Μεγάλο, ολοήμερο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο Δεύτερο Πρόγραμμα 18/1/2024

Μεγάλο, ολοήμερο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 109 χρόνων από τη γέννηση και 40 από τον θάνατό του.

Την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου συμπληρώνονται εκατόν εννέα χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη και σαράντα από τον θάνατό του. Με αυτή την αφορμή το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 fm ξεκινά τον κύκλο των μεγάλων αφιερωμάτων του για το 2024 με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, που φέρει τον τίτλο «Ό,τι και αν πω δεν σε ξεχνώ» και θα ξεκινήσει από το πρωί της 18ης Ιανουαρίου.

1 «Μου αρέσει»

Άκουσα κάποιες σκόρπιες ώρες μέσα στην ημέρα. (Δυστυχώς οι μόνες φάσεις πλέον όπου μπορώ να ακούω ενεργά μουσική, αν δε στήσω ολόκληρο κανόνισμα γι’ αυτό, είναι όταν οδηγάω.)

Έτυχα κυρίως σε εκπομπές με διασκευές. Σκέτα του Μάλαμα και Ιμάμ Μπαϊλντί δεν είναι κάτι που είχα διψάσει να το ακούσω, ούτε που μ’ άφησε σημαντικά πλουσιότερο με το ξανάκουσμα. Άλλες όμως ήταν αποκαλυπτικές:

Σε μία εκπομπή όλο με τέτοια σαν το παραπάνω, το σχόλιο της παρουσιάστριας ήταν «το θέμα δεν είναι η ποιότητα των διασκευών, είναι το πόσο διαφορετικοί μουσικοί άντλησαν έμπνευση από τις συνθέσεις του Τσιτσάνη». Αυτή η κουβέντα όντως με κατέστησε πλουσιότερο και θα την κρατήσω.

Το αγαπημένο μου είδος διασκευών: όταν το τραγούδι παρουσιάζεται μ’ ένα περίβλημα που του πηγαίνει τόσο ώστε, αν δεν ξέρεις ότι είναι διασκευή, λες «αποκλείεται να μη γράφτηκε έτσι». (Εννοώ κυρίως τη μουσική βέβαια, γιατί οι στίχοι σαφώς δεν είναι μπλουζ.)

Μια άλλη εκπληκτική διασκευή ήταν το Βάρκα γιαλό σε οργανικό από Tom Pickering Barrelhouse gang, που δε φαίνεται να υπάρχει στο ΥΤ. Δεν ήξερα τον όρο Barrelhouse, το στυλ που άκουσα θα το ονόμαζα μάλλον παραδοσιακή τζαζ Νέας Ορλεάνης (η παλιά-παλιά τζαζ, χορευτική, φίλγκουντ και καθόλου εξεζητημένη ή πολύπλοκη σε ρυθμούς και αρμονίες). Άμα θέλει κανείς να φανταστεί πώς περίπου έμοιαζε η διασκευή, ας τσεκάρει την μπάντα. Η παρουσιάστρια το ανακάλυψε σ’ ένα σπάνιο 45άρι, όπως μας πληροφόρησε με ξεκάθαρο καμάρι και ενθουσιασμό.

Από ορίτζιναλ τσιτσανιές ξεχώρισα:

Θα μου πεις: σώπα ρε, τώρα το ανακάλυψες;

Όχι βέβαια. Όπως οι περισσότεροι, το ήξερα πολύ πριν ενδιαφερθώ να το μάθω. Δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι εμένα ο κλασικός Τσιτσάνης δεν είναι της φάσης μου. Ποτέ δε θα αποζητούσα ν’ ακούσω το Αντιλαλούνε τα βουνά, που είναι απολύτως αντιπροσωπευτικό. Αλλά ενώ τα γούστα είναι του κάθε ανθρώπου, το ίδιο το τραγούδι (στίχος, μουσική, ερμηνεία, ενορχήστρωση, εκτέλεση από τον κάθε μουσικό, όλα!) δε μου αφήνει περιθώριο να παραβλέψω ότι πρόκειται για συγκλονιστικό αριστούργημα. Παίρνει τον καημό ενός φουκαρά ερωτευμένου και απογοητευμένου, δηλαδή ό,τι πιο κλισέ υπάρχει στο παγκόσμιο τραγούδι (δεν ξέρω πόση βάση πρέπει να δώσουμε σε «δεύτερες αναγνώσεις» και κρυφά νοήματα), και του δίνει διαστάσεις συμπαντικές. Τι μπορεί να ένιωσαν οι πρώτοι που το άκουσαν μόλις πρωτοβγήκε;…

Ακούσαμε επίσης συνεντεύξεις του Τσιτσάνη, καθώς και μία εκπομπή αρχείου (τηλεοπτική πρέπει να ήταν, γιατί έδειχναν και φωτογραφίες, αλλά φυσικά στο ράδιο μόνο ήχο ακούγαμε) με καλεσμένους τον Τσιτσάνη και την Μπέλου: λακωνική συνέντευξη Τσιτσάνη, μερικά τραγούδια λάιβ με τον ίδιο και τον Δέδε (κιθάρα), και δυστυχώς μόλις ήρθε η Μπέλου (έκπληξη, ο Τσιτσάνης δεν το ήξερε υποτίθεται) είχα παρκάρει κι έπρεπε να βγω…

1 «Μου αρέσει»

ακουσα τα περισσότερα στο 2ο πρόγραμμα.
εντύπωση μου εκανε το πόσοι και πόσοι Έλληνες και ξένοι, εμπνεύστηκαν απο τον Τσιτσάνη.
οχι οι ιδιες οι διασκευές των τραγουδιών.

ωρα 20.00-22. 00 ειχε μετάδοση της συναυλίας με Παντελή Θαλασσινό και αλλους τοπικούς τραγουδιστές.
καλοι ολοι τους, αλλα, υφος πίστας.
8χορδα με μαγνήτες!
τα τραγουδια ακούγονταν ολα ιδια…
αμ αυτο παλι, λαϊκό τραγούδι χωρις “ρυθμικό” μπαγλαμά? ποιος θα κρατήσει τα 16έκτα? τι να σου κανει το δεξι χέρι του πιανίστα? χωρίς μπαγλαμά το τέμπο ειναι τρύπιο (see-through).
μη νομίσετε οτι γκρινιάζω!
σίγουρα γκρινιάζω :blush:

αμ “αλλεργία” εχουν με τις “ντιμινουίτες”
και δεν τις παιζουν?

1 «Μου αρέσει»

Ε, ντάξει, άμα παίζουν ένα 24ωρο Τσιτσάνη θα πέσεις και σε τέτοια…

Τώρα που το σκέφτομαι, οι εκπομπές της ΕΡΑ δεν ανεβαίνουν ονλάιν μετά από μερικές μέρες; Δεν ξέρω πώς λέγεται αυτή η εκπομπή, ούτε η παρουσιάστρια, αλλά ήταν γύρω στις 7 παρά 10 το απόγευμα. Ίσως βρίσκεται λοιπόν.

Πραγματικά αξίζει τον κόπο να το ακούσετε!

θα τις ανεβάσουν σε μερικες ημέρες.
ενδιαφέρον εχει και η εκπομπή του Πρίντεζη για κάποια σολα που δεν τα βρίσκουμε σε ολες τις ανατυπώσεις.
αλλα στο “Χάραμα” και άλλα στη Γαλλική έκδοση.

Σκράτς! - Σιδερής Πρίντεζης (Ε)
https://www.ertflix.gr/epg/audition/prg.230365-deutero-programma-365

Συγνώμη Περικλή μου, αλλά το βίντεο που παραθέτεις, απλά παρουσιάζει μιαν ερμηνεία της Αρχόντισσας με την Αγνή Μπάλτσα. Δεν υπάρχουν σχόλια παρουσιάστριας.

Ακουγα μία εκπομπή, όπου έπαιξαν μεταξύ άλλων αυτή την ηχογράφηση και τη σχλίασαν. Την ηχογράφηση την παραθέτω σε βίντεο του ΥΤ, το σχόλιο το μεταφέρω γραπτά όπως το θυμάμαι.

Εμβληματικοί δίσκοι του Τσιτσάνη 18.01.2024

στα πλαίσια αυτου του αφιερώματος(ΕΡΤ 2ο), ακουσα τον Πρίντεζη (συνομιλεί με τον μουσικό ερευνητή Θανάση Γιώγλου ),
να συζητούν για το διπλό LP “ΧΑΡΑΜΑ” και την Γαλλική έκδοση, οπου κάποια σόλα, δεν περιλαμβάνονται στην Ελληνική έκδοση.
το πως και τι εδω.

και φυσικά αναφέρονται και στην ηχογράφηση στον ΠΑΡΝΑΣΣΌ.

Τα 8χορδα και οι μαγνητες δεν πειραζουν κυριε σπυρο, διοτι οι διοργανωτες επικεντρωνονται στον συνθετη τσιτσανη και οχι στον " ρεμπετη" οπως οι ρεμπεταδες. Εκτος του οτι απουσιαζε ο μπαγλαμας οπως ειπες, απουσιαζαν και τα σεκοντα και τα τερτσα απο τις φωνες. Πραγμα απαραδεκτο για μενα. Και για τα τραγουδια τα ιδια, αλλα και την σημασια της συναυλιας. Οπως ειπες κυριε σπυρο, υφος πιστας, που βγαινει μονος του ο καθε τραγουδιστης-διασκεδαστης να κανει το προγραμμα του.

1 «Μου αρέσει»

αντε πείτε κάτι και εσείς, να μη γκρινιάζω μονο εγώ.
καλα τις ντιμινουίτες γιατί τις βγάζουν?
είδατε τι κακο κάνουν τα πτυχία αρμονίας και αντίστιξης που οι μαέστροι μας εχουν?

Λες ο ίδιος χωρίς πτυχίο να τα κατάφερνε καλύτερα; Άμα δεν τραβάει ο πτυχιούχος, δε φταίει το έρμο το πτυχίο…

(Δεν τους είδα, δεν τους άκουσα, άκουσα άλλες ώρες. Γενικά μιλάω.)

Λες το πτυχίο να καλύπτει μόνο ματζόρε, μινόρε και εβδόμης; :slight_smile:

εδω ειναι η συναυλία.
ολα τα είδη ζεϊμπέκικου ειναι το εξής ΕΝΑ.
(απαγορεύονται οι ντιμινουίτες).

ERT εcho: Συναυλία αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Συναυλία αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη – ΕΡΤecho

Ή απλώς δεν έχει τόσο εξοικείωση με το ρεμπέτικο και τις συνήθεις αρμονίες του, ίσως είναι από άλλο χώρο, οπότε το ερώτημα πάει σε αυτόν που τον επέλεξε.

1 «Μου αρέσει»

το μεσημερι στις 18 γεναρη, βγηκε ο κουναδης στο ραδιο στο αφιερωμα, και ειπε καποια πραγματα για τον τσιτσανη. στο τελος πριν κλεισει, λεει… να πω κατι τελευταιο… και ειπε… ο τσιτσανης ηταν καλος ανθρωπος… και τον πηραν τα κλαματα, δεν μπορεσε να συνεχισει, εκλεισε ο εκφωνητης μετα… αυτο…

το βρηκα…

Συγκινητικό, πράγματι. Δεν μας προσδιόρισες όμως, αγαπητέ michael palmo, το πού θα το βρούμε. Ο Τσιτσάνης ακούγεται από 14.16 ως 20.15.