Αλλαγη ταστων σε τετραχορδο μπουζουκι

Γεια σε ολες και σε ολους,

Ζητω συγγνωμη αν οι ερωτησεις που ακολουθουν εχουν απαντηθει παλιοτερα αλλα εγω δεν μπορω να βρω καθαρες απαντησεις πανω στο θεμα.

Αγωρασα προσφατα ενα μεταχειρισμενο τετραχορδο μπουζουκι οπου τα ταστα του ειναι σουπερ φαγωμενα (μαλλον απο αποτυχημενει επιδιορθωση) και θελουν ολα αλλαγμα. Τα περισσοτερα εχουν υψος χαμηλοτερο απο χιλιοστο. Δυστυχως ομως δεν εχω ιδεα τι μεγεθος χρειαζομαι και ψαξιμω στο ιντερνετ δεν μου εδωσε καμια απαντηση. Με η χωρις δοντι προφανος θα πρεπει να βγαλω ενα γιατι ετσι κοιτωντας δεν βγαζω ακρη. Μεγεθος ομως δεν ξερω αν παιζει σημασια για το οργανο τι θα βαλω. Στης ηλεκτρικες μου κιθαρες εχω jumbo γιατι αυτο προτιμω. Μπορω να κανω το ιδιο και στο μπουζουκι μου, δηλαδη να βαλω τα μεγαλυτερα ταστα που μπορω να βρω για μπουζουκι? Η θα μπορουσα να βαλω ακομα και jumbo που ειναι κανονικα για κιθαρα, γιατι οσον αφορα την εγκατασταση γινεται, το θεμα ειναι αν δουλευει τετοιο συρμα σε τετοιο οργανο. Η επομενη ερωτηση μπορει να ειναι σουπερ χαζη αλλα δεν ειμαι οργανοποιος, τα ταστα πρεπει να εχουν στρογγυλο προφιλ οπως στη κιθαρα η επιπεδο?

Εκτιμω οτι βοηθεια μπορειτε να μου δωσετε γιατι εχω ενα οργανο το οποιο παιζετε αλλα με μεγαλη δυσκολια.

Υπαρχει καποιος που θα μπορουσε να με βοηθησει με αυτο το θεμα?

Οι ερωτήσεις φαίνονται απλές, οι απαντήσεις όμως θέλουν κατεβατά ολόκληρα για να σου δώσουν την πλήρη πληροφορία. Ναι τα τάστα πρέπει να είναι τόσο στρογγυλεμένα όσο πρέπει, και η αντικατάσταση των τάστων είναι μία διαδικασία που χρειάζεται έμπειρο οργανοποιό, που θα υπολογίσει ένα σωρό άλλες παραμέτρους, με κύρια παράμετρο το λεγόμενο “κούρδισμα ταστιέρας”. Καλύτερα λοιπόν πήγαινε σε κάποιον οργανοποιό που θεωρείς ότι είναι γνώστης, και πήγαινε το όργανο να σου πει την γνώμη του. Αν πάλι θες να ασχοληθείς από μόνος σου, ζήτησέ του συμβουλές ,αφού δει το όργανο και αξιολογήσει την κατάσταση, και μετά επιχειρείς το οτιδήποτε.

5 «Μου αρέσει»