Μπάτης, ο "Ρήγας του ρεμπέτικου"

Θέλει πάντως πολλή φαντασία να φτάσεις απ’ το Γλέπω τέσσεροι παρέα στα καβουράκια, αλλά βεβαίως την διέθετε ο Τσιτσάνης…

Και πού είναι το “Κάτω στο γιαλό στην άμμο” του Μπάτη με τον Μπάτη και δεν το βρίσκω;

Niko, thank you!

Aidinikos Karsilama

Is this the dance, in this case from AIDIN?

1 «Μου αρέσει»

Πάντως βλέπω ότι ο Τσιτσάνης μιλούσε για τους στίχους του “Κάτω στο γιαλό στην άμμο” ως έμπνευση και όχι για τη μελωδία:

2 «Μου αρέσει»

με το μπατη δεν υπαρχει σε δισκο. σε δισκο το εχει ο μπαμπης μπακαλης και ο στελιος κερομυτης. ο κουναδης ανεφερε και μια εκτελεση με τον στρατο σε 45αρι αλλα δεν εχω ακουσει κατι μεχρι στιγμης. οσον αφορα την μελωδια, δεν ξερω τι μουσικες γνωσεις εχεις, αλλα φαινονται τα σημεια οπου εχει παρει την κεντρικη ιδεα ο τσιτσανης απο την μελωδια του μπατη. ειναι στην εισαγωγη και στο ρεφρεν. ο τσιτσανης γενικα το εχει κανει πολλες φορες να παρει ιδεες η να παραλλαξει μελωδιες αλλων και φτιαξει κατι δικο του.

Να θυμίσω απο παλιοτερη συζήτηση:

Δε χρειάζεται μουσικές γνώσεις, μόνο αφτιά.

Όσο γι’ αυτό:

Ιδού μια ηχογράφηση.

(Μα είναι όντως αυτός ο Κηρομύτης;…) Τέλος πάντων, ο σκοπός πράγματι είναι ο ίδιος με το Γλέπω τέσσεροι. Όσο για τα λόγια, είναι ένα παιδικό δημοτικό τραγούδι, γνωστό σε διάφορες στιχουργικές παραλλαγές και σε διάφορους σκοπούς. Ομολογώ ότι δεν περίμενα να το ακούσω από βαρύμαγκες ρεμπέτες.

Σίγουρα αυτός είναι. Τώρα, γιατί να τραγουδήσει παιδικά τραγουδάκια, βαρύμαγκας αυτός κι ασήκωτος, εν κατέω πράμα, και μας πόθανε κι αποπάνω, να τον ρωτάγαμε…

Γιατί -περιέργως!- το έλεγαν γενικά! Λέει ο Μιχάλης και για τον Μπάτη, καθώς και για τον Μπακάλη. Βρήκα λίγο αργότερα και του Μπακάλη την εκτέλεση, και έχει αρκετές διαφορές ώστε να πιστοποιεί ότι πρόκειται για προφορική παράδοση.

Σήμερα είμαι σίγουρος ότι θα κυκλοφορεί και εκτέλεση με τα Ζουζούνια, ίσως σε άλλη μελωδία. Και παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω πόσοι έχετε αντιληφθεί ότι και τα Καβουράκια του Τσιτσάνη σήμερα κυκλοφορούν ως παιδικό τραγούδι, συχνά με… λογοκριμένο τον ένατο χτύπο του μέτρου. Μάλιστα είχα ακούσει και μια διασκευή, με στίχους για τον κορωνοϊό, ότι να φοράμε μάσκες και τέτοια. Κανονική ηχογράφηση με τραγουδιστές και μουσικούς, όχι κάποιον αυτοσχέδιο χαβαλέ μιας παρέας.

Οπότε ίσως κάθε εποχή να αντιλαμβάνεται αλλιώς τα όρια μεταξύ παιδικού και ενήλικου τραγουδιού, …τι να πω…

Βέβαια, για να μην παραγνωρίζεται και «του στραβού το δίκιο», το 99 κόμμα και μπόλικα ακόμα 9άρια % των «παιδικών τραγουδιών» είναι φτιαγμένα από ενήλικες, στην συγκεκριμένη περίπτωση σίγουρα και η μουσική είναι επιλεγμένη από ενήλικες, με 9άσημο μέτρο που ΔΕΝ το έκαναν οχτάσημο…

Ετσι για τα πρακτικα…

2 «Μου αρέσει»

7 «Μου αρέσει»

Έχουμε πει πάρα πολλές φορές, σ’ αυτό εδώ το φόρουμ, ότι το να “πετάξουμε” απλά κάτι, χωρίς διευκρινίσεις, διατύπωση ερωτημάτων ή σχετικές πληροφορίες, σίγουρα δεν ευκολύνει το βασικό σκοπό αυτής της σελίδας που είναι να συζητάμε για το ρεμπέτικο τραγούδι. Τί ακριβώς θέλεις να μας πεις, φίλε michael palmo gibson 355, με το ανέβασμα της συγκεκριμένης φωτό με τον Μπάτη και άλλους;

1 «Μου αρέσει»

Μιλαει απο μονη τς, εγω δεν εχω κατι να πω. Δεν προβλεπονται η σκετες φωτογραφιες;

1 «Μου αρέσει»

καλο ειναι να μας πεις τα ονόματα ολων.
εκτός απο Κ. Παπαδόπουλο και Μπάτη, οι άλλοι ποιοί ειναι?

2 «Μου αρέσει»

Ε ναι, αν είναι γνωστό, ποιοι εικονίζονται, πού και πότε είναι τραβηγμένη η φωτογραφία, τέτοια…

2 «Μου αρέσει»

Καλως λοιπον, το αιτημα ενεκριθη! Μπουζουκια, κωστας παπαδοπουλος, χρηστος δημοπουλος. Κιθαρα, δ. Δασκαλακης. Δεν εχει το μικρο. Πιανο, γιωργος ροβερτακης. Βιολι, μπουχραν αλτιμπακιαν. Ειναι το ετος 1952. Εχω μια υποψια οτι στο ιδιο παλκο ισως ηταν και ο καζαντιδης, διοτι ειδα και μια αλλη φωτογραφια με τον δημοπουλο και τον καζαντζιδη νεο, και μου φανηκε το ιδιο παλκο… ισως… :slightly_smiling_face:

3 «Μου αρέσει»

Δεν ήταν αίτημα, άρα δεν χρειάζεται και έγκριση. Παράκληση είναι, προς όλους. Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και για τα λεχθέντα, παρά την προγενέστερη δήλωση ότι δεν υπήρχε κάτι για να λεχθεί.

Σπάνια φωτογραφία. O Γιώργος Μπάτης με λαϊκή ορχήστρα (ακορντεόν: Ανδρέας Βασιλάς), στον Πύργο Ηλείας, στις 20 Ιουνίου 1952. Η φωτογραφία ανήκει στον κύριο Τάσο Βασιλά, γιο του εικονιζόμενου ακορντεονίστα Ανδρέα Βασιλά, που δημοσιεύθηκε στις 28/6/2018 στο φύλλο της Συριανής εφημερίδας “Κοινή Γνώμη”. (αναζητούνται οι υπόλοιποι της παρέας)

8 «Μου αρέσει»

Πολύ περίεργος θα ήμουν να ακούσω πάντως πως θα έπαιζε ο Μπάτης μπαγλαμά σε τέτοια πάλκα, τεχνικά μιλώντας. Γιατί '52, με Κ. Παπαδόπουλο κλπ, δε πρόκειται να έπαιζαν όπως με τον Δελιά.

3 «Μου αρέσει»

Πάντως στην πένα ντυμένος ήταν.

1 «Μου αρέσει»