Κοντραμπάσο σε παλιές εκτελέσεις

Αυτό είναι από τα ελάχιστα τραγούδια που έχω ακούσει να έχει μέσα κοντραμπάσο. Εχει χρησιμοποιηθεί εξαιρετικά ,πολυ μινιμαλιστικά έτσι ωστε μου ακούγεται σαν φυσικό μέλος της λαϊκής ορχήστρας και ότι θα μπορούσε να έχει χώρο σε οποιοδήποτε τραγούδι εκείνης της μπουζούκι-κιθάρα περιόδου χωρίς να επεμβαίνει στον τρόπο που τα άλλα δύο βασικά όργανα παίζονταν.
Υπάρχει περίπτωση να ξέρουμε ποιος παίζει και αν ξέρετε και εσείς αλλες παλιές εκτελέσεις με κοντραμπάσο;

Καπου ,δυστυχως δεν θυμαμαι που, ειχα διαβασει πως ο Δερβενιωτης χρησιμοπουσε κοντρα μπασο στις ενορχηστρωσεις γιατι του αρεσε πολυ.
Για ψαξου προς τα εκει.

χονδρικα, το μπασσο μπηκε στις ηχογραφησεις γυρω στο 53’. στα λαικα, και στα δημοτικα λιγο πιο μετα, και επαιζε διακριτικα στην αρχη. παιχτες ηταν σχεδον παντα ο σπυρος αναγνωστου και ο γιαννης δεδες. νομιζω περισσοτερο ο σπυρος. οι εταιριες γενικα χρησιμοποιουσαν συγκεκριμενους μουσικους στις ηχογραφησεις. στα μαγαζια δεν μπηκε ποτε οπως βλεπουμε στις φωτογραφιες. η μπορει να υπηρχαν και καποιες εξαιρεσεις, αλλα γενικα δεν υπηρχε. μετα που ηρθε το ηλεκτρικο, μπηκε και στα μαγαζια, αλλα αντικατεστησε και στους δισκους το φυσικο, το κοντρα-μπασο. βεβαια ειχε αλλαξει και η μουσικη γενικα τοτε… προπολεμικα τον ρολο λιγακι, τον ειχε παιξει η κιθαροαρπα η μπασοκιθαρα, με τις εξτρα χορδες απο πανω. εδινε λιγες πιο μπασες νοτες. αλλα γενικα στην ελλαδα δεν προτιμηθηκε σαν οργανο, ενω ειχε ερθει απο παλια στην χωρα μας. δεν το βαλαν στη λαικη μουσικη.

3 «Μου αρέσει»

Καθησα και εκανα μια αναζητηση με κριτηρια Δερβενιωτης και μπασο.
Μου εβγαλε αυτο:
https://www.vinyl.gr/Stelios-Kazantzidis-45-strofes-Columbia.html

Εδω αναφερει στο μπασο καπιοιν Αναγνωστου.

Ο Κώστας Κάνουλας ήταν κοντραμπασιστας, δες εδώ τα τραγούδια του:
https://rebetiko.sealabs.net/display.php?string=κανουλας
Σήμερα υπάρχουν καλοί παίχτες που χρησιμοποιούν κοντραμπάσο σε πολύ προσεγμένες επανεκτελέσεις ρεμπέτικων.

2 «Μου αρέσει»