιά, κούρδισμα και, κυρίως, παίξιμο - δηλαδή όσα κάνει ο ίδιος ο άνθρωπος που κρατάει το όργανο) αλλά με διαφορετικό όργανο (σύγχρονο 4χ), μπορείς να πετύχεις μια αρκετά καλή προσέγγιση αλλά όχι την τέλεια.

Μπράβο ρε φίλε απάντησες όμορφα και αναλυτικά σε ευχαριστώ πολύ κατάλαβα αυτο που είπες όποτε άστο καλύτερα θα πάρω ένα τρίχορδο μπουζουκάκι μιάς και είμαι στο ρεμπέτικο απλά θα του κουρδίσω σε καραντουζένι

Υποθέτω ότι κι ο Μπάμπης που παιζει στο βίντεο θα ξεκίνησε μ’ ένα στάνταρ σημερινό τρίχορδο, που παίζει και τα στάνταρ σημερινά παιξίματα αλλά επιτρέπει φυσικά και να πειραματιστείς με ντουζένια, και με το να μπαίνει όλο και πιο βαθιά στα ντουζένια και γενικά στο παλαιινό παίξιμο κατέληξε και στο παλιό όργανο, που υποθέτω (και πάλι) ότι δε θα είναι το μόνο του κι ίσως ούτε καν το βασικό του.

Ας μας πει ο ίδιος βέβαια, αλλά ακόμη κι αν δεν ήταν αυτή η σειρά, οπωσδήποτε είναι μια λογική σειρά.

Συμφωνώ όντως οπωσδήποτε εχει λογική σειρά αλλά δεν ξέρω να το κάνω αυτο που είπα ποιο πάνω ποιο πολύ έχω πείσμα και περιέργεια ρε φίλε δεν ξέρω.