Μαγνήτης σε τρίχορδο

Αν και κανονικά σε ερασιτεχνική φάση ο μαγνήτης στο τρίχορδο δεν χρειάζεται αλλά όταν πας σε καμιά δουλεία με κόσμο είναι αναγκαίο κακό… καμιά ιδέα ή κατασκευαστή να μπορέσει να προσαρμόσει μαγνήτη ή κάψα πάνω στο υποφαινόμενο όργανο? (χωρίς να καταστραφεί το όργανο λέμε …)

Δυστυχώς το όργανο αυτό, που μπορεί να είναι και παλαιότερης κατασκευής, δεν δέχεται μαγνήτη. Πρώτον διότι θα καταστραφεί η ροζέτα και δεύτερον γιατί δεν υπάρχει υποδοχή για μαγνήτη στο τελείωμα της ταστιέρας. Θα είναι μπελάς για κάθε οργανοποιό, γιατί πρέπει να κάνει μπαλώματα, κοψίματα, έχει μπλέξιμο. Δεν πρέπει να του βάλεις μαγνήτη κατά την γνώμη μου. Βάλε καμιά κάψα εξωτερικά αν θες οπωσδήποτε ενίσχυση (δεν έχει βέβαια την άνεση του μαγνήτη).

Την κάψα την προσαρμόζεις και μόνος. Κυκλοφορούν Barcus Berry, Fishman κλπ γύρω στα 100 ευρώ (υπάρχουν και μέλη που γνωρίζουν καλύτερα και μπορούν να προτείνουν). Η τοποθέτηση της γίνεται με “τσίχλα” ειδική ή κάποια αυτοκόλητα, στο σημείο του καπακιού που θα εντοπίσεις με την βοήθεια διαπασών, όπου αυτό δονείται και παράγει πιο ισορροπημένο δυνατό ήχο (περίπου κάτω και λίγο πίσω από το καβαλάρη).

Αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό.Σε ένα λαούτο που είχα το ίδιο πρόβλημα,το καλύτερο σημείο που βρήκα για την κάψα ήταν στο κεντρικό καμάρι ,ακριβώς κάτω από την ροζέτα.Έκει είχε τις πιο πολλές συχνότητες.Καί όσο την απομάκρυνες από το καμάρι, έχανε χαμηλές συχνότητες και πριμάριζε.

Συγνώμη για την έκφραση αλλά και “****” τα όργανα (λιτό και απέριττο) . Το χαζεύω κάνα δεκάλεπτο. Αν είχε και περντέδες! Μην το πειράξεις καθόλου (μικροφωνάκι μόνο).

Από τη μορφή του και από το καράολο, το όργανο πρέπει να είναι κατασκευής Παύλου Σπαθάρα από τις Σέρρες. Σημειωτέον ότι ο Σπαθάρας δεν βάζει ταμπέλα κατασκευαστή μέσα στα όργανά του. Θεωρεί ότι υπάρχει η υπογραφή του σε ολόκληρο το όργανο.

Πράγματι ο Παύλος κάνει μοναδικά και πανέμορφα όργανα. Περισσότερα σχετικά με τον οργανοποιό Παύλο Σπαθάρα είχαν συζητηθεί παλαιότερα στο φόρουμ, εδώ: http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=17801

Πραγματικά πολύ όμορφο όργανο.
Εξαιρετική εμφάνιση, τείνει προς πίνακα ζωγραφικής.
Είναι το δέυτερο τριχορδάκι που βλέπω να ξεφεύγει απ’ την γνωστή κακογουστιά.

Δύο απλές ερωτήσεις:

  • Από ήχο πως είναι φίλε;
  • Πόσο και πότε το πήρες;

Έχω πιάσει στα χέρια μου μπουζούκι του Σπαθάρα (χωρίς ροζέτα - δεν έχω δει ακόμα “σημερινό” μπουζούκι με ροζέτα που να μου αρέσει αισθητικά). Πολύ γλυκός ήχος και καλαισθησία. Το μόνο ελάττωμά τους, κατ’ εμέ, είναι ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό “τελείωμα” στο καράολο. Δίνει αρκετό βάρος προς τα αριστερά ώστε να χαλάει το ζύγισμα του οργάνου.

aptalikon φοβερο το οργανακι , μπορεις να μας πεις ποσο κοστισε?

Φίλε πολύ ωραίο το οργανάκι σου! :109:Για να απαντήσω κι εγώ στην αρχική σου ερώτηση,κατ’αρχάς να πω ότι είχα κι εγώ πρόβλημα ανάλογο με το λαούτο μου. Επειδή δεν ήθελα να το τρυπήσω, αναζητούσα τρόπους ενίσχυσης με κάψα,γιατί μικρόφωνα πρακτικά δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις παντού και πάντα. Πέρυσι κάποιος καλός φίλος οργανοπαίχτης μου υπέδειξε τον αισθητήρα AKG C411…τα είδα όλα!! Το κολλάς στο καπάκι,κατά προτίμηση πανω ή όσο πιο κοντά στον καβαλάρη,και έχεις απόδοση 98% πυκνωτικού μικροφώνου! Είναι ηλεκτροστατικό, δηλαδή δε παίρνει σήμα όπως οι κοινές κάψες, και για να το συγκρίνουμε με τον κοινό μπουζουξίδικο μαγνήτη π.χ.emg το σήμα του σε κονσόλα είναι τουλάχιστον[b] 3 φορές δυνατότερο/b. Από κει και πέρα η απόδοση εξαρτάται κυρίως από το όργανο, ενώ το φαινόμενο να μικροφωνίζει όπως, μερικοί αντιτείνουν εξαρτάται από το ίδιο το ηχείο του οργάνου. Προσωπικά, έχω παίξει σε πολλά και διάφορα μέρη και events με εντάσεις και μη,και το έχω δοκιμάσει σε πολλά όργανα (λαούτο,ούτι,λάφτα,cumbus,σάζι,μπουζούκι,ακουστική κιθάρα). Συμπέρασμα: Αψεγάδιαστο
Το μόνο αρνητικό που μπορεί να βρει μέσα στα τόσα θετικά είναι,αν όχι η XLR άκρη του, η χρήση phantom power που σε μερικές περιπτώσεις στερείται πρακτικότητας(και εδώ κερδίζουν οι μαγνήτες κατά την άποψή μου). Ορίστε και ένα link:
http://www.akg.com/site/products/powerslave,id,272,pid,272,nodeid,2,_language,EN.html

Τιμή: Γύρω στα 80-100 Ευρώνια
Αυτά τα ολίγα για να μη χαλάσεις το οργανάκι σου και να ουρλιάζει σε live με φυσικό,γεμάτο ήχο:090:

φιλε Oudist τι λεει , ηρθες κομοτινη?

θα ακουσουμε καμια πενια στη Λαμια φετος??? Αϊντε θα περασω καμια βόλτα να πιω κανα κατρούτσο!!!

ευχαριστώ για την απάντηση, αν και αργησα να σου απαντήσω γιατί έλειπα.(ήμουν εκτός όλο το καλοκαίρι), εύχομαι καλό χειμώνα να περάσετε στη πριγκιπέσα.

μετα χαράς. ξεκινάμε την άλλη εβδομάδα Δευτέρα - Τετάρτη - Πέμπτη
Σας περιμένω, Καλό Χειμώνα

Ευχαριστώ φίλε συγνώμη που άργησα να απαντήσω γιατί έλειπα καιρό.
Ευχαριστώ για τη βοήθεια. Καλό χειμώνα

Ευχαριστώ φίλε αλλά ξέρεις τον κόσμο πως είναι στα μαγαζιά!!!

ναι δικό του είναι το όργανο. Πράγματι είναι καταπληκτικό όργανο!

1700 ? ένα χρόνο παράδοση. Το αγόρασα πριν τρία χρόνια και έχει εξαιρετικό ήχο.

είναι όντος καλό και η τιμή του ήταν όταν τοαγόρασα εγώ στα 1700 ?

ευχαριστώ για την αναλυτική οου απάντηση μπήκα στο site και το είδα, μάλλον θα το προτιμήσω.

έχεις χαιρετισμούς από το Σάκι από την ρεζέρβα, είμαστε συνάδερφοι και φίλοι


Από webmaster: aptalikon, υπάρχουν και οι παραθέσεις. 9 μηνύματα σε 9 ξεχωριστά posts είναι flooding. Προσοχή!