Μουσείο για τους ανταλλαγέντες πληθυσμούς στην Τουρκία

[Μου κοινοποιήθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου και νομίζω ότι αξίζει να το δημοσιεύσω στο φόρουμ, έστω και αν δεν εντάσσεται στη συγκεκριμένη ενότητα θεμάτων. Περιλαμβάνει και φωτογραφία του ωραιότατου κτιρίου, κατασκευής 1913, στο οποίο θα στεγαστεί το μουσείο, αλλά δεν κατάφερα να την μεταφέρω.

“Μουσείο Ανταλλαγής” ιδρύεται στην Κωνσταντινούπολη
Το ιδρύουν απόγονοι προσφύγων που έφυγαν από την Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λοζάνης

Το πρώτο της προσφυγικό μουσείο αποκτά η Τουρκία με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λοζάνης και την υποστήριξη του «Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Κωνσταντινούπολη 2010», καθώς και του δήμου Τσατάλτζας.
Το «Μουσείο Ανταλλαγής», όπως θα είναι το όνομά του, προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί τον προσεχή Νοέμβριο, στο δήμο Τσατάλτζας της Κωνσταντινούπολης και θα στεγάζεται σε κτίριο που οικοδομήθηκε το 1913.
Το συγκεκριμένο κτίσμα, που παραχωρήθηκε από τον ιδιώτη Ερτουγρούλ Ολτσέρ, ανήκε αρχικά σε Έλληνες που έφυγαν από την Τουρκία με την ανταλλαγή των πληθυσμών, η οποία έγινε με τη Συνθήκη της Λοζάνης. Μάλιστα, αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως ταβέρνα, ενώ στη συνέχεια λειτούργησε σε αυτό υποκατάστημα της τράπεζας Ziraat (Αγροτική).
«Παρά το γεγονός ότι το 50% του πληθυσμού της Τουρκίας αποτελείται από πρόσφυγες και από απογόνους προσφύγων, μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν είχε ούτε προσφυγικό μουσείο, ούτε καν ένα προσφυγικό μνημείο. Το υψηλό ποσοστό του προσφυγικής καταγωγής πληθυσμού οφείλεται στο ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, στα τελευταία 200 χρόνια της, έχασε πάρα πολλά εδάφη, με συνέπεια οι πληθυσμοί που ζούσαν σε αυτά να μετακινηθούν ως πρόσφυγες στη σημερινή Τουρκία», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λοζάνης, Σεφέρ Γκιουβέντς.
Ο κ. Γκιουβέντς ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα και αναζητά φορείς, οι οποίοι έχουν ιδρύσει προσφυγικά μουσεία στη χώρα μας, ώστε να συναντηθεί με εκπροσώπους τους και να επωφεληθεί από την εμπειρία τους.
Χώρος ανάπτυξης των πολιτιστικών σχέσεων
«Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, οι Ρωμιοί πρόσφυγες, που έφυγαν από την Τουρκία, εγκαταστάθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Θέλοντας να διατηρήσουν ζωντανές τις μνήμες τους ίδρυσαν διάφορα προσφυγικά μουσεία. Αν και με τη Συνθήκη της Λοζάνης ήρθαν στην Τουρκία περίπου 2.000.000 πρόσφυγες, κανείς μέχρι σήμερα δεν προέβη σε κάποια κίνηση για την ίδρυση προσφυγικού μουσείου ή τη δημιουργία μνημείου αφιερωμένου στους πρόσφυγες. Θέλοντας να καλύψουμε αυτό το κενό, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το πρώτο προσφυγικό μουσείο, προκειμένου να διατηρήσουμε τα πολιτισμικά και λαογραφικά χαρακτηριστικά των προσφύγων, να μεταλαμπαδεύσουμε τις μνήμες τους στις ερχόμενες γενιές, αλλά και να καταστήσουμε το μουσείο χώρο ανάπτυξης των πολιτιστικών σχέσεων», πρόσθεσε ο Σεφέρ Γκιουβέντς.
Το κτίριο που θα στεγάσει το «Μουσείο Ανταλλαγής» έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και αναστηλώθηκε σύμφωνα με το αρχικό του σχέδιο. Η πλατεία που βρίσκεται δίπλα στο μουσείο θα διαμορφωθεί και θα μετονομαστεί σε Πλατεία Ανταλλαγής, ενώ σε αυτή θα στηθεί και προσφυγικό μνημείο.
«Πιστεύουμε ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η περιοχή θα γίνει πόλος έλξης για όλους όσοι έχουν προσφυγική καταγωγή. Στο μουσείο θα εκτίθενται έγγραφα, ντοκουμέντα, αναμνηστικά αντικείμενα και κειμήλια, ενώ θα υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο θα παρουσιάζονται αναμνήσεις και τραγούδια των προσφύγων», επισήμανε ο κ. Γκιουβέντς.](http://www.instruments-museum.gr/)

2 «Μου αρέσει»

Μπράβο Νίκο που το ανάρτησες! Οι άνθρωποι που αποτελούν αυτόν τον σύλλογο είναι εξαιρετικοί. Ο σύλλογος αυτός έχει και χορωδία και επισκέφτονται συχνά την Ελλάδα γιατί έχουν σχέσεις με δικούς μας προσφυγικούς συλλόγους. Πολλές φορές διοργανώνουν από κοινού με τους Ελληνες μουσικές παραστάσεις με πολλά κοινά ελληνοτουρκικά τραγούδια. Το Σεπτέμβριο θα πάνε στην Εδεσσα όπου τους καλεσε ο τοπικός συλλογος προσφύγων.

1 «Μου αρέσει»

Μήπως υπάρχει κάποιο λάθος εδωπέρα;

Το νούμερο το υπογράφει ο γεν. γραμματέας του (τουρκικού) Ιδρύματος ανταλλαγέντων Λοζάνης.

Θα πρέπει να έγινε κάποιο μεταφραστικό λάθος, μάλλον η αναφορά θα πρέπει να ήταν στο σύνολο των προσφύγων και προς τις δυο καταευθύνσεις.

Πάντως ναι, το σύνολο είναι περ. 500.000 προς και 1,5 Μ από Τουρκία.

Ο κύριος Guvenc εμφανίζεται σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ για την Ανταλλαγή.

Είναι συγκινητικό να ακούς τις ιστορίες των προσφύγων, και να βλεπεις την νοσταλγία τους για την χαμένη πατρίδα. Το τούρκικο μουσείο για την Ανταλλαγή εμφανίζεται στο περίπου 8 λεπτά.

Έχει εκδοθεί και βιβλιαράκι “Mübadele Turküleri” (“Τραγούδια της Ανταλλαγής”, o Sefer Güvenç ανάμεσα στους εκδότες) όπου ανταλλαγέντες στην Τουρκία τραγουδούν τραγούδια της πατρίδας τους. Κάποιος απ’ αυτούς τραγούδησε τη … Βαρβάρα! Ναι, “Η Βαρβάρα κάθε βράδυ στη Γλυφάδα ξενυχτάει” κλπ. Επειδή βεβαίως το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε / εκδόθηκε αρκετά χρόνια μετά την ανταλλαγή, αυτό σημαίνει ότι οι από Ελλάδα ανταλλαγέντες, όντας πλέον εγκατεστημένοι κάπου στην Τουρκία άκουγαν ελληνικό ραδιόφωνο, στην νοσταλγία τους για την πατρίδα, και έτσι κατάφερε ο συγκεκριμένος να ακούσει και να απομνημονεύσει το “καινούργιο” γι αυτόν τραγουδάκι της “Βαρβάρας”!

1 «Μου αρέσει»