Μπαγλαμάς ή Τζουράς Πρώτο Ταξίδι στο κόσμο των παραδοσιακών οργάνων

Γειά σας!Είμαι καινούργιος εδώ και έκανα εγγραφή καθώς ήθελα να σας ρωτήσω κάτι.

Είμαι 16 χρονών,ξέρω να παίζω φλάουτο και πιάνο αλλά έχω ένα ξαφνικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα.

Θέλω να κάνω μια απόπειρα να μάθω μέσω ίντερνετ Τζουρά ή μπαγλαμά.Αυτα τα δύο όργανα μου έχουν κάνει εντύπωση και φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα.Ποιο από τα δύο να προτιμήσω?Δεν διαθέτω πολλά χρήματα και ψάχνω κάτι οικονομικό.

Ευχαριστώ πολύ

5 «Μου αρέσει»

Γειά σου Στέφανε Καλώς όρισες στην όμορφη παρέα μας και σου εύχομαι καλες συζητήσεις. Το θέμα είναι να σκεφτείς τι προτιμάς περισσότερο σε ήχο. Πάντως ο τζουρας κατά την γνώμη μου είναι ποιο ευκολοπαιχτος λόγω των μεγάλων διαστηματων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο μπαγλαμάς δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες. Όμως ποιο οικονομικό όργανο, το οποίο θα βρεις με αξιοπρεπή ήχο, ειναι ο μπαγλαμάς. Ποιος είναι πάνω κάτω
Ο προϋπολογισμός σου? Αν ψάξεις στο φόρουμ θα βρεις και πολλά νήματα σχετικά με την αγορά οργάνων. Από την άλλη η παραδοσιακή μουσική δεν παίζεται συνήθως με τα όργανα που αναφέρεις. Αν και είμαι της άποψης να παίζει ο καθένας όπως θέλει και δεν πρέπει να κολλάμε σε αυτά έγχορδα όπως ο ταμπουράς και το λαούτο είναι ποιο κοντά στην παραδοσιακη. Επίσης αφού παίζεις φλάουτο ίσως θα μπορούσες να παίξεις πνευστά όπως φλογέρα η κλαρίνο. Τέλος μην μπερδεύεις την ρεμπέτικη με την παραδοσιακή μουσική! Αν και έχουν κοντινή συγγένεια δεν είναι το ίδιο και υπάρχουν ριζικές αλλαγές μεταξύ των δύο. Καλή συνέχεια και χρόνια πολλά!!!

3 «Μου αρέσει»

Και τα δύο είναι όργανα με πολύ έντονη και ξεχωριστή προσωπικότητα. Θα έλεγα ότι η διαφορά τους είναι η εξής:

Ο μπαγλαμάς έχει δημιουργήσει πολύ συγκεκριμένη παράδοση στο τι παίζει και πώς συμβάλλει σε μια κομπανία. Ο τζουράς όχι τόσο: εξακολουθεί να βρίσκεται κάπου στην γκρίζα ζώνη μεταξύ μπουζουκιού και μπαγλαμά.

Ο τζουράς είναι εξαιρετικό όργανο για την παρέα. Στην «οργανωμένη» όμως μουσική, χρησιμοποιείται κυρίως ως ενορχηστρωτική επιλογή, όποτε θέλουμε να εκμεταλλευτθύμε το ιδιαίτερο βραχνό του ηχόχρωμα για να σπάσουμε την κυρίαρχη μπουζουκίλα.

Αν πας να φτιάξεις μια κομπανία και παίζεις μπαγλαμά, τότε ψάχνεις να βρεις μπουζούκι (και κιθάρα φυσικά) για να τους συνοδεύεις. Αν παίζεις τζουρά όμως; Είτε θα υπάρχει μπουζούκι, οπότε ο τζουράς αναγκαστικά θα περιοριστεί σε «πινελιές ηχοχρώματος», είτε δε θα υπάρχει μπουζούκι, οπότε ο τζουράς είναι ένα κάπως ανεπαρκές υποκατάστατο. Ο μπαγλαμάς θα παίξει τις συγχορδίες του. Ο τζουράς και δεν προσφέρεται τόσο πολύ για συγχορδίες, τεχνικά μιλώντας (μεγάλες αποστάσεις), αλλά και είναι κρίμα να τον υποβαθμίσεις σε τέτοιο ρόλο τη στιγμή που είναι μια χαρά σολιστικό όργανο.

Από την παλιά παράδοση όπου όλα αυτά τα όργανα θεωρούνταν αντισυμβατικά και επικίνδυνα, τα κυνηγούσε η αστυνομία, τα αποστρέφονταν οι καθωσπρέπηδες κλπ., μάλλον ο τζουράς είναι ο μόνος που έχει κρατήσει αυτό το ασυμβίβαστο και ακαλούπωτο. Τα άλλα δύο ναι μεν εξελίχθηκαν (ιδίως το μπουζούκι βέβαια σε αδιανόητα επίπεδα), αλλά εξημερώθηκαν και κάπως.

8 «Μου αρέσει»

Απάντηση που θα μπορούσε να είναι ένα μικρό άρθρο.

Επίσης καλως ήλθες Stef και καλή αρχή σε οτι επιλέξεις.

3 «Μου αρέσει»

Εγώ ξεκίνησα με μπαγλαμά και δε το μετάνιωσα. Αλλά αν σκοπεύεις να μάθεις μπουζούκι στο μέλλον, καλύτερα να αρχίσεις με τζούρα. Θα είναι πολύ πιο εύκολη η μετάβαση.

Μακάρι να είχα ανακαλύψει αυτή τη μουσική στα 16 μου!!

4 «Μου αρέσει»

Για να μάθεις μπουζούκι, πας κατευθείαν στο μπουζούκι. Τα άλλα όργανα δεν είναι «προστάδια», είναι άλλα όργανα από μόνα τους!

Υποθέτω πως ο Στέφ (ανος?) θα το έχει ήδη σκεφτεί και κατέληξε ότι δεν είναι μπουζούκι η επιλογή του. Αν πάλι, Στεφ, το έχεις κι αυτό ανοιχτό, τότε αλλάζει το ερώτημα.

4 «Μου αρέσει»

Γειά.Ευχαριστω πολύ για την απάντηση το εκτιμώ .Δεν είχα καμία ιδέα για τη διαφορά μεταξύ παραδοσιακής και ρεμπέτικης μουσικής.Παντως αυτό που είπατε για το κλαρίνο είναι μια πολύ καλή ιδέα και ίσως όταν μεγαλώσω την ακολουθήσω.Τωρα, συνειδητοποιήσα ότι με τις πανελλήνιες και όλες τις υποχρεώσεις από τα φροντιστήρια δεν θα έχω και πολύ χρόνο να ασχοληθώ με μουσικα όργανα.Ευχαριστω πάρα πολύ πάντως, αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ χρήσιμες.

2 «Μου αρέσει»

Πάντα και από μικρός απολάμβανα την ιδέα μιας παρεούλας όπου ένας θα παίζει ένα μουσικό όργανο και ολοι θα πίνουν και θα διασκεδάζουν.Ο μπαγλαμας με το μικρό μέγεθος του μου φαινόταν σαν μια εύκολη επιλογή, κάτι που πια ξέρω ότι δεν είναι αλήθεια. Αμφιβάλλω ότι θα συμμετάσχω ποτέ σε μια τέτοια κομπανία αλλά δεν θα με πείραζε να συμβάλλω έτσι παίζοντας Τζουρά.Παρολλα αυτά δεν έχω αποφασίσει ακόμα.Ευχαριστω πάρα πολύ με έχετε βοηθήσει τρομερά.

1 «Μου αρέσει»

Δεν ειναι προστάδιο αναγκαστικά, αν και εχω δει παιδάκια να βολεύονται καλύτερα με τζουραδες λογω κλίμακας σε μαθηματα τριχορδου ουσιαστικά. Η μετάβαση σε full sized τρίχορδο ήταν πολυ ομαλή, δε τους φάνηκε καν.

Είναι τοσo συγγενικά και σε επίπεδο τεχνικής και ρεπερτορίου που βοηθάει πολύ. Ο μπαγλαμάς εχει πιο πολλές διαφορές, οπως και να το δεις.

4 «Μου αρέσει»