Λουκουμάδες (Κρασοπίνω)

Μία μικρή απορία: Στο "Κρασοπίνω¨ του Τούντα αναφέρεται: “Τα κορόιδα που δεν ξέρουν να μεθύσουνε, θενε με τις λουκουμάδες να γλεντήσουνε”. Πρόκειται για κυριολεξία ή υπάρχει κάποια άλλη σημασία;

Αν, Πέτρο μου, καταφέρεις να γλεντήσεις και μεθύσεις με λουκουμάδες, αντί μεζέδες και ούζο ή κρασί, έχεις έτοιμη την απάντηση! :laughing:
(δεν θα σου το συνιστούσα πάντως, και βεβαίως ούτε κι εσύ θα το προσπαθούσες…}

2 Likes

Μόνο εγώ μπορώ να το καταφέρω, γιατί είμαι γλυκατζού !!

1 Like

Μου φαίνεται κάπως περίεργη η επιλογή του συγκεκριμένου εδέσματος. Αφενός γιατί δεν φαίνεται να εξυπηρετεί ιδιαίτερα στην ομοιοκαταληξία ή το μέτρο και αφετέρου γιατί δεν φαντάζομαι ότι αποτελούσε “στάνταρ” παροχή στις ταβέρνες/ κουτουκια/ καφενεία της εποχής…

1 Like

Μα φυσικά και δεν έβρισκες λουκουμάδες στις ταβέρνες και τα κουτούκια, ούτε και στα καφενεία της εποχής. Υπήρχαν όμως αμέτρητα λουκουματζίδικα, που μόνο λουκουμάδες προσέφεραν και τίποτε άλλο, σε ολόκληρο το κέντρο Αθήνας / Πειραιά και παντού στην Ελλάδα. Ήταν μάλιστα πολύ συνηθισμένο για αστούς κυρίως, μετά τον κινηματογράφο ή το θέατρο να πηγαίνουν για λουκουμάδες αργά το βράδυ. Χωρίς αλκοόλ. Μάλιστα, κάποια λουκουματζίδικα διανυκτέρευαν «μέχρι πρωΐας».
Σε αντίθεση λοιπόν με σένα, Πέτρο, εγώ νομίζω ότι καλύτερο έδεσμα για να κοροϊδέψει ο στιχουργός "τα κορόϊδα» που τους αρέσει να τρώνε λουκουμάδες αργά το βράδυ, αντί για μεζεδάκια με ούζο ή κρασί και γλέντι, δεν θα μπορούσε να βρεθεί. Μάλιστα, μου έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό η ευρηματικότατη λαϊκή ρήση με πορδές, δεν βάφονται αβγά, στην οποία βλέπω κάποιες παράλληλες με τη μέθη και τους λουκουμάδες.
Τώρα για το θέμα του μέτρου και της ομοιοκαταληξίας, η θέση των λουκουμάδων στο στίχο είναι τέτοια που δεν νομίζω να τίθεται θέμα…. Την υποχρέωση για ομοιοκαταληξία καλύπτει επαρκέστατα το δίδυμο να γλεντήσουνε - να μεθύσουνε, το δε μέτρο τηρείται υποδειγματικά στο συγκεκριμένο δίστιχο.

2 Likes

Ευχαριστώ Νίκο,δεν το γνώριζα. Είσαι ζωντανή εγκυκλοπαίδεια!

1 Like

Απλά, είμαι ζωντανός ακόμα, άρα έχω ζήσει και σε εποχές που οι νεώτεροι δεν γνώρισαν.:smile:

2 Likes

Απογευματινό γλυκό, ήταν οι περιβόητοι λουκουμάδες και σ`εμάς (Σαλονίκη)
τα λουκουματζίδικα είχαν την έδρα τους στην Πλατεία Αριστοτέλους…
Λέγαμε, θυμάμαι, “πάμε στην Αριστοτέλους να φάμε λουκουμάδες” !!
Το τραγούδι αυτό, νομίζω πως αρέσει περισσότερο σε άντρες, μια κι εμένα
προσωπικά, δεν μου κάνει κλικ, το βρίσκω ψιλοαδιάφορο (γούστα)…
Ο στιχουργός αναφέρεται μάλλον στα λεγόμενα βουτυρόπαιδα (φλώρους),
που δεν ξέρουν ακόμα ακόμα και να ρεγουλάρουν το ποτό…
Ή αυτούς, που στεγνοί όντες, περιμένουν να φτιάξουν κεφάλι…
Κι εδώ κουμπώνει η λαϊκή ρήση του Νικόλα, “με πορδές αυγά δεν βάφονται”
που την έλεγε και η μακαρίτισσα η μάνα μου κι εγώ μετέπειτα…

1 Like

Μάλλον στους δεύτερους, θα ΄λεγα εγώ, οι οποίοι βεβαίως και αυτοί στα βουτυρόπαιδα κατατάσσονται. Αυτό γιατί στα λουκουματζίδικα, και να ζητήσεις αλκοόλ δεν θα έχουν να σου σερβίρουν άρα, περιττεύει ο έλεγχος και το ρεγουλάρισμα.

1 Like