Μπαγλαμας σκαφτος Κεβορκιαν

Και ενώ μας κάνει εντύπωση η ψηλή ξανθιά με τις καμπύλες, τελικά ερωτευόμαστε την μικρη γλυκιά κοντουλα
Κάπως έτσι και εγώ ερωτεύτηκα αυτόν το μικρό σκαφτο μπαγλαμα, συγκεκριμένα για τον ήχο του
Έκανα έρευνα αγοράς, δοκίμασα μπαγλαμαδες των 500?+ αλλά στο πρώτο χτύπημα των χορδών αυτού του μπαγλαμά ο έρωτας ήταν κεραυνοβολος

Εδώ θέλω να παραθεσω ότι ήθελα να περάσω από κάνα 2 οργανοποιους αλλά δυστυχώς δεν είχαν έτοιμους μπαγλαμαδες να δοκιμάσω, εγώ μιλάω για αυτούς που έχουν ήδη έτοιμα τα γνωστά καταστήματα

Επίσης τώρα καταλαβαίνω καλύτερα αυτό που λένε κάθε φορά τα πιο έμπειρα μέλη του φόρουμ, μην πάρεις αν δεν δοκιμάσεις
Παραλίγο να αγοράσω μπαγλαμα 2.5χ της αξίας αυτού, που τελικά δοκίμασα και δεν μου άρεσε καθόλου, δηλαδή η τιμή δεν είναι πάντα κριτήριο

Ανεβάζω και ένα βίντεο, συγχωρεστε με για το παίξιμο, δεν είμαι αυτός που θα αναδείξει ένα όργανο, παίζω μπουζούκι μόνο 3 μήνες και μπαγλαμά 1 μέρα

Υ.Γ.
Σωμα φλαμουρι
Καπακι Ελατο
Ταστιερα εβενος
Κοστος 160?

IMG_20160907_134028.jpgIMG_20160907_133923.jpgIMG_20160907_133901.jpgIMG_20160907_134047.jpg

//youtu.be/HBsE6tj6TDg

Καλοπαιχτο το οργανο,το πηρες και σε φυσιολογικη τιμη.

Οσο για τα 500+ ευρω που ζητανε καποιοι ,ας τους αφησουν εκει κρεμασμενους μεχρι να καταλαβουν οτι οι εποχες της αρπαχτης και της κονομας τελειωσανε.

Ευχαριστώ!!

Ξέχασα να γράψω ότι είναι κλίμακα 38εκ. Πιο κάτω πιστεύω δεν σολαρει με τίποτα, εδώ με αυτόν στην αρχή ένιωθα να παίζω πινγκ πονγκ πάνω σε σπιρτοκουτο

Δηλαδή αγαπητέ Elias 1, αν κάποιος οργανοποιός χρειάζεται 8 μέρες π.χ. για να φτιάξει ένα χειροποίητο μπαγλαμά πόσο θα έπρεπε να τον κοστολογήσει κατά τη γνώμη σου για να μην πούμε ότι κάνει ‘‘αρπαχτή’’;

καλορίζικος! με λίγη προσοχή θα σου κρατήσει, έχω κι εγώ έναν αντίστοιχο τζουρά από το 2004. εκεί που πάει να τερματίσει, με ένα σερβισάκι ξαναπαίζει.
φυσικά και υπάρχουν μπαγλαμάδες που αξίζουν τα 500 ευρώ, δεν πάει με το κιλό η τιμή. η εργασία είναι σχεδόν η ίδια σε σχέση με ένα μπουζούκι, αλλά με το περιθώριο λάθους μειωμένο στο μισό. γι’αυτό δεν βλέπεις συχνά μπαγλαμάδες από καλούς μαστόρους, ξέρουν ότι δεν θα πληρωθεί η τέχνη τους. και γενικά η ποιότητα φαίνεται σε βάθος χρόνου, φρέσκα όργανα με καινούριες χορδές εύκολα “γυαλίζουν”.
μια χαρά παίζεις για τρείς μήνες! μόνο πρόσεχε την πένα σου, κράτα σταθερή κίνηση θέση/άρση στο δεξί -τόνισμα στην θέση. καλή συνέχεια!

Ευχαριστώ πολύ liga, εννοείται πως το σχόλιο μου περί μπαγλαμα των 450? που δοκίμασα δεν ήταν για να απαξιωσω τους πιο ακριβούς, απλά ο συγκεκριμένος που δοκίμασα δεν μου έλεγε τίποτα, ένας μουντος ήχος παντού
Ευχαριστώ και για τις συμβουλές

Αγαπητέ AfterGR, να με συγχωρήσεις για την κατά κάποιο τρόπο αγένειά μου να μη σου ευχηθώ καλορίζικο το οργανάκι. Καλορίζικο λοιπόν και από μένα και είμαι σίγουρος ότι γρήγορα θα έχεις αποτελέσματα. Το ερώτημα που έθεσα δεν απευθυνόταν σε σένα αλλά στον αγαπητό Elias 1.

Το ερώτημα ήταν ρητορικό, διότι όλοι όσοι ασχολούνται έστω και θεωρητικά με την οργανοποιία, γνωρίζουν ότι απαιτείται αρκετός χρόνος (μέρες), για να φτιαχτεί ένα αξιόπιστο όργανο, ακόμα και ο μπαγλαμάς, με ότι αυτό συνεπάγεται για το τελικό κόστος του.

Εξαρταται τι εννοουμε 8 ημερες.
8 ημερες επι 10 ωρες εργασιας ή 8 ημερες απο μια ωρα την ημερα;
Προφανως το δευτερο.
Εαν δεν υπηρχε η καθυστερηση του στεγνωματος της ψαροκολλας και το φυσικο βερνικι,ενας μπαγλαμας σε 12 ωρες ειναι ετοιμος.
Και πολυ λεω.

Ο παραπανω που το πηρε 160 ευρω ,δουλεψε 8 ημερες ο οργανοποιος;

φιλε elias1 σε πληροφορω απο προσωπικη εμπειρια πως χρειαζονται πολυ περισσοτερες απο 12 ώρες για να φτιαξεις εναν μπαγλαμα. Όταν μάλιστα όλη η δουλεια γίνει στο χέρι (σκαρπελο-πριονι) ασε…

φιλε aftergr καλοπαιχτο και καλοταξιμο το οργανακι σου!!!

Ενας επαγγελματιας οργανοποιος με συγχρονο εξοπλισμο,το φτιαχνει στις ωρες που ειπα εγω.
Απλα υπαρχει καθυστερηση στο να κολησουν οι κολλες πριν προχωρησει στην επομενη εργασια οπως και η διαδικασια του βερνικωματος που απαιτει μερες.
Με λιγα λογια δεν γινετια να ειναι ετοιμο το οργανο σε 12 ωρες,θα χρειαστει καποιες μερες αλλα αυτο δεν σημαινει οτι εγω σαν πελατης θα πληρωσω τον χρονο που περιμενε ο κατασκευαστης να στεγνωσουν οι κολλες.
Γιαυτον ακριβως τον λογο τα 500 ευρω για εναν μπαγλαμα ειναι πολλα λεφτα, ειδικα την σημερινη εποχη που πολλοι ανθρωποι για να τα βγαλουν δουλευουν εναν ολοκληρο μηνα.

1 «Μου αρέσει»

όποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί τις διαφορές στην ποιότητα, ας πάρει ό,τι θέλει. μπορεί να έχουν και στα τζάμπο μπαγλαμάδες, κι άμα χαλάει να παίρνεις άλλον κάθε χρόνο.
το πώς κοστολογεί ο καθένας την εργασία και τις γνώσεις, τις δικές του και των άλλων, είναι μεγάλο ζήτημα. ας κοιτάξουμε να ζητάμε εμείς πρώτα ένα καλό μεροκάματο, και μετά να απαιτούμε να αγοράσουμε φτηνά ως πελάτες.
όσες φορές πλήρωσα ένα καλό ποσό για κάτι ποιοτικό, δεν το μετάνοιωσα. επίσης, όταν επιλέγω ή αναγκάζομαι να πάρω κάτι οικονομικό, ξέρω τα όριά του στην χρήση και στον χρόνο.

Αυτο ισχυει για σοβαρες εταιριες συγχρονες,με καλο εξοπλισμο,με οργανωση κτλ.
Οι τιμες τους καθοριζονται σε σχεση με την ποιοτητα,το κοστος και τον ανταγωνισμο.
Ετσι προσφερουν καλο προιον σε φυσιολογικες τιμες.

Ο ελληνας οργανοποιος (οπως και μια σειρα αλλων επαγγελματων )ειναι συνηθως αντιπαραγωγικος και αυτην την ‘‘χασουρα’’ την φορτωνει στον πελατη με τελικο υψηλο κοστος.
Απλα δεν τους ενδιαφερει να γινουν παραγωγικοι αφου και ετσι βγαζουν καλο μεροκαματο.

Ευχαριστω.

μνημόνιο και κινεζοποίηση, και στα λίγα εναπομείναντα παραδοσιακά επαγγέλματα. σκάβουμε τον λάκκο μας, και τον κανιβαλισμό μας τον νομίζουμε για εξυπνάδα…

Απ οτι μπορω να διακρινω, το συγκεκριμενο οργανο ειναι φλαμουρακι ( σκαμενο σε cnc) χωρις κοντρες, με φτηνα κλειδακια, και χωρις φιγουρα κλπ προσθετα.Για τον ηχο δε λεω , ειναι δικο σου θεμα τι σ αρεσει ν ακους. Αν αντεξει λοιπον την ταση και δεν ερθει εμπρος ολα οκ.

Καλόπαιχτο να είναι, να το χαρείς, ο μπαγλαμάς είναι μεγάλος σύντροφος…

Για την κουβέντα που γίνεται, παιδιά ισχύει το ό,τι πληρώσεις παίρνεις και καλό είναι να έχουμε συναίσθηση πάνω σε αυτό.
Όταν πληρώνεις για έναν μπαγλαμά π.χ. 500 ή 800 ή 1000+ ευρώ, πρέπει να συμβαίνουν τα εξής:

-Να είναι χειροποίητος
-Να μην είναι φασόν, δλδ ο σχεδιασμός του να είναι μοναδικός
-Να έχει εξαιρετικής ποιότητας ξύλα
-Να έχει εξαιρετικό φινίρισμα
-Να έχει μια αισθητική που να δικαιολογεί τις εργατοώρες
-Να έχει εξαιρετικά κλειδιά
-Να έχει ολόσωστη κλίμακα
-Να έχει εξαιρετική ποιότητα ήχου: γλύκα, γεμάτες νότες, ένταση, όμορφη χροιά, ομοιομορφία σε όλο το μήκος του, να έχει αρμονικές…
-Να έχει αντοχή και ωρίμανση ήχου στο χρόνο
-Να είναι κατασκευή ενός έμπειρου οργανοποιού με υψηλά στάνταρ στη δουλειά του, με εμπειρία, με μεράκι
Συνολικά να είναι δηλαδή ένα εξαιρετικό όργανο…

ε, αυτά φίλοι, κακά τα ψέμματα, δεν τα έχεις όλα με όργανα πάμφθηνα, χωρίς να αποκλείεται ότι κάποια από αυτά μπορεί να τα έχεις.

Θα συμφωνήσω πως ότι πληρώνεις παίρνεις, είμαι υπέρ της ανάπτυξης της ατομικής επιχείρησης, πόσο μάλλον όταν είναι μια τέχνη που απαιτεί άπειρες ώρες και εμπειρία

Σίγουρα ένας μπαγλαμάς των 1000? θα είναι καλός, όμως με 150? μπορεί να πάρεις από καλό/αρκετά ικανοποιητικό, μέχρι φόλα
Αυτός είναι και ο λόγος ενός θρεντ σαν και αυτού, επειδή λόγω της εποχής δεν είμαστε για πειράματα, καλό είναι να αναφέρουμε ότι καλό βρίσκουμε

Όταν έψαχνα να αγοράσω μπαγλαμά είχα περάσει και από τον Κεβορκιάν. Είχε μεγάλη ποικιλία και μεγάλο εύρος τιμών, είχα δοκιμάσει αρκετούς μπαγλαμάδες από κάθε κατηγορία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι πράγματι οι κατηγορίες τιμών στο συγκεκριμένο κατάστημα δεν αντιστοιχούσαν πλήρως στον ήχο… δλδ (αν είχες υπομονή να δοκιμάζεις) σίγουρα πετύχαινες στις φτηνές σειρές όργανα με εξίσου καλό ή και καλύτερο ήχο από τις πιο μεσαίες σειρές.

Προτιμώ να μην απαντήσω στο παραπάνω.
Για την ιστορία θα μπορούσα να ισχυριστώ,ότι το όργανο πουλήθηκε ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ !!! Μπαγλαμάδες με σκάφος φλαμούρι,πωλούνται στην Αλιπέδου στον Πειραιά από 60 ευρουδάκια.Δεν το ισχυρίζομαι όμως,γιατί το κάθε όργανο είναι μοναδικό και μπορεί να τα αξίζει τα λεφτά του.Απλά είναι ριψοκίνδυνο να κάνεις εκτιμήσεις,μέσω υπολογιστή.Το φαινόμενο ότι οι Έλληνες οργανοποιοί,“κλέβουν”,είναι “αεριτζήδες” κ.λ.π. είναι παλιό φαινόμενο,και έχουν γραφεί μύρια στις σελίδες του φόρουμ.Συμπτωματικά έχω ένα μπουζούκι (της αυτής κατηγορίας) για επισκευή.Το αγόρασε ο φίλος 250 Ευρώ.Σκάφος μουριά 45 άρι,ξύλινες φιγούρες,και ταστιέρα έβενος.Θεωρούσε ευκαιρία την αγορά του.“τόσο έχει” του είχα πει εγώ.Θεώρησε ότι η εκτίμησή μου δεν ήταν σωστή,και ότι ήταν πολύ χαμηλή λόγω ανταγωνισμού προς τον συνάδελφο.Του απάντησα ότι δεν συντρέχει τέτοιος λόγος,απλά αυτά τα όργανα δεν έχουν επιμελή εργασία,και ως εκ τούτου είναι ευάλωτα σε διάφορες καταπονήσεις.Μου το άφησε να πλανίσω την ταστιέρα,(είχε ένα σκεύρωμα),και να του κάνω τελικές ρυθμίοσεις καβαλλάρη , κοκκάλου, κ.λ.π.
Παρουσία μαρτύρων την ώρα που κάρφωνα τάστα στην πλανισμένη ταστιέρα,στην περιοχή του τάκου,η ταστιέρα έγινε δυο κομμάτια.ΞΕΚΟΛΛΗΣΕ !!! Με ρώτησε πως έγινε.Άλλο να κολλήσεις ταστιέρα σε ένα όργανο,άλλο σε πέντε μαζί,άλλο σε τριάντα.Ώσπου να απλώσεις την κόλλα στο εικοστό,στο πρώτο ήδη έχει στεγνώσει.Εγώ πόσα χρήματα θα πρέπει να του πάρω για αλλαγή ταστιέρας;Και την εργασία μου μέχρι τότε δεν θα πρέπει να την πληρωθώ; Δεν θα του έχει στοιχίσει πολλαπλάσια από ότι αν έπαιρνε ένα όργανο με εγγύηση εξ αρχής; Το να ρωτήσεις έναν έντιμο επαγγελματία,σε θέματα που δεν ξέρεις και κατέχεις,είναι εξυπνάδα.Το να κάνεις ότι ξέρεις,ενώ δεν ξέρεις την τύφλα σου,δεν είναι ούτε τρολλάρισμα,ούτε ηλιθιότητα.Είναι επικίνδυνο για όσους διαβάζουν.

Υ.γ. Καλορίζικο το οργανάκι στα χέρια του συμφορουμίτη,και καλά του γλέντια.

Τελικα σαυτην την χωρα,ο καθενας καταλαβαινει οτι του κατεβει ή οτι τον συμφερει.

Εγω δεν εγραψα οτι ενα οργανο των 150 ευρω ειναι ισαξιο με ενα των 500-1000 ευρω.
Αυτο που εγραψα ειναι οτι οι οργανοποιοι τα χρεωνουν υπερβολικα ακριβα.

Εχω φτιαξει δυο μπουζουκια μεχρι τωρα και καταλαβαινω,δεν ειμαι ασχετος οπως νομιζεις.
Και τωρα ετοιμαζω το 3ο.
Το σκαφος ειναι σχεδον ετοιμο.

Να μιλησουμε για καμια κιθαρα που εχει πολυπλοκο οπλισμο ,ενταξει,αλλα για μπαγλαμα με ενα καμαρι στο καπακι,αστο ρε φιλε.

Ευχαριστω.

Ας μη ξεχνάμε και την καλυτεχνική οργανοιποιιά, που φτιάχνονται όργανα υπέροχα από όλες τις μεριές,αλλά από λίγους μαστόρους μερακλήδες,θα συμφωνήσω με τον babis για ότι ισχύει σε ένα άρτιο αποτέλεσμα για τα μουσικά όργανα.
Οι μπαγλαμάδες που κάνουν 60 ευρό δεν είναι από φλαμούρι αλλά από λεύκα και βγαίνουν από τον παντογράφο με το τσουβάλι,και προορίζονται για τουρίστες,ένας μπαγλαμάς από καρυδιά ραφινάτος σε όλα του τα ίδια λεφτά θα είχε?
;