Μουσικό Αφιέρωμα Για Τον Κωνσταντινουπολίτη Μουσικό Γρηγόρη Ασίκη (2/3/2019)

Το Σάββατο 2 Μαρτίου και ώρα 21:00, η Ανθή και ο Αλέκος Τσακίρης, εγγόνια του Γρηγόρη Ασίκη, μαζί με τον δεξιοτέχνη και δάσκαλο του μπουζουκιού Σπύρο Γκούμα και το μουσικό σχήμα «Οι Παραπεταμένοι», γνωστό για τη συνεχή και συνεπή του ενασχόληση με το αστικό λαϊκό μας τραγούδι, συνδιοργανώνουν ένα Μουσικό Αφιέρωμα στον Κων/πολίτη μουσικό Γρηγόρη Ασίκη, το οποίο περιλαμβάνει παράλληλα και παρουσίαση της ζωής και του έργου του με προβολή φωτογραφικού και ψηφιακού υλικού.

Συλλογή-παρουσίαση υλικού και συμμετοχή σε τραγούδια:

Ανθή και Αλέκος Τσακίρης

Υπεύθυνος μουσικής επιμέλειας:

Σπύρος Γκούμας

Παίζουν οι μουσικοί:

Σπύρος Γκούμας: μπουζούκι, τραγούδι
Σοφία Κονταράτου: τραγούδι-κρουστά
Δημήτρης Γκούμας: κιθάρα
Γιώργος Μακρής: κιθάρα, τραγούδι
Μυρτώ-Κατερίνα Φατούρου: ακορντεόν
Φωτεινή Καράμπαμπα: μπαγλαμά

Έναρξη 9 μμ, Προσέλευση 8 μμ

Είσοδος: 10 ευρώ

Underflow Record Store & Art Gallery
Καλλιρόης 39, 117 43 Αθήνα
Τηλ: 21 1403 9926 info@underflow.gr

Λίγα λόγια για τον Γρηγόρη Ασίκη:

Ο Γρηγόρης Ασίκης γεννήθηκε στην Κων/πολη το 1890. Ξεκίνησε να μαθαίνει ούτι κοντά σε ένα Αρμένη μουσικό στα 15 του χρόνια. Το 1915 παντρεύτηκε την Κων/πολίτισσα Ειρήνη Σωτηριάδου και μαζί απέκτησαν 7 παιδιά. Στην Πόλη δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική. Το επάγγελμα του ήταν κατασκευαστής μπρούτζινων κρεβατιών υψηλής κατασκευαστικής ποιότητας και αξίας. Η οικογένεια έφυγε από την Πόλη για την Ελλάδα λίγο πριν την Μικρασιατική καταστροφή. Στην αρχή μείνανε στον Πειραιά. Μετά το 1922 η οικογένεια μετακόμισε στον Βύρωνα. Ο Ασίκης εκτός από τις εξαιρετικές φωνητικές του ικανότητες να ερμηνεύει Ανατολίτικα, Σμυρναίικα, δημοτικά και αστικά τραγούδια, έπαιζε ούτι, μπάντζο, βιολί και λύρα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της κ. Ανθής Τσακίρη ηχογράφησε περίπου 92 τραγούδια καλύπτοντας όλα τα είδη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα βιοπορίστηκε ως μουσικός στον Ελλαδικό χώρο. Όλοι οι γνωστοί ερμηνευτές/τριες όπως οι: Ρόζα Εσκενάζυ, Μαρίκα Πολίτισσα, Ρίτα Αμπατζή, Κ. Ρούκουνας, Κ. Τσανάκος, Κ. Νούρος, Στ. Περπινιάδης, Απ. Χατζηχρήστος, Γ. Δραγάτσης, Κ. Τζόβενος, Μ. Βαμβακάρης, Γ. Παπαϊωάννου κ.α τραγούδησαν τραγούδια του με θέματα που κάλυπταν το σύνολο, σχεδόν, των κοινωνικό-πολιτικών θεμάτων της εποχής του. Στην περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας λόγω της λογοκρισίας άλλαξε το ύφος των τραγουδιών του και στράφηκε προς το ρεμπέτικο. Ο Ασίκης προφητικός, άμεσος και διαχρονικός κέντησε με τις νότες και τους στίχους του, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, όλα σχεδόν τα επίκαιρα θέματα. Από τα τερτίπια του έρωτα, την ανεργία έως και την κουτοπονηριά, την συμπεριφορά των Ελλαδιτών απέναντι στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, την μετανάστευση κ.λπ. Έφυγε από τη ζωή στις 7 Νοεμβρίου 1966 σε ηλικία 76 ετών αφήνοντας σε όλους/ες μας μια ανεκτίμητη μουσική παρακαταθήκη.

2 «Μου αρέσει»

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα μετά από 365 ημέρες. Δεν επιτρέπονται πια καινούριες απαντήσεις.