Μίνως Μάτσας: Διευθυντής δισκογραφικής

Βλέπω πως υπάρχει βιβλίο με τίτλο “Αγάπα με” και συγγραφέα το Μ. Μάτσα…

https://metabook.gr/books/aghapa-me-minoas-matsas-357121

Να σημειώσουμε βέβαια ότι το όνομα Μίνως (ή και Μίνωας, όπως κάποιοι γράφουν) δεν είναι αρχαίο ελληνικό. Μίνο λεγόταν ο άνθρωπος, ως Εβραίος από την Πρέβεζα που ήταν.

Εμφανίζονται 3 παρεμφερείς τίτλοι τραγουδιών, με συνεργασία Μίνωα Μάτσα και Γιώργου Βιτάλη:

1. «Αγάπη εσύ», 1933. Συνθέτης ( ! ) ο Μ.Μ., στιχουργός ο Βιτάλης, ερμην.: Κ. Κοντόπουλος /Ν. Τουμπακάρης

2. «Μην αγαπάς / αγαπήσεις», ίδιοι οι συντελεστές, ερμην. Δελένδας

3. «Αγάπης λόγια μην πιστεύεις», με τους ίδιους συντελεστές, ερμην. Π. Επιτροπάκης

[Πηγή: Κατάλογος Μανιάτη]

ούτε βρίσκω τίποτα…

… / … / .

Έψαξες καλά; Έψαξες με Forte;:slightly_smiling_face:

2 «Μου αρέσει»

Δεν υπάρχει τέτοιο βιβλίο με τέτοιο τίτλο.

Υπάρχει ο τίτλος “Οι τελευταίες εκδόσεις του μουσικοεκδοτικού οίκου Μ. Κωνσταντινίδου” όπου περιέχεται το εν λόγω τραγούδι

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που παρέθεσε ο Φώτης, ως στιχουργός αναφέρεται ο Μάτσας, συνθέτης ο Βιτάλης και εταιρεία η Odeon.

Σύμφωνα με τον κατάλογο Μανιάτη, στο «Αγάπα με» αναφέρεται ως στιχουργός ο Σώσος Ιωαννίδης, δεν αναφέρεται κανένας ως συνθέτης και εταιρείες είναι οι Orthophonic και Columbia Αμερικής, αντίστοιχα.

Τι να πιστέψουμε;

εδω τον αναφέρει ως στιχουργό.

αλλα η μουσική δεν ειναι του Γ. Βιτάλη

φαίνεται οτι ο “δημοσιογράφος “ δεν το γνώριζε

Ας μεταφέρουμε και την άποψη του fakirisA, συλλέκτη που ίσως να διαθέτει ο ίδιος κόπια (χωρίς να το γνωρίζω και θετικά αυτό), και που σχολιάζει στο παραπάνω βίντεο:

Orthophonic Αμ S-332/98073 ΑΓΑΠΑ ΜΕ Ιωαννίδης Σ Μάτσας Μ Δημητριάδης Τ Καζής Κ

Εδώ της Orthophonic

Εγώ κατάλαβα ότι δεν είναι ούτε δημοσιογράφος ούτε “δημοσιογράφος”, ούτε και γλείφτης, είναι απλός διαφημιστής. Έχετε δει ποτέ διαφήμιση να λέει ότι τα πρϊόντα της είναι καλούτσικα, μέτρια ή απαράδεκτα; Όλα άριστα είναι. Αυτή είναι η δουλειά τους, και δε βλέπω τίποτε αθέμιτο ή μεμπτό.

Δημοσιογράφος με ή χωρίς εισαγωγικά… οκ, μπορεί και να μην ήξερε, δεκτό.

Όμως, στον Κατάλογο Μανιάτη, λείπει εντελώς το όνομα του Μ. Μάτσα από τους δημιουργούς, στο τραγούδι με το συγκεκριμένο τίτλο.

Αντίθετα, μνημονεύεται ως στιχουργός ο Σ. Ιωαννίδης…

Παιδιά, είδατε την αρχή της συζήτησης; Είναι κατά μία έννοια διαφωτιστική, εφόσον πιστοποιεί ότι πλανάται γενικώς πολύ σκοτάδι γύρω από τα τραγούδια στα οποία μπορεί να εμπλέκεται ο Μάτσας ως δημιουργός. Ενδεικτικά μεταφέρω δύο σημεία:

και

(Το διαφωτιστικό είναι ότι δεν είμαστε εμείς χαζοί που δε βρίσκουμε την άκρη, κι άλλοι δεν κατάφεραν να τη βρουν…)

Και μόνο το γεγονός ότι στο “Μπουζούκι μου διπλόχορδο” αναφέρεται ο Μ. Μ. ως στιχουργός, φτάνει και περισσεύει…

1 «Μου αρέσει»

Δεν είπα ότι θα βρείς. Αλλά μπορεί και να ΄βρισκες, προσθέτοντας και αυτούς.

Δεν ξερω αλλα μονο το δικο μου μυαλο παει οτι καθως ητανε ο παραγωγος και αυτος αποφααιζε ποιος θα γραμμοφωνησει, εβαζε τον εαυτο του καταχρηστικα σαν συνελεστη για να παιρνει και τα δικαιωματα? Αλλωστε δεν υπαρχουν αντιστοιχες αναφορες και για μαεστρους/διευθυντες των εταιρειων; Τετοιος δημιουργικος οιστρος και σε τοσα διαφορετικα ειδη και δεν προσπθαθησε ποτε να κανει μια ολοκληρωμενη δουλεια; Με τετοιο δισκογραφικο εργο, δεν θα ειχε την αναγκη να το βγαλει προς τα εξω, να φανει; Τετοια μυστικοπαθεια με τοσα ψευδωνυμα; Δεν ειναι περιεργο; Για καποιον με τη θεση του παντως ητανε πολυ ευκολο να προτεινει μια μικροαλλαγη ειτε σε στιχο, ειτε σε μουσικη για να βγει ο δισκος και να απαιτησει δικαιωματα συνδημιουργιας.

Παρολα αυτα ειχε οντως σπουδασει μουσικη, δεν ητανε ααχετος, και δυνητικα θα μπορουσε να συνθεσει ή και να γραψει στιχους. Η πραγματικοτητα τωρα πια ειναι δυσκολο να επιβεβαιωθει.

1 «Μου αρέσει»

Εντάξει, κι εμένα αυτή θα ήταν η πρώτη μου σκέψη, βλέποντας «στίχοι: ο διευθυντής της εταιρείας» (ή μουσική αντίστοιχα). Αλλά φαίνεται πως έχει γίνει περισσότερη έρευνα για το θέμα, την οποία δεν έχω διαβάσει.

Στην ηχογράφηση του #45 εξακολουθούμε να μην ξέρουμε τον τραγουδιστή!

Στην ηχογράφηση του #45 εξακολουθούμε να μην ξέρουμε τον τραγουδιστή!

ειναι ο Άλκης Παγώνης.

https://www.sansimera.gr/biographies/764

1 «Μου αρέσει»