Μπαγλαμάς με σκάφη από καύκαλο χελώνας

Χαιρετώ την όμορφη παρεα,

Πρόσφατα ξεκίνησα να διευρύνω λιγο της γνώσεις μου σχετικά με την οργανοποιία διαβάζοντας βιβλία σχετικά με αυτήν. Επειδή έχω ήδη φτιάξει δύο μπαγλαμάδες και τώρα τελειώνω τον τρίτο, λέω να κάνω έναν διαφορετικό. Σε ένα βιβλίο είδα κάποιους παλιούς μπαγλαμάδες ,(μάλλον μουσειακούς) σαν τις παρακάτω εικόνες :


εικόνα 1


εικόνα 2


εικόνα 3

Θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος να μου πει τί ηχητικές επιδόσεις έχει το καβούκι;
Επίσης, αν ο μπαγλαμάς γίνει όπως της εικόνας 3 αντί της εικόνας 1,2 που έχουν ηχείο (καπάκι), θα χάνει πολύ σε ήχο;
Tέλος, αν γίνει όπως της εικόνας 1, που απ’ ότι φαίνεται υπάρχει το καβούκι στο αντιηχείο και συνεχίζει σε αυτό κολλητό ξύλο, και φτάνει στο ηχείο (καπάκι), θα είναι πιο αποδοτικός ηχητικά από των μπαγλαμάδων 2,3. (Να κάνουμε κάτι διαφορετικό αλλά να βγάλει και λίγο ήχο.)

Υ.Γ. Δεν πρόκειται να βγω στα χωράφια να κυνηγάω χελωνάκια, έχω ένα καβούκι που το έχω βρει στα χωράφια παλιότερα και το έχω κρατήσει και σκέφτομαι να το κάνω μπαγλαμα γι’ αυτό ζητάω και τη γνώμη σας.

Εγώ θα έλεγα να το κάνεις, γιατί δεν ξέρω πόσοι εδώ μέσα (στο φόρουμ) έχουν ακούσει ποτέ τέτοιο ήχο, να τον φτιάξεις και να μας βάλεις ένα ωραίο δείγμα ν’ ακούσουμε ή να τον πάρεις σε καμιά συνάντηση ν’ ακούσουμε κι από κοντά και να τον πάρουμε και στα χέρια μας. Κρίμα που δεν έχεις 2 καύκαλα να κάνεις ένα με ξύλινο καπάκι κι ένα χωρίς.

Θα το προσπαθήσω. Γίνονται συναντήσεις των μελών του φόρουμ; Πάντως θέλω να φτιάξω έναν τέτοιο και αντί κλειδιά να 'χει στριφτάρια. Αν το καταφέρω καλά θα γίνει κάτι όμορφο πιστεύω.

Το 3 λογικά αποκλείεται να έχει την αντήχηση που έχουν τα ξύλινα καπάκια.

Όργανα με τέτοια υλικά (χελώνα, καρύδα, κολοκύθα, αρμαδίλο) φτιάχνονταν κυρίως για λόγους ευκολίας και όχι ήχου: επειδή είχαν έτοιμο το σκαφτό σχήμα. Αυτό δε σημαίνει ότι αποκλείεται να βγάλεις αξιόλογο ήχο, δύσκολα όμως με κοκκάλινο καπάκι. Χτύπα το με το νύχι να δεις πόσο λίγο ανταποκρίνεται.