Ερώτηση προς τους εμπειροτέρους εμπειροτέχνες του Φόρουμ:
Έχω κόψει τις δούγες από ξύλο αγριοπιπεριάς στο επιθυμητό μήκος και πάχος(38,5εκ. Χ 6,5εκ. χ 4χιλ.)
Έχω φτιάξει το καλούπι μου καθώς και το πρότυπο για να τις λυγίσω.
Ποιος είναι ο πλέον απλός τρόπος να τις λυγίσω αρχικά δηλαδή απλά να δώσω την επιθυμητή καμπυλότητα? Τα μόνα εργαλεία που έχω είναι σκαρπέλα και μπορώ να βρω και γυαλόχαρτο. Και περιμένω τις ιδέες και τις εμπειρίες σας.
Παραθέτω φωτογραφίες αυτών που έχω κάνει μέχρι τώρα.
Πατέντες υπάρχουν πολλές. Αυτο που εχω δουλέψει εγω είναι απο σιδερά φτιαγμένο, και εχει σχήμα σίδερου. Το ζεσταίνεις στο γκαζάκι και όπως τις έχεις βρέξει δουλεύεις απο πάνω. Εχω κάνει και με σωλήνα(μπουρί σκέψου ή εξάτμιση) που είχε μέσα αντίσταση αντίσταση και έμπαινε στο ρεύμα με ρύθμιση τάσης.
Στεφανακο καλησπερα θελω να σε ρωτησω την αγριοπιπερια που την βρηκες ;Θυμαμαι καποιους μαστορες παλια να την βαζουν ως κοντρα στο μπρατσο. Τα τελαιυταια χρονια δεν εχω δει να την χρησιμοποιει κανεις . Στο καλουπι νομιζω πως πρεπει να προσθεσεις και αλλες φετες ξυλου ως προς το φαρδος του ηχειου ετσι ωστε οι ντουγες να πατησουν σε περισσοτερα σταθερα σημεια γιατι στις φωτογραφιες βλεπω απο τον τακο το επομενο σταθερο σημειο ειναι πολυ μακρια με αποτελεσμα να μην μπορεις να κανεις ομαλη και ομοιομορφη καμπυλη .
Επίσης να προσθέσω ότι τα 4 mm πάχος της δούγας είναι πολύ. Ακόμα και αν κατορθώσεις να την λυγίσεις, το όργανο θα γίνει πολύ βαρύ.
Το πάχος να είναι γύρω στα 2,5 mm ανάλογα με το ξύλο.
Επιπλέον, καλό θα ήταν να λειάνεις τις δούγιες πριν τις λυγίσεις και τις τοποθετήσεις στο καλούπι διότι μετά θα είναι δύσκολο και κοπιαστικό.
Όσο αφορά το λύγισμα, μπές στο site www.stewmac.com και στο http://www.mehr-als-werkzeug.de/page/homepage/detail.jsf για να βρείς τα κατάληλα εργαλεία.
Οπωσδήποτε προηγουμένως θα πρέπει να έχεις μουσκεμένες τις δούγιες αλλά επιπλέον θα σου χρειαστεί και ηλεκτρικό σίδερο για επιδιορθώσεις.
Η αγριοπιπεριά, από όσο έμαθα, αφθονεί στην Σύρα όπου κατοικώ πλέον μόνιμα. Θα κάνω κάποιες δοκιμές και θα επανέλθω με περισσότερα. Μια δούγα πάχους 4χιλ που δοκίμασα δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη αλλά θα δοκιμάσω κι άλλες.
Ενα ενα μας τα λες εγω ηξερα οτι μενεις Αθηνα πως παιζεις μπουζουκι σε καποια μαγαζια και ξαφνικα σε βλεπω να λυγιζεις ντουγιες απο αγριοπιπερια και να μενεις μονιμα στην Συρο . Σε συνχαιρω για τις επιλογες σου εισαι παραδειγμα προς μιμηση υποθετω πως καπου θα παιζεις κιολας .
Κύριε Σπύρο, καλησπέρα. Η μουσική καθώς και η οργανοποιία είναι μεράκια. Κατ’ επάγγελμα, είμαι Χημικός Μηχανικός και πλέον μένω μόνιμα Σύρα μιας και εργάζομαι στο Νεώριο. Τώρα, την αγριοπιπεριά την βρήκα κατά τύχη όταν μου την έδωσε ένα θαυμάσιος άνθρωπος και καλλιτέχνης-τορναδόρος στο Νεώριο. Έτσι, αναγκαστικά, ξεκίνησα με αγριοπιπεριά.
Δυστυχώς, μουσικά, το νησί δεν κινείται πολύ πέρα από το τρίο του Αρίστου Βαμβακούση, του Δημήτρη Μαραγκού (Μήτσος συμφορουμίτης) και του Θοδωρή Μέρμηγκα που παίζουν τα Σ/Κ στον " Ουρανίσκιο", στη Αζόλιμνο. Εμείς κάναμε ένα αφιέρωμα στο Μάρκο όπως είχα δημοσιεύσει κι εδώ αλλά τίποτα πιο μόνιμο.