Μουσικά σχήματα του φόρουμ. Παρουσιάσεις - κριτικές

Γνωριστήκαμε μέσα από το φόρουμ και νομίζω ότι δέσαμε, βγάζοντας έναν ήχο που αρέσει και στους τρεις μας. Ο λόγος για τον Βαγγέλη (anemos - μπουζούκι), την Ελένη (tornos - ακορντεόν) κι εμένα (PeVen - κιθάρα). Ερασιτέχνες όλοι μας, αλλά με αγάπη για το ρεμπέτικο, αλλά και το παλιό λαϊκό τραγούδι. Ηχογραφούμε τις συναντήσεις μας, ώστε να ακούμε και να διορθώνουμε ή να βελτιώνουμε το παίξιμό μας.

Αρκετές ηχογραφήσεις, τις έχω ανεβάσει σε blog του φόρουμ ή τις έχω δημοσιεύσει στο F/B.

Αναρωτιόμουν αν υπάρχουν και άλλα σχήματα ή κάποιο μέλος τέτοιου σχήματος στο φόρουμ, που να κάνουν ηχογραφήσεις και να τις δημοσιεύουν, θέλοντας να έχουν την γνώμη και την κριτική από ανθρώπους γνώστες του ρεμπέτικου, όπως είναι οι περισσότεροι εδώ. Άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο γνώστης, πάντως με γνώμη που βαρύνει πολύ περισσότερο από κάποιον άλλον που δεν είναι μέλος του φόρουμ.

Ξεκινάω αυτό το νέο θέμα (αν δεν είναι στη σωστή ενότητα, ας το μεταφέρει κάποιος συντονιστής) ώστε αν υπάρχουν και άλλα τέτοια σχήματα στο φόρουμ, που κάνουν ηχογραφήσεις ή βιντεοσκοπήσεις και θέλουν να τις δημοσιεύσουν εδώ να μάθει ο ένας από τον άλλον και όλοι από τους πιο έμπειρους επαγγελματίες, αν έχουν την διάθεση να σχολιάσουν.

Κάνοντας τη αρχή και για να μη γεμίσω λινκ το ποστ, βάζω μόνο το σύνδεσμο του καναλιού μου στο youtube, όπου έχουν ανέβει αρκετά βίντεο


αλλά και τον σύνδεσμο με τα τελευταία ηχητικά ντοκουμέντα του Τρίο Χύμα (όχι ότι το ψάξαμε να βρούμε το όνομα…)

Όσοι πιστοί προσέλθετε

πέτρο πολύ σας χαίρομαι που βρίσκεστε, παίζετε καλά και περνάτε καλύτερα! όπως και διάφορες άλλες παρέες που έχουμε φτιάξει μέσα από τις μαζώξεις του φόρουμ (ή απλώς γνωρίζοντας κάποιο μέλος που μένει κοντά μας -ακόμα πιο σημαντικό στην επαρχία).
αλλά γιατί να βαραίνει η γνώμη του φορουμίτη περισσότερο; δεν δώσαμε εξετάσεις ρεμπετοσύνης για να γραφτούμε. ούτε είναι το τσμέδε ή ο ιατρικός σύλλογος εδώ, και έξω οι κομπογιαννίτες. παρακαλάω για να ακούω γνώμες από αγνώστους και άσχετους, γιατί οι φίλοι -ιδιαίτερα οι ψηφιακοί- συνήθως μόνο καλά λένε…
επίσης δεν νοιώθουμε όλοι την ανάγκη να ηχογραφούμε και να παρουσιάζουμε τα παιξίματά μας, αν και ζηλεύω την άνεσή σας να εκτίθεστε!
φιλικά όλα αυτά και με εκτίμηση, ε;

υγ: κατά λάθος αντί για προεπισκόπηση πάτησα δημοσίευση, δεν ήξερα αν έπρεπε να γράψω όλο αυτό το γκρινιάρικο κατεβατό. ας είναι…

Καλημέρα Νίκο. Τέτοια σχόλια και κριτική είναι αυτό που ψάχνω και σ’ ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να κάνουμε διάλογο επί του θέματος.
Για μένα μετράει περισσότερο η γνώμη σχετικού του σχετικού από ότι του άσχετου, αφού δε προσπαθώ να προσελκύσω και να πείσω αυτόν που ακούει σκυλάδικα ή Ζαγοραίο. Και περισσότερες πιθανότητες έχει κάποιος να είναι σχετικός, αν είναι συμφορουμίτης. Οπωσδήποτε με ενδιαφέρει να ακούσω και τη γνώμη του άσχετου, αλλά δε θα λάβω και ιδιαίτερα υπόψη μου τις τυχόν υποδείξεις του, όπως θα λάβω τις δικές σου ή οποιουδήποτε άλλου μουσικού, μέλους ή μή.

Τις ηχογραφήσεις τις έχω ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, με κασετόφωνα, ξεκινώντας να δω πως ακούγονται αυτά που παίζω και τραγουδάω μόνος. Θα σου πω ότι εξεπλάγην, όπως και οι περισσότεροι που ακούνε τη φωνή τους για πρώτη φορά ηχογραφημένη. Σε ένα κασετόγωνο, ηχογραφούσα πρώτα τα ακόρντα και τη πρώτη φωνή και σε ένα δεύτερο τη μελωδία και τη δεύτερη φωνή, μέσω αναλογικού μίκτη. Πονεμένη ιστορία το καλωδιομάνι και το μπρος - πίσω της κασέτας, χώρια τα μασήματα. Με τα ψηφιακά τα πράγματα είναι πολύ απλά και γρήγορα. Το όφελος είναι ότι ακούγοντας κάτι που έχεις ηχογραφήσει και το θεωρείς τέλειο, ανακαλύπτεις πολλές πατάτες που έχεις κάνει, με αποτέλεσμα να βελτιώνεις το παίξιμο ή τη φωνή σου. Θα το σύστηνα σε όσους ασχολούνται με τη μουσική, να το κάνουν, με ένα απλό ψηφιακό εγγραφέα ή και με βιντεοκάμερα.

Νομίζω ότι είναι φυσικό να μας ενδιαφέρει, εκτός από τη δική μας γνώμη, το πως ακουγόμαστε και στα αυτιά κάποιου τρίτου. Λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη περισσοτέρων, βελτιώνουμε τα κακώς κείμενα, που καλώς έχει αντιληφθεί αυτός ο τρίτος και όχι εμείς. Τέλος, τα καλά σχόλια από φίλους, νομίζω ότι μπορούμε να τα αντέξουμε.

Πέρα από τις κριτικές, νομίζω ότι οι δημοσιεύσεις αυτές, αν καρποφορήσουν τελικά, εκτός από τα παραπάνω θετικά που ανέφερα, θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες, να ακούσουν τραγούδια που ίσως θέλουν να συμπεριλάβουν στο ρεπερτόριό τους, αλλά και ερμηνείες που μπορεί να επηρεάσουν το παίξιμό τους προς το καλύτερο. Εγώ έχω επηρεαστεί - πιστεύω προς το καλύτερο - από τις συναντήσεις μας, παρακολουθώντας το παίξιμο των κιθαριστών του φόρουμ και ακούγοντας αυτές τις ηχογραφημένες ή βιντεοσκοπημένες συναντήσεις…

όπως τα λες είναι για τη μελέτη των ηχογραφήσεων. εκεί που είχα ένσταση είναι για το κατά πόσο όλοι στο φόρουμ είναι ρεμπετομανείς (πολλοί είναι λαϊκοί και τετράχορδοι, με διαφορετική προσέγγιση -καθένας στο είδος του), καθώς και στο αν κάποιος δεν είναι μέλος, δεν μετράει τόσο η γνώμη του γιατί δεν είναι αρκετά μυημένος στο ρεμπέτικο (μπορεί απλά να μη γουστάρει να γραφτεί ή να μην έχει υπολογιστή βρε αδερφέ!). δεν σου βάζω λόγια που δεν είπες, απλά πηγαίνω στα άκρα τους συλλογισμούς.
αλλού είναι το θέμα, στις κομπανίες που ξεπηδάνε από δω μέσα. σόρρυ για την παρεμβολή!

Νίκο όταν έχουμε άμεση επαφή με κάποιον παίρνουμε τη γνώμη του έμμεσα ή άμεσα. Για την επικοινωνία μέσω διαδικτύου, αν κάποιος δεν έχει υπολογιστή, δε θα μπορεί να με ακούσει, ή αν με ακούσει μέσω φίλου του, που έχει υπολογιστή, δε μπορεί και πάλι να δώσει τη γνώμη του αν δεν είναι μέλος του φόρουμ.

Όπως και να είναι όμως για να μη σου χαλάσω το χατήρι, δεκτές όλες οι απόψεις προς συζήτηση, ακόμα και από αυτούς που δεν είναι μέλη του φόρουμ και δεν είναι μυημένοι στο ρεμπέτικο ή/και δεν έχουν υπολογιστή.

Επιθυμία όμως για συμμετοχή δε βλέπω … Να πω ότι είναι νωρίς ακόμα? Μία και είκοσι πήγε.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει αυτό το φόρουμ, για να μπορούν άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα να ανταλλάσσουν γνώμες και να διαμορφώνονται απόψεις. Ένας αρέσκεται στο να ηχογραφεί τις προσπάθειές του και να τις βάζει σε κριτική, άλλος αυτό δεν το συνηθίζει. Ένας ενδιαφέρεται για τη γνώμη του ευρύτερου, “ανειδίκευτου” κοινού, ο άλλος για τη γνώμη εκείνων που, έστω θεωρητικά, διαθέτουν την “δεδηλωμένη” ως ρεμπετόφιλοι (και ας μην ισχύει πάντα απόλυτα αυτό). Κάποιος βέβαια μπορεί να φλερτάρει περισσότερο προς την κατεύθυνση του “λαϊκού”, με την έννοια του χρονολογικού προσδιορισμού, άλλος να μην ανέχεται πρίμο - σεκόντο στους παλαιούς Μάρκους. Όλα παίζουν, όλα είναι ενδιαφέροντα, όλα αποδεκτά.

Βέβαια και δεν είμαστε επαγγελμαιτκός σύλλογος, να ζητάμε αποδεικτικά της “ρεμπετόφιλης” ιδιότητας του κάθε υποψήφιου μέλους, πριν την εγγραφή. Και μόνη η επιθυμία κάποιου να συμμετέχει στις μουσικές συζητήσεις της παρέας μας, είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για την αποδοχή του ως μέλους. Αυτό τον διαφοροποιεί, ως προς αυτό το σημείο, από το σύνολο της κοινωνίας. Τώρα, Πέτρο, αν υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να ανταποκριθούν στην πρόταση που κάνεις, … Θα δείξει.

Με εκφράζει απόλυτα και είναι πολύ καλύτερα διατυπωμένο απ’ ότι θα μπορούσα να το διατυπώσω εγώ.

http://www.rembetiko.gr/forums/blog.php?b=1005

Ηχογραφήσεις από τη χθεσινή μας πρόβα (Τρίο Χύμα)

Νομίζω ότι είναι πολύ καλή ιδέα μια ξεχωριστή ενότητα με τη δουλειά μελών του φόρουμ είτε με επανεκτελέσεις είτε με δικές τους πρωτότυπες δημιουργίες . Έχουμε άλλωστε πολλά κρυφά ταλέντα στο φόρουμ… (κρίμα που χάσαμε την Ύδρα!).

Πίστευα ότι θα υπήρχε ανταπόκριση στην ιδέα αυτή που θα έδινε σε όλους μας την ευκαιρία να δούμε η να ακούσουμε πως και τι παίζουν οι συμφορουμίτες μας και να διορθώσουμε ή και να βελτιώσουμε ο καθένας μας το παίξιμό του…
Για την Ύδρα δεν το ανακοινώσαμε, αφού ο προορισμός αφ’ ενός είναι άβολος και πρέπει να διανυκτερεύσει κάποιος για να έρθει και αφέ δύο, το μαγαζί ήταν υπερπλήρες από Υδραίους που είχαν κλείσει τραπέζι. Είναι πιθανόν όμως να το ξανακάνουμε μέσα στο Δεκέμβρη ή το Γενάρη και αν ενδιαφέρεται κάποιος να περάσει Σαββατοκύριακο στην Ύδρα να κλείσει και τραπέζι.

Για την Ύδρα, νομίζω ότι θα ενδιέφερε κάποια μέλη μας να συνδυάσουν Σ/Κ με ρεμπέτικα…
Όσο για ξεχωριστή ενότητα για εμφάνιση της δουλειάς των συμφορουμιτών , πιστεύω κι εγώ Πέτρο ότι αν γίνει (όπως είχαμε παλιά την “βιντεοθήκη”…) , πολλά από τα μέλη μας θα ανεβάσουν τις δουλειές τους.

Να λάβετε υπόψιν σας ότι υπάρχουν και τα blogs όπου ανεβάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές. Επομένως, γιατί να μπουν εδώ;

Δημήτρη τα blogs έχουν διάφορα θέματα και είναι δύσκολο να κάνεις συζητήσεις σε διαφορετικά blogs για το ίδιο θέμα που αφορούν διάφορα μέλη. Πέρα από αυτό, κανέναν δεν εμποδίζει το γεγονός να αναρτήσει το θέμα του ΚΑΙ σε blog.
Μια ιδέα είπε η Πελαγία, με την οποία συμφωνώ κι εγώ, αλλά αν είναι δύσκολο να γίνει δε θα σκάσουμε κιόλας. Εξάλλου δε φαίνεται να ενδιαφέρεται και κανένας άλλος.

Εγώ νομίζω ότι μπορεί να ακολουθήσει κουβέντα στα blogs εάν υπάρξει θέμα. Και μάλιστα, θα είναι και καθαρό από ξεστρατίσματα ή άλλες παρουσιάσεις.

Αυτό λέγεται διαφορά απόψεων. Τώρα αφού είναι δικό σου και το πεπόνι και το μαχαίρι, εγώ θα πάρω ότι φέτα μου κόψεις.

Οπ! λάθος Πέτρο. Το πεπόνι και το μαχαίρι είναι στην διάθεση όλων. Δεν τα κρατάω εγώ. Όποιος θέλει είναι ελεύθερος να συμμετάσχει στο θέμα παρουσιάζοντας την δουλειά του.

Αναφέρθηκα στη δυνατότητα των συντονιστών (αν την έχουν) για δημιουργία νέας ενότητας και που δεν την έχουν τα μέλη. Όπως είπα και πριν, προσωπικά δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν γίνει ξεχωριστή ενότητα η όχι, αλλά το πρότεινε η Πέλλη και βρήκα καλή την ιδέα για όλους. Και βέβαια αν δημιουργεί πρόσθετη δουλειά στους συντονιστές ή προβλήματα στο φόρουμ, δε χρειάζεται να γίνει. Από εμένα θεωρείται λήξαν το θέμα.

http://www.rembetiko.gr/forums/entry.php?b=1009

http://www.rembetiko.gr/forums/entry.php?b=1012