Κρητικό λαούτο-αναζήτηση

Καλησπέρα σας! Ονομάζομαι Ανδρέας, είμαι 19 ετών και σπουδάζω Φυσικοθεραπεία στη Θεσσαλονίκη (πρώτο έτος). Εδώ και 3 χρόνια είμαι λάτρης της Κρητικής μουσικής. Επίσης ακούω πολύ ζεϊμπέκικα, και σε λίγο χαμηλότερο βαθμό παραδοσιακά, ρεμπέτικα και βυζαντινή. Όσον αφορά τις μουσικές μου γνώσεις, είχα μελετήσει 4 χρόνια αρμόνιο στο Δημοτικό (δυστυχώς δεν θυμάμαι τίοτα πια πέρα από τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα), και εδώ και 7 χρόνια κάνω Βυζαντινή μουσική( γνωστικά βρίσκομαι στα μισά του 3ου έτους), ενώ από φέτος εντατικοποιώ τα μαθήματα και τη μελέτη προκειμένου να πάρω επιτέλους το πτυχίο μου.
Που λέτε λοιπόν, ανέκαθεν ήθελα να μάθω ένα όργανο, κατά προτίμηση παραδοσιακό. Αρχικά σκεφτόμουν τη Κρητική λύρα, αλλά με συμβούλεψαν να ξεκινήσω με ένα πιο εύκολο έγχορδο που θα με βοηθήσει να κατανοήσω καλύτερα τη φιλοσοφία των εν λόγω οργάνων. Δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη σκέψη για να καταλήξω στο λαούτο! Με αυτά που διάβασα μάλιστα σε προηγούμενο θέμα του φόρουμ, πως το κρητικό λαούτο έχει πολύ μικρές διαφορές με το στεριανό και το νησιώτικο, και μπορεί να αποδώσει και παραδοσιακά άλλων περιοχών (μπορεί να λατρεύω τα κρητικά, αλλά θα ήθελα να μπορώ να παίζω και άλλα κομμάτια), πιστεύω πως το κρητικό λαούτο θα ήταν η καλύτερη επιλογή για εμένα :085:.
Αυτό που χρειάζομαι τώρα απεγνωσμένα, είναι βοήθεια από εσάς! Δεν έχω κανένα γνωστό στο χώρο, και σας παρακαλώ να μου συστήσετε κατ’ αρχάς έναν δάσκαλο για κρητικό λαούτο στη Θεσσαλονίκη. Ε τώρα ξέρετε τί δάσκαλο θα ήθελα, ένα καλό και καταξιωμένο, αυτό που ο καθένας θα αποζητούσε. Βέβαια δυστυχώς δεν έχω την οικονομική ευχέρεια για να πληρώνω πάνω από -το ανώτατο- 150€ / μήνα. Υποθέτω δεν θα έχω τη δυνατότητα να κάνω ιδιαίτερα μαθήματα, εκτός κι αν είναι κανένας χρυσός άνθρωπος που παίρνει 20€/ώρα και με μιάμιση ώρα τη βδομάδα κάνει θαύματα! Ουτοπικό… (μακάρι να υπάρχει πάντως!)
Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να με βοηθήσετε, σε πρώτη φάση με τον δάσκαλο, και αργότερα ίσως με το λαούτο που θα ζητήσω να μου κατασκευάσουν :090:
Σας είμαι υπόχρεος, και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Ανδρέας

Γεια σου Αντρέα. Πριν από λίγο καιρό άλλο μέλος είχε ακριβώς τις ίδιες ερωτήσεις (ψάχνω κατασκευαστή και δάσκαλο για κρ. λαούτο στη Θεσσαλονίκη). Δες εδώ τις λύσεις που βρήκε, και δοκίμασε να επικοινωνήσεις μαζί της.

Ωστόσο έχε υπόψη σου ότι σε σπουδαστές βυζαντινής το όργανο που συνήθως προτείνεται είναι το πολίτικο λαούτο, η λάφτα αλλιώς. Αυτά που γράφεις για το κρητικό είναι σωστά, όντως μπορεί να συνοδέψει σχεδόν οποιασδήποτε περιοχής τραγούδια. Μερικές μικροδιαφορές όμως που έχει το πολίτικο το κάνουν ιδεώδες για να υποστηρίξεις αυτά που μαθαίνεις στη Βυζαντινή. Αν το κριτήριό σου είναι ότι θες να παίξεις τα αγαπημενα σου τραγούδια, τότε βουρ στο κρητικό. Κάνε και μια κουβέντα με το δάσκαλο της ψαλτικής πάντως.

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου, θα το κοιτάξω άμεσα!
Τώρα όσον αφορά το λαούτο, δε επιδιώκω να κάνω μία επέκταση πάνω στη Βυζαντινή μουσική, αλλά να μάθω κάτι καινούργιο (που αυτό το κάτι μου αρέσει πολύ περισσότερο από τη Βυζαντινή). Οπότε θα επιμείνω στο Κρητικό… Αλλά και πάλι ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να μου απαντήσεις με τόση λεπτομέρεια!
Για τυχόν εξελίξεις (ή αν δεν μπορέσω να επικοινωνήσω με την κοπελιά), θα ενημερώσω…

*edit: Έστειλα ένα μήνυμα μέσω του φόρουμ, πάτησα κανονικά υποβολή, αλλά στα απεσταλμένα μηνύματα βλέπω ένα μηδενικό και τίποτε άλλο. Είναι φυσιολογικό αυτό ή πρέπει να ξαναστέίλω;

Ίσως φίλε Siggerou να μην έχεις ενεργοποιήσει την "αποθήκευση ενός αντιγράφου του μηνύματος στον φάκελο Απεσταλμένα." Πήγαινε αποστολή νέου μηνύματος και κοίτα κάτω κάτω στο “Άλλες επιλογές” το κουτάκι που σου είπα αν είναι “κλικαρισμένο”.

Πράγματι δεν ήταν ενεργοποιημένη ετούτη η επιλογή. Και δεν είχα ιδέα πως υπήρχε διότι σε άλλα φόρουμ δεν το έχω συναντήσει.
Οπότε το μήνυμα εστάλη κανονικά. Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση!