Μπαγλαμάς Μάρκου

Ψάχνοντας βρήκα αυτό το δημοσίευμα.Αν έχει ξαναδημοσιευτεί ας το διαγράψουν οι διαχειριστές.

Πολύ ενδιαφέρον!

Μήκος ταστιέρας 35 εκ.

Αυτό μας κάνει μήκος χορδής πόσο; Η ταστιέρα, αν διακρίνω καλά, φτάνει δυο οκτάβες και μια 4η.

Η πρώτη οκτάβα τρώει το μισό της ανοιχτής χορδής. Η δεύτερη, το μισό του υπολοίπου (=1/4 του όλου). Η τέταρτη, αν έχω καταλάβει σωστά, το 1/4 του υπολοίπου (του 1/4, άρα 1/16 του όλου). Άρα η ταστιέρα φτάνει στο 1/2 + 1/4 +1/16 = 13/16, και αυτό ισούται με 35 εκατοστά. Αν 13/16 του Χ είναι 35, τότε Χ=43 κόμμα κάτι ψιλά, δηλαδή αρκετά μεγάλη κλίμακα, αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιο λάθος γιατί όλο το όργανο είναι 45,3 εκατοστά.

Ποιος μπορεί να βοηθήσει;

Από τις δύο φωτογραφίες που βλέπω Περικλή και από κάποιες μετρήσεις που προσπάθησα να κάνω, (με τελείως μπακαλίστικο τρόπο), νομίζω ότι έχουν κάνει λάθος. Θεωρώ ότι εκεί που λέει για ταστιέρα το πιθανότερο είναι να εννοεί μήκος χορδής. Αυτό το μήκος χορδής τα 35 εκ. δεν απέχει πολύ από τα μήκη χορδής που χρησιμοποιούμε και σήμερα.

4 «Μου αρέσει»

κι εγώ νομίζω ότι 35 είναι η κλίμακα και ότι υπάρχει λάθος - εκτός από τη σύγχυση ταστιέρας και κλίμακας - και στο συνολικό μήκος. Παρ όλα αυτά, τα υπόλοιπα (το σκάφος με διαγράμμιση στις διαστάσεις που αναφέρει, 63*78) “κουμπώνουν”

baglamas%20markou%20sc350-Model

Αλλιώς τα λάθη παραγίνονται: η κλίμακα προκύπτει περίπου 45 εκ. (χορδές σ’αυτό το μήκος κλίμακας για Ρε Λα Ρε κούρδισμα, σήμερα τουλάχιστον δεν υπάρχουν) και δεν ταιριάζουν ούτε οι διαστάσεις του σκάφους ούτε το συνολικό μήκος

baglamas%20markou%20sc450-Model

1 «Μου αρέσει»

Μπράβο Μάνο, έτσι το μέτρησα και εγώ.
Η δική σου γνώμη όμως έχει άλλο βάρος.

1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα. Δυο παρατηρήσεις και από εμένα και σκέψεις προς συζήτηση:

  1. οι διπλοί τσαμπουκάδες έιναι στο 10 τάστο (ΝΤΟ) και όχι στο 12 (ΡΕ) όπως συνηθίζουμε σήμερα.
  2. Έχει 26 τάστα αλλά φαίνεται πως έιναι κακοχαραγμένα (π.χ το 18ο τάστο) η απόσταση είναι μικρότερη από το 19ο εκτός αν ξεγελάει η ανάλυση της φωτογραφίας.
  3. Το 1,8 εκατοστά για το πλάτος της ταστιέρας στο κόκκαλο είναι αρκετά στενό με τα σημερινά δεδομένα (αλλά όχι βέβαια απαγορευτικό). Μήπως σχεδιαστικά ήταν να φέρει μονές τις χορδές (καντίνια) και όχι διπλές όπως τα μπαγλαμαδάκια του Μπάτη. Ούτως ή αλλώς είναι ένα καθαρά παλιακού τύπου μπαγλαμαδάκι.
1 «Μου αρέσει»

Αυτό δεν το 'χα παρατηρήσει. Χωρίς να μετρήσω ένα-ένα όλα τα τάστα, θεώρησα δεδομένο ότι ο διπλός τσαμπουκάς είναι στην οκτάβα.

Άρα, δεν έχει 2 οκτάβες και μια 4η όπως έγραφα.

Μιας και ξεκίνησε η κουβέντα για τις διαστάσεις του οργάνου. Ο πιο στενος μπαγλαμάς που έχω φτιάξει είναι 2,2 στο κόκκαλο, 2,5 στην ένωση με το σκάφος. Θεωρώ πως αυτές οι διαστάσεις είναι το λιγότερο που μπορείς να έχεις. Ο μπαγλαμάς αυτός είναι αυτό που θα λέγαμε μπαγλαμαδάκι χούφτας με παραπλήσιες διαστάσεις. Έτσι το 1,8 μου φαίνεται πολύ στενό για 6 χορδές και μάλλον πρέπει να σχεδιαστηκε για μονές τη ΡΕ και ΛΑ και διπλή την μπουργάνα. Άλλωστε έχουμε δει παλιά μπαγλαμαδάκια με 4 και όχι 6 χορδές(π.χ.https://www.youtube.com/watch?v=wIlUmOrXjyU, αλλά βέβαια και στο Μουσειο Λαϊκών Οργάνων).
Οι διαστάσεις του δικού μου είναι: Συνολικό μήκος 50,5 εκ. κλίμακα 34, μήκος σκάφους 14,5, πλάτος σκάφους 7,5, βάθος σκάφους 7,3 - Τάστα 17 (δεν νομίζω πως ούτως ή άλλως σε αυτές τις κλιμακες έχει νόημα να έχει 2 οκτάβες).

Μάνο, ο ‘‘Μπονζαι’’ μπαγλαμάς που φτιάχνεις και είναι αντίστοιχος τι πλάτος έχει αλήθεια;

Πάντως στις μετρήσεις που έκανα στις φωτογραφίες, Όταν βάζω το μπροστινό φαρδύ μέρος της ταστιέρας στο τελευταίο τάστο στους διόμισι πόντους, στο κεφαλάρι στο κόκκαλο δίνει δύο πόντους. Νομίζω ότι το τραβάμε πολύ όταν μιλάμε για μονές χορδές και διπλή μπουργκάνα. Εξάλλου το μοίρασμα των έξι χορδών κατά μήκος της ταστιέρας φαίνεται μια χαρα, (παίρνοντας υπ όψιν την γωνία και ότι είναι λίγο θολή η φωτογραφία).

6,5 εκ. (κάθε ανάρτηση πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20 χαρακτήρες)