Μεταροπή ταμπουρά σε τζουρά

Όποιος γνωρίζει κάτι σχετικό ας βοηθήσει

Δεν γινεται γιατι ο ταμπουρας δεν μπορει να αντεξει το κουρδισμα του τζουρα ,επισης δεν μπορουν να καρφοθουν ταστα σε μαλακο ξυλο οπως η οξια ,ξυλο απ το οποιο ειναι φτιαγμενο το μπρατσο του ταμπουρα.:089:

Μετατροπή είναι δυνατό να γίνει αλλά εξαρτάται από την κατασκευή του οργάνου. Έχω δει ταμπουράδες με κόντρες στο μάνικο πολύ καλές και ικανές για να σηκώσουν ακόμα και χορδές μπουζουκιού. Η κλίμακα του ταμπουρά είναι συνήθως γύρω στα 72 εκατοστά, άρα με αυτήν τηνκλίμακα δεν θα το μετατρέψεις σε τζουρά αλλά σε μπουζούκι. Αν απλά θέλεις να κρατήσεις το σκάφος και να μικρύνεις την κλίμακα για να πας σε τζουρά θέλει μελέτη πιθανότατα να χρειαστεί αλλαγές και στο καμάρωμα-καπάκι και τρέχα γύρευε άρα ανοίγεις μεγάλες δουλειές και μάλλον δεν αξίζει τον κόπο. Αν σε δυσκολέυουν τα μόρια του ταμπουρά και δεν θέλεις να ασχοληθείς αφαίρεσε τους μπερντέδες που ‘‘περισσεύουν’’ και κράτα μόνο αυτούς των δυτικών κλιμάκων και παίζε σαν μπουζούκι. Θα σου μείνει το χαρακτηριστικό χρώμα που βγαίνει από τα όργανα με μπερντέδες. Ειδάλως υπάρχει και άλλη λύση: περνά μια ταστιέρα διατηρώντας την υπάρχουσα κλίμακα(μήκος), αλλάξε τον καβαλάρη και αρμάτωνε τον με τις ίδιες χορδές του ταμπουρά. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείς το κούρδισμα του ταμπουρά χωρίς φόβο. Εάν θέλεις να αλλάξεις και το κούρδισμα σε άναλογία του μπουζουκιού (5η κι 7η) ίσως να πρέπει να πειραματιστείς με τις χορδές και πιθανότα να το κουρδίζεις πιο χαμηλά κρατώντας όμως την αναλογία που επιθυμείς.

Σημείωση
Τα πάντα γίνονται αλλά συνήθως δεν αξίζει τον κόπο και το κόστος. Πριν από αρκετά χρόνια είχα δει στο μαγαζι του Μ. Άσερ ένα μπουζούκι που είχε γίνει από την μετατροπή σκάφους από σάζι. Ιδιαίτερο σε εμφάνιση όργανο.

Σπύρο: οι ταμπουράδες δεν γίνονται υποχρεωτικά από οξιά. Για να είμαι ειλικρινής καλό όργανο από οξιά δεν έχει πέσει στα χέρια μου ποτέ. Αντιθέτως τα όργανα που έχω δει όργανα ήταν όλα από μουριά ή καρυδιά. Η οξιά δεν είναι μαλακό ξύλο. Έχω καρφώσει τάτσα σε οξιά χωρίς πρόβλημα. Σε κάποιο φτηνομπούζουκο όταν πήγα να το ξεσκευρώσω είχα δει ταστιέρα από οξιά που εξωτερικά ήταν βαμένη μαύρη. Ακόμα και και σε έλατο έχω καρφώσει τάστα δοκιμάζοντας.