Μετακίνειται ο καβαλάρης σε καινουργιο μπουζούκι

καλησπέρα σε όλους.
Αγόρασα προ 2 μηνών καινούργιο τρίχορδο μπουζουκάκι με βέργα από μεγάλο κατασκευαστή.
Παρατήρησα ότι ο μεγάλος καβαλάρης μετακινείται από μόνος του προς τα εμπρός με αποτέλεσμα να έχει κάνει γρατζουνιές στο καπάκι και πολυ φοβάμαι ότι θα καταστρέψει εντελώς το καπάκι κάνοντας μεγαλύτερες και βαθύτερες τις γρατζουνιές. Σήμερα προσπαθώντας να τεστάρω την αιτία που μετακινείτε, έπαιξα δυνατά όλες τις χορδές για 10 δευτερόλεπτα και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο καβαλάρης έφτασε σχεδόν στο ηχείο σταματώντας στην φιγούρα διανύοντας μια απόσταση περίπου 2 εκατοστά.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτό το φαινόμενο είναι φυσιολογικό σε κάποιες περιπτώσεις και τι θα μπορούσα να κάνω για να γλυτώσω το οργανάκι απο μεγάλη ζημιά. Δυστυχώς βρίσκομαι πολύ μακριά από τον κατασκευαστή για να το πάω απευθείας να το δει για αυτό οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη!
Ευχαριστώ!

γενικά ο καβαλλάρης στα μπουζούκια είναι κινητός, αν και αυτό που περιγράφεις ακούγεται υπερβολικό. μίλα πρώτα με τον κατασκευαστή και προσπάθησε να το πας κι ας είναι μακριά (ή να το στείλεις κάπως). αλλιώς κατόπιν συνεννόησης σε κάποιον πιο κοντινό μάστορα.

3 «Μου αρέσει»

Κινητός είναι βέβαια, αλλά ο σκοπός δεν είναι να κουνιέται όποτε του καπνίσει. Κανονικά μένει στη θέση του από την πίεση τον χορδών, και τον μετακινείς εσύ όποτε χρειάζεται. Άρα, μάλλον εδώ η πίεση των χορδών είναι υπερβολικά μικρή. Μήπως λοιπόν το μπράτσο έχει έρθει προς τα μπρος; Φαντάζομαι ότι με τη βέργα αυτό θα ρυθμίζεται εύκολα (ΑΝ είναι αυτό), αν και δεν ξέρω πώς, δεν έχω καμία εμπειρία από όργανα με βέργα.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Δοκίμασα να κατεβάσω και να ανεβάσω την ταστιέρα με την βέργα αλλά δεν βοήθησε, ακόμα κουνιέται ο καβαλάρης με το παίξιμο κυρίως δυνατό παίξιμο. Τι άλλο θα μπορουσε να φταίει;

άμα δεν ξέρεις περί βέργας καλό είναι να μην την πειράζεις. γι’αυτό είναι οι μάστορες, δεν μπορεί να γίνει διάγνωση και επισκευή εξ αποστάσεως, αν δεν έχεις κι εσύ κάποιες βασικές γνώσεις.
να μην παρεξηγηθώ, το λέω για να μην γίνει ζημιά στο όργανο και μετά δεν το αναλαμβάνει ούτε ο κατασκευαστής του. εξάλλου τον πρώτο χρόνο πάντα χρειάζονται κάποιες επισκέψεις για φυσιολογικές ρυθμίσεις κατά το στρώσιμο του οργάνου.

1 «Μου αρέσει»

Panos1 δε μου φαίνεται φυσιολογικό αυτό. Θα κάνω την προφανή ερώτηση: μήπως παίζεις ακουμπώντας το δεξί σου χέρι πάνω στον καβαλάρη; Αυτή θα ήταν η πιο προφανής (και λογική κατ’εμέ) αιτία.
Αν δεν είναι αυτό, ίσως η κλιση του καπακιού να εχει θέμα (?) και να πρέπει να το δει μάστορας (έστω τοπικός και όχι ο κατασκευαστής).
Με τη βέργα να προσέχεις, καλύτερα μην την πειράζεις αν δεν ξέρεις, κι αν την πειράξεις να τη γυρίζεις λίγο-λίγο (πχ 1/8 της στροφής κάθε φορά) και να αφήνεις το όργανο για κάποια λεπτά πριν την ξαναγυρίσεις (για να μην κανεις ζημιά). Και να σημειώνεις σε ένα χαρτί προς τα πού (με τη φορά του ρολογιού / ή αντίθετα) και πόσο τη γυρνάς, για να την ξαναφέρεις αν χρειαστεί με τις αντίθετες κινήσεις. Αλλιώς πρέπει να ξέρεις να “διαγνώσεις” την κλίση του μπράτσου, πόση από αυτήν οφείλεται στη βέργα και πώς να τη διορθώσεις με τη βέργα (θέμα κάπως περίπλοκο).

1 «Μου αρέσει»

Μήπως είναι χαμηλότερα κουρδισμένο ή δεν είναι σωστές οι χορδές?

Οταν παρατήρησα το φαινόμενο πίστευα ότι ακουμπούσα το καβαλάρη με την παλάμι μου αλλά δυστυχώς ο καβαλάρης μετακινείται χωρίς να τον ακουμπάς. Το οργανάκι φοράει τις χορδές με τις οποίες αγοράστηκε τον Ιανουάριο και προσπαθώ να το κουρδίζω πάντα με χρωματικό κουρδιστήρι ακριβείας. Θα επικοινωνήσω άμεσα με τον κατασκευαστή. Παρ όλα αυτα μου κάνει εντύπωση καινούργιο όργανο να έχει αυτό το πρόβλημα από την αρχή.