Κράτημα μπαγλαμά

Καλημέρα στην παρέα.
Παίζω τρίχορδο μπουζούκι και πρόσφατα πήρα και μπαγλαμά.
Μπορώ να ρωτήσω κάποιον που ασχολείται με μπαγλαμά,πως κρατά τα ακόρντα; Αναφέρομαι κυρίως στη θέση του αντίχειρα στο αριστερό χέρι. Συγκεκριμένα,πάει παράλληλα με την ταστιέρα ή αγκαλιάζει κάπως το μανίκι όπως πχ κάνω εγώ στο τρίχορδο;
Ρωτάω κάποιον με εμπειρία για να μην κάνω λάθη από την αρχή.
Μη μου πείτε όπως σε βολεύει γιατί δε με βολεύει τίποτα τώρα ..
Ευχαριστώ

Γιώργο καλώς όρισες!
Ο αντίχειρας σε όλα τα οργανα της οικογένειας του μπουζουκιού φτιάχνει έναν “κρίκο” με τον δείκτη ώστε να αλλάζει εύκολα θέσεις πάνω στην ταστιέρα. Ξεκουράζεται πάνω στο μπράτσο έτοιμος να παίξει, απέναντι από τον μέσο ώστε να επιτρέπει στον δείκτη να κάνει έκταση προς τα πίσω (να πιάσει δύο τάστα από τον μέσο δηλαδή).
Φροντίζουμε το δεξί (της πένας) να στηρίζει το σκάφος ώστε το μπράτσο να στέκεται ψηλά χωρίς να πέφτει βάρος στο αριστερό (της ταστιέρας), και ο καρπός του αριστερού να είναι στην ευθεία και όχι λυγισμένος προς τα πίσω πιέζοντας τα νεύρα. Τα δάχτυλα πιάνουν πλάγια τις νότες (ακριβώς πίσω από το ταστο), ώστε να ανοίγουν εύκολα και να αλληλλοστηριζονται.
Και επειδή όλο για το αριστερό λέμε αλλά η πένα έχει την μεγαλύτερη σημασία, το δεξί χέρι πιάνει την πένα χαλαρά με δείκτη-αντίχειρα και τα υπόλοιπα δάχτυλα αγκαλιάζουν το σκαφάκι του μπαγλαμά. Παίζει εναλλάξ πάνω κάτω, ισοχρονα και συνεχόμενα έτσι ώστε οι άρσεις να παίζουν τις τονισμένες νότες του ρυθμού. Η πένα δεν εξαρτάται καθόλου από το ποια χορδή παίζουμε ή από την πορεία της μελωδίας, απλά παίζει σταθερά και αδιάλειπτα τον εκάστοτε ρυθμό (χασάπικο ζεϊμπέκικο κλπ) και εκεί πάνω χτίζεται η μελωδία (η τα ακκορντα).

Υγ: σε κάποια συγκεκριμένα ακκορντα ίσως ο αντίχειρας χρειαστεί να πλαγιάσει λίγο, αλλά γενικά το αποφεύγουμε γιατί χαλάει η τοποθέτηση του χεριού και δυσκολεύει η μετακίνηση πάνω στο μπράτσο.

Ευχαριστώ για την απάντηση,έτσι ακριβώς παίζω στο μπουζούκι όπως λες Νίκο. Πλάγια,σε νοητό κρίκο με το μπουζούκι να “ακουμπά” την πρώτη φάλαγγα. Άρα λες να εφαρμόσω και το ίδιο στο μπαγλαμά χωρίς να κατεβάζω τον αντίχειρα και να τον πλαγιάζω,για να είναι εύκολη η μεταφορά στη ταστιέρα.

Υ.Γ. Δεν είμαι νέος στο φόρουμ,απλά έχω διαβάσει και βρει σχεδόν ότι ήθελα και δεν έχω γράψει ποτέ.
Καλή συνέχεια

1 «Μου αρέσει»

Ναι, δεν έχεις λόγο να χάσεις τα πλεονεκτήματα αυτού του πιασίματος.

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!

Έχω περάσει χρόνια με πόνους, νάρθηκα και ποικίλες φαρμακευτικές αγωγές, από μια τενοντοελυτρίτιδα λόγω λάθος στάσης στον μπαγλαμά.

1 «Μου αρέσει»