Κουρδισμα τζουρα

Γειά σας παιδιά.

Θα ήθελα μία μικρή βοήθεια από όποιον ξέρει. Έχω ένα απλό χρωματικό κουρδιστήρι, από αυτά που στερεώνονται στο όργανο. Το ερώτημα είναι σε ποιά συχνότητα να το ρυθμίσω? Έχει γκάμα 430-450 με προεπιλογή 440. Κατά τ’ άλλα τις χορδές τις χτυπάω ανοιχτές για να πιάσει την ένδειξη, σωστά? Όποιος θέλει ας γράψει περιληπτικά τη διαδικασία.

Ευχαριστώ

Εγώ τόσα χρόνια στην προεπιλεγμένη συχνότητα κουρδίζω, δηλαδή 440…Τώρα αν κάνω λάθος δεν ξέρω, αν και δεν το νομίζω να κάνω λάθος.

Προφανώς και χτυπάς ανοιχτές τις χορδές.

Απλά επειδή το κουρδιστήρι συβολίζει με το ξένο σύστημα τις νότες, η “ρε” θα σου εμφανίζεται ως “D” και η “Λα” σου ως “Α”.

Γενικότερα έχε στο νου σου αυτό, γιατί μπορεί να είσαι ξεκούρδιστος εντελώς.

Λα Σι Ντο Ρε Μι Φα Σολ Λα
Α Β C D E F G A

Πρόσεχε την μουργκάνα (χοντρή χορδή ρε), τις κουρδίζεις μια οκτάβα κάτω…
Επειδή έχεις και την μουργκάνα και την ψιλή, να ξέρεις ότι πρέπει να είναι 4D και 5D.

Κάτι τελευταίο. Αφού τελειώσεις με το κούρδισμα, χτύπα και τις ρε λα ρε, μια ωκτάβα πάνω στο μπουζούκι για να δεις αν είναι και αυτές οκ. Αν δεν είναι τότε θέλει ρύθμιση ο καβαλάρης σου.

Voreioanatolikos, πριν απ’ όλα, θα βεβαιωθείς πως έχεις τοποθετήσει στην σωστή θέση τον χαμηλό καβαλάρη. Αυτό μπορείς να το κάνεις εύκολα με ένα ψιλό κορδόνι: η απόσταση του κάθε καβαλάρη από το δωδέκατο τάστο πρέπει να είναι η ίδια (και από τις δυό πλευρές τις ταστιέρας).
Άφησε το κουρδιστήρι στα 440. Αρχίζοντας από χαμηλές συχνότητες, ανέβασε το πρώτο καντίνι σε ΡΕ, χτυπώντας συνεχώς ανοιχτά, όσο κουρδίζεις προς τα πάνω. Άμα ξεπεράσεις την ΡΕ ξεκούρδισε λιγάκι και πλησίασέ την ξανά με τον ίδιο τρόπο, πάλι από κάτω. Το δεύτερο καντίνι μπορείς να το κουρδίσεις είτε με το κουρδιστήρι, είτε συγκρίνοντας με το αυτί με το πρώτο. Η ίδια διαδικασία και για τις άλλες χορδές, ώσπου να έχεις τελικά ΡΕ-ΛΑ-ΡΕ (ΡΕ ΡΕ - ΛΑ ΛΑ - ΡΕ ΡΕ). Για να βεβαιωθείς πως είσαι εντάξει, δες, πχ, αν δωδέκατο τάστο στο καντίνι σου δίνει ΡΕ.
Το όργανο θα χάνει μια-δυό μέρες όσο έχει φρέσκες χορδές, οπότε θα χρειαστεί να το ξανακουρδίζεις μέχρι να 'ρθει στα ίσα του.

ΥΓ1 - Ποτέ να μην αφήνεις το όργανο “ξαρμάτωτο”, ή ξεκούρδιστο για καιρό.
ΥΓ2 - Πάντα οι χορδές να είναι ίδιου πάχους (πλην μπουργκάνας, προφανώς). Για να μην μπερδεύεσαι, πάντα παίρνε τις από το ίδιο σετάκι.

Σας ευχαριστώ πολύ

Μπαίνω επί το έργον. (Ο καβαλάρης σαν απόσταση εντάξει είναι,ας δω και τις ενδείξεις)

Καλά λέω εγώ πως αυτό το φόρουμ είναι ΤΟ σχολείο.

Λέγοντας χρωματικο κουρδιστηρι τι ακριβως ενοουμε???
υπάρχουν και άλλα είδη κουρδιστηριών???

Το χρωματικό κουρδίζει όλη την οκτάβα ανα ημιτόνιο π.χ. ντο, ντο#, ρε, ρε# κ.λ.π. ενώ ένα απλό, κουρδίζει μόνο κάποιες βασικές π.χ. της κιθάρας

ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
μέχρι τώρα μόνο με αυτί κουρδίζω και δεν ξέρω τι παίζει με τα κουρδιστήρια.