Λαϊκόφωνοι (Βιντεο)

Γεια χαρά,θα ήθελα να πω δυο λόγια για το σχήμα των Λαικόφωνων.
Οι «Λαικόφωνοι» είναι ένα λαϊκό σχήμα απο την Κατερίνη το οποίο αποτελείτε από μαθητές λυκείου και φοιτητές σύνολο 6 ατόμων. Σπουδαστές και λάτρες τις μουσικής και συμμετάσχοντες σε ορχήστρες και αλλά σχήματα δημιούργησαν αυτό το σχήμα με γνώμονα την αγάπη τους για την μουσική και βεβαία για την συνέχηση της παράδοσης. Το ρεπερτόριο το οποίο συνεχώς εμπλουτίζετε κινείτε κυρίως σε συνθέτες όπως Τσιτσάνη,Βαμβακάρη,Χιώτη και Ζαμπέτα αλλά και σε νεότερους συνθέτες.Θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα η δημοσίευση των απόψεων σας.

https://youtu.be/Hp_38qq3Yfw

https://youtu.be/wF35hbL4M-Y

https://youtu.be/T-HXsZzNR74

αφού ζήτησες γνώμη, ο μπουζουξής έχει πολλές δυνατότητες, όπως και η τραγουδίστρια. ο κιθαρίστας θέλει πιο καθαρό ήχο, ενώ δυστυχώς το βιολί δεν αναδυκνείεται, τουλάχιστον στα βίντεο που έβαλες. υπάρχει κανένα σε πιο φυσικό περιβάλλον αντί σε τηλεοπτικό στούντιο; και σε πιο παραδοσιακά κομμάτια, αφού μίλησες για συνέχιση της παράδοσης. μπράβο στα παιδιά!

Το τηλ. στούντιο θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός χώρος, τουλάχιστον από άποψη ήχου (σαφώς όχι από άποψη άνεσης και ζεστασιάς), αλλά εδώ μοιάζουν να παίζουν με τις “ψείρες” (μικροφωνάκια) που χρησιμοποιούνται για ομιλίες σε εκπομπές!

Μ’ αυτά τα περιορισμένα δεδομένα, η γνώμη μου συμπίπτει με του Λίγκα και στα συν και στα πλην.

Σύμφωνα με την «παράδοση», το βιολί δεν προβλέπεται σε τέτοιου τύπου τραγούδια. Ωστόσο θα είχε ενδιαφέρον να ψάξουν τι καινούργιο έχει να πει το βιολί σε τέτοια τραγούδια. Υπό τον όρο βέβαια ότι θα ψαχτούν για μια καινούργια ενορχήστρωση - ερμηνεία, κι όχι μια «κλασική + βιολί όπου χωρέσει».

Να προσθέσω και κάτι εντελώς υποκειμενικό: η τραγουδίστρια δε με «φτιάχνει». Ξέρει καλά, δε στηρίζεται απλώς σε μια ωραία φωνή από θείο δώρο, έχει δουλέψει κιόλας. Αλλά μου δημιουργεί μια αίσθηση ότι μάλλον χτυπάει πόρτες για καριέρα παρά ότι βγάζει μεράκια. Και το βρίσκω λίγο άχαρο για τόσο νεαρή ηλικία.

Συμφωνώ και εγώ με τους προλαλήσαντες. Βέβαια, αν τα παιδιά θέλουν, παράλληλα με τις δουλειές που, απ’ ό,τι φαίνεται, έχουν ήδη ο καθένας, να “υπηρετήσουν και την παράδοση” (ποιά παράδοση, είναι άλλη κουβέντα) χρειάζονται και εντατικές πρόβες, που τουλάχιστον σε αυτό που είδαμε δεν μοιάζουν να υπήρξαν και πάρα πολλές. Πάντως, αφού σπουδάζουν μουσική, η αίσθηση για ανάγκη χτυπημάτων σε πόρτες για καριέρα είναι αυτόματα παρούσα και ισχυρότερη απ’ το μεράκι και τον νταλγκά.

Η προσπάθεια των παιδιών αξίζει το μπράβο ολονών μας. Ξέχωρα απο το πόσο καλά παίζουν και ερμηνεύουν (ή το πόσο μπορούν να βελτιωθούν κτλ) προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα που επιβάλλει την ενθάρρυνση και το χειροκρότημα μας: Σε αυτές τις ηλικίες, που το break dance, hip hop κτλ (και όλα τα άλλα που ούτε να τα ονομάσω δεν ξέρω) δημιουργούν “πολιτιστικούς” γενίτσαρους ακόμα και μέσα στα σχολεία μας, αυτή η παρέα τολμά να είναι “εκτός ρεύματος”…Μακάρι η νέα γενιά, που μπροστά της έχει να παλαίψει με όλα αυτά που ο “γενιτσαρισμός” προηγούμενων γενιών δημιούργησε, να οδηγηθεί στους δρόμους της ελληνικής παράδοσης σε όλα τα επίπεδα…ΜΑΚΑΡΙ!

Συμφωνώ με όλους τους προλαλήσαντες. Υπάρχουν δυνατότητες μεγάλης βελτίωσης. Περισσότερες πρόβες. Η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως.

Πέρα από αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω, καθώς και όλους τους φίλους εδώ, ότι έχω φτιάξει μια ομάδα στο Facebook, “Εδώ τραγουδάμε” http://www.facebook.com/groups/353762324664407/ όπου δημοσιεύει όποιος θέλει από τα μέλή, ηχογραφήσεις ή βιντεοσκοπήσεις με τραγούδια παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα. Όχι από CD εταιρειών. Η ομάδα ξεκίνησε εχθές, απαριθμεί 94 μέλη μέχρι τώρα και η ανταπόκριση είναι μεγαλύτερη από αυτή που περίμενα. Όποιος θέλει μπορεί να γίνει μέλος.

Καλή συνέχεια και επιτυχία σε αυτό που κάνετε.

Πολύ ωραία ιδέα Πέτρο!!!Μπορεί κάποιος νά ανεβάσει κατευθεία βίντεο στήν σελίδα,ή,πρέπει να το εχειανεβάσει πρίν Π.Χ στό youtube?
Οσο γιά τά παιδιά συμφωνώ με αυτά πού ειπώθηκαν!!!

Καλή τύχη στα παιδιά ! Πολύ ωραία προσπάθεια και μόνο που ασχολούνται με την μουσική !

Με επιμονή, μελέτη και πρόβες θα καταφέρουν να έχουν το δικό τους γκρουπάκι
και την δική τους “φωνή” στα μουσικά δρώμενα της πόλης τους, πάνω απ`όλα !

Μια και το σχήμα διαθέτει απόλα τα όργανα που δένουν με το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, θα πρέπει να τα αξιοποιήσει δεόντως, επιλέγοντας τραγούδια που ναναδεικνύονται (βιολί) !

Εύχομαι όλα να τους πάνε πρίμα, στη ζωή γενικότερα και στη μουσική ειδικότερα … :088:

Αν το έχεις ανεβάσει στο youtube κάνεις μια κοινοποίηση το link, που είναι και το ευκολότερο, γιατί στο youtube τα βίντεο ανεβαίνουν πολύ πιο γρήγορα ap, ;oti sto Φ/Β. Απ’ ευθείας αν δεν ανεβαίνουν και θέλεις να ανεβάσεις, πες μου να σε κάνω διαχειριστή και να δοκιμάσεις πάλι.

αλίμονο, δεν είναι γενιτσαρισμός το να παίζεις χιπ χοπ ή ροκ ή λατινοαμερικάνικα (όπως ένα του χιώτη που παίζουν τα παιδιά)… και τί σημαίνει γενιτσαρισμός, πάλι οι ξένοι μας φταίνε; υποθέτω πως ακόμα και με την δική σου οπτική, ξεφτίλα είναι να έχεις μπουζούκι και να παίζεις κυριλέ νεολαϊκά. με την δική μου οπτική, δεν καθορίζει η προέλευση της μουσικής την ποιότητα ή την επικινδυνότητά της.
φιλικά πάντα

Καλή Σαρακοστή.

Δε θέλω να είμαι ο ξινός της παρέας, αλλά εγώ δεν τους βρίσκω και τόσο εκτός ρεύματος. Συμφωνώ μεν ότι τα ρεμπέτικα είναι μία καλή επιλογή (όχι πως μια ξένη μουσική θα 'ταν κακή δηλαδή). Αλλά το στυλ ερμηνείας, και ιδιαίτερα των δύο καλύτερων (τραγουδίστρια - μπουζουξής), είναι πολύ συμβατικό. Ταιριάζει απολύτως με τηλεόραση και γενικά με το μέινστριμ.

Και κάτι που αποτελεί απλώς απάντηση στη συζήτηση και όχι κριτική για οποιονδήποτε μουσικό: είτε ρεμπέτικα, είτε παραδοσιακά, σήμερα είναι πολύ δύσκολο πλέον να βρεις μια μουσική με την οποία να μην ασχολείται κόσμος. Καλό είναι να είσαι καλός και να σου το αναγνωρίζουν (και για τους συγκεκριμένους δεν το αρνούμαι -άλλο τα προσωπικά μου γούστα κι άλλο αν ξέρουν να παίζουν, που ξέρουν), αλλά το να κάνεις αντισυμβατικές επιλογές είναι άλλο θέμα. Τα ρεμπέτικα δεν απειλούνται με εξαφάνιση, ούτε στη γενιά των παιδιών ούτε σε άλλες γενιές.