Μαρκος Βαμβακαρης- Κουλα Φραγκοσυριανη

Καλημέρα στην ομάδα! Καινούργιος εδω! Παλευω να μαθω του Μαρκου το κουλα φραγκοσυριανη, μπορει καποιος να με βοηθησει να μου πει σε τι δρομο ειναι και οτι αλλο μπορει για να με βοηθησει? ευχαριστω

1 «Μου αρέσει»

Η εισαγωγη ειναι Νεβεσερ (‘‘Ραντεβου σαν περιμενω’’) με Μινορε (Βλεπε ‘‘Καρδιοκλεφτρα’’, αλλα του Σκαρβελη), αρκετα συνηθισμενη συμπεριφορα για το Νεβεσερ. Το πρωτο μισο του κουπλε ειναι Νιγριζ (“θερμαστης” Μπατη). Το δευτερο μισο του κουπλε, επισης Νεβεσερ. Δεν ξερω αν εχει τοσο μεγαλη αξια, σ αυτη τη φαση το πως λενε καθε δρομο. Αν υπαρχει κατι αλλο που θα σε βοηθουσε, πεσ μου.

3 «Μου αρέσει»

Πράγματι το τελευταίο που θα σε βοηθήσει να μάθεις το κομμάτι, είναι ο δρόμος που ακολουθεί.

1 «Μου αρέσει»

Καλώς ήλθες Γιάννη και καλές συζητήσεις να έχουμε, αν θέλεις θα μπορούσες να μας πεις και ενδεικτικά κάποια πράγματα για σένα όπως η σχέση σου με το όργανο κ.τ.λ.
Προς το παρόν θα αναφέρω τις εντυπώσεις μου από μια αντίστοιχη ερώτηση που έκανα πριν 3-4 χρόνια.
Όταν ήρθα στο φόρουμ άνοιξα ένα αντίστοιχο νήμα για του δρόμους / κλίμακες των τραγουδιών.
Θεωρούσα πως η καταγραφή αυτή θα με βοηθούσε, όταν έφτασα στα 100 τραγούδια κατάλαβα ότι δεν εξυπηρετούσε πουθενά παρά μόνο στατιστικά και ψυχαναγκαστικά, από μόνη της σαν πληροφορία δεν μου δίδαξε τίποτα απολύτως.
Σίγουρα για να κατανοήσουμε κλίμακες/δρόμους/μακαμ χρειαζόμαστε τραγούδια αλλά δεν αρκεί απλά να πάρουμε έτοιμη μια πληροφορία (το τι δρόμος είναι ένα τραγούδι).
Αν δεν έχεις μάθει από έναν δάσκαλο η από μια σωστή πηγή (για να μην είμαστε κάθετοι) τι είναι το νεβεσερ, πιθανόν η πληροφορία που σου έδωσε ο Παπαντωνης περισσότερο να σε μπερδέψει παρά να σε πάει μπροστά στο όργανο.

1 «Μου αρέσει»

Όταν η έννοια της ερώτησης «τι δρόμος είναι» είναι «ξέρω να το παίξω, αλλά πώς λέγεται;», τότε ισχύουν όσα έγραψαν οι προλαλ. Όταν όμως δεν καταλαβαίνουμε τι ακούμε, επειδή ένα τραγούδι μπορεί σε κάθε φράση να αλλάζει κάποιες από τις νότες της κλίμακας, τότε μια τέτοια αναλυτική απάντηση σαν του Παπαντώνη βοηθάει: είναι σαν να σου λέει «είχες την τάδε νότα φυσική, τώρα την έχεις με ύφεση», πράγμα που μπορεί να μην το είχε πιάσει ο άλλος με το αφτί.

1 «Μου αρέσει»

Κι όμως, ο καλύτερος τρόπος να κατανοήσεις ένα δρόμο είναι να μελετήσεις ταξίμια και κομμάτια πάνω σε αυτό το δρόμο. Έτσι διατηρείται η προφορικότητα και έρχεται η γνώση με φυσικό τρόπο. Εξάλλου τα περισσότερα εγχειρίδια για δρόμους τα λένε εντελώς λάθος, με κλίμακες και ποιμενικά μινόρε και τρέχα γύρευε -το ρεπερτόριο είναι αυτό που θα μας διδάξει.

3 «Μου αρέσει»

Καλησπερα Παναγιώτη! Έχεις δίκιο σε αυτο, ειμαι 21 χρόνων και έτυχε να έρθω σε επαφή με την ρεμπέτικη μουσική συγκεκριμένα με τον Μάρκο σε μικρή ηλικία λόγο ότι ακουσα το όνομα του σε ένα ραπ στίχο όπου άκουγα τοτε, κι ετσι ψάχτηκα και κόλλησα. Δεν είχα σχέση ποτε μου με την μουσική η με κάποιο όργανο αλλά αυτο ήρθε και μου κόλλησε όταν ξεμπαρκαρα απο το καράβι. Συνολικά παιζω 6 μήνες απο τους οποίους οι 2 ήταν με δάσκαλο αλλά πλέον ότι κάνω μονος διότι ο δάσκαλος που είχα δεν μου αρεσε

2 «Μου αρέσει»

Καλές θάλασσες να έχεις, θεωρώ πως το καράβι προβλέπεται για πολλές ώρες μελέτης.
Όλοι από πάνω καλά στα λένε αλλά κάτι μου λέει ότι και πάλι δυσκολεύεσαι να καταλάβεις κάποια πράγματα αν όχι τα περισσότερα.
Αν το γουστάρεις πραγματικά (που για να έχεις μπει σε τέτοιες διαδικασίες σίγουρα το γουστάρεις) θα σου πρότεινα να βρεις έναν άλλο δάσκαλο και όσο είσαι ξεμπαρκος να “πλακωθεις” στα μαθήματα ακόμη
και αν δεν προλαβαίνεις να βγάζεις την ύλη του μαθήματος.
Άλλωστε πλέον όλα τα μαθήματα βιντεοσκοπουνται και έτσι όταν με το καλό ξαναμπαρκαρεις θα έχεις παρά πολύ υλικό για σοβαρή μελέτη.
Δόξα τω Θεώ το φόρουμ προσφέρει αρκετά ασφαλή πληροφορία όσον αφορά δασκάλους και μαστόρους (τουλάχιστον εμένα το φόρουμ με βοήθησε να έρθω σε επαφή με σοβαρούς επαγγελματίες και των 2 κλάδων).
Οπότε αν δεν θες να παραμείνεις στο στάδιο της μοναχικής εξερεύνησης, μην διστάσεις να ρωτήσεις ότι θέλεις.

1 «Μου αρέσει»

Ότι και να πεις έχεις δίκιο, θα πάω σε δάσκαλο γιατί θέλω να το μάθω το όργανο σωστα! Ευχαριστώ !

1 «Μου αρέσει»

Ας μου επιτρεψει η παρεα, αλλα κι ο ιδιος ο φιλος που ρωτησε, μια διευκρινιση: Η γνωση ποτε δεν ειναι περιττη. Απλως, η ονομαστικη αναφορα ενος μακαμιού, δεν ειναι γνωση, αλλα στην καλυτερη περιπτωση, πληροφορια. Καλο ειναι να διδαχτει κανεις. Υπαρχουν δασκαλοι που τα γνωριζουν καλα ολα αυτα. Δεν εχουμε παρα να σπουδασουμε.

2 «Μου αρέσει»

Κάποιοι δρόμοι έχουν παρακλάδια με συμπεριφορές που συνδυάζονται χωρίς να θεωρούμε ότι αλλάζουμε δρόμο. Πχ αρμονικό μινόρε που από τη μια κάνει φυσικό προς την οκτάβα και από την άλλη νιαβέντ (νεβεσέρ) στην 5η. Το νικρίζ είναι πιο διακριτό, αλλά και αυτό συνδυάζεται με το νιαβέντ (νεβεσέρ).
Για την Κούλα θα μπορούσαμε να πούμε ότι γενικά η εισαγωγή κινείται σε μινόρε ενώ η φωνή σε νικρίζ, σημειώνοντας βέβαια όλες τις επιμέρους αλλαγές.

1 «Μου αρέσει»