Κλειδιά μπουζουκιού

Καλησπέρα στην ομάδα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να συντηρησουμε τα κλειδιά του μπουζουκιού ώστε να είναι ευκολοκουρδιστο στο πέρας του χρόνου αλλά και να μην πιάνει σκουριές;

Καλησπέρα! Αρκεί να βάλεις μια σταγόνα λάδι σε μια μπατονέτα και να την ακουμπήσεις στον κοχλία όπως γυρνάει το κλειδί. Τσέκαρε και τις βίδες μήπως κάποια είναι πολύ χαλαρή ή πολύ σφιχτή.

3 «Μου αρέσει»

Νικόλα μόνο λάδι; αντισκωριακο τύπου WD 40 δεν κάνει;

Καλησπέρα. Αν επιτρέπεται να χωθώ στην συζήτηση θα σου πρότεινα κάποιο λεπτό λάδι όπως το Α1 που χρησιμοποιείται σε ραπτομηχανές, και λοιπά μηχανήματα ή το Balistol ή κάποιο άλλο. Το WD 40 μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στην αρχή αν δεις και έχει σκουριά ή άλλες επικαθίσεις ορατές με γυμνό μάτι Όμως δεν είναι λάδι, αφήνει τον μηχανισμό στεγνό πάλι, οπότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στη αρχή αν είναι κολλημένα τα κλειδιά αλλά το λαδακι δεν το αποφεύγεις.

4 «Μου αρέσει»

@Βίκ πολύ σωστά τα λες, δυναμική είσοδος!

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το wd. 40 είναι ένα προϊόν που σχεδιάσθηκε για τις ανάγκες δορυφόρων και πυραύλων για αφυγραντική και λιπαντική προστασία. Θα μου πείτε “τι δουλειά έχουν οι πύραυλοι με τα μουσικά όργανα”, αλλά βεβαίως, όλες οι τέχνες, και οι εφαρμογές επωφελούνται των ανακαλύψεων. Το wd40 λοιπόν, είναι εξαιρετικό λιπαντικό και αφυγραντικό, και προσφέρει εξαιρετική προστασία. Αναφέρθηκε πιο πάνω ότι στεγνώνει. Έτσι πρέπει να συμβαίνει. Να στεγνώνει επιφανειακά, αλλά να κρατά την επιφάνεια λιπασμένη. Η επικάθηση εμφανούς ελαίου στις επιφάνειες δεν είναι επιθυμητή, γιατί βοηθά στην επικάθηση ρύπων, ειδικά σε δύσκολα σημεία, έτσι ώστε τα μηχανικά μέρη να μην δουλεύουν σωστά, και με συνέπεια την γρήγορη φθορά τους. Κάποτε υπήρχαν μόνο έλαια. Τώρα υπάρχουν, και στεγνά λιπαντικά, όπως π. χ. Σιλικόνη, Τεφλόν κ. α. που προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα σε μεντεσέδες, κλειδαριές ,γρανάζια (η περίπτωσή μας). Το wd 40,μόνο ένα ελλάτωμα έχει. Ψεκάζοντας με σπρέυ σιλικόνης, σίγουρα ξεφεύγει μία ποσότητα υλικού στο καράουλο. Αυτό έχει σαν συνέπεια, σε ενδεχόμενη επισκευή του οργάνου, αν χρειαστεί βερνίκωμα, το σημείο που έχει πέσει σιλικόνη δεν βάφεται σωστά, αλλά κάνει κρατήρες, και το φαινόμενο λέγεται σιλικονίαση. Δύσκολη η αποκατάσταση της, χρονοβόρα, και πιο δαπανηρή. Υπάρχει όμως ένα υλικό το Q20 της ίδιας κατηγορίας με το wd40, αλλά στην σύνθεση του δεν περιέχει σιλικόνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα χρησιμοποιούμε αυτά τα υλικά ως προστασία. Μία καλή επιλογή κλειδιών, π. χ. Σάλερ, ή Γκρόβερ, με έναν καλό καθαρισμό πότε πότε, με πανάκι τσόχας και καθαρό οινόπνευμα, κρατάει την ποιότητα στο κούρδισμα σωστά-χωρίς ολισθήσεις-, και βγάζουν πολλά, πολλά χ πριν χρειαστούν κάποιο είδος αντισκωριακού και λιπαντικού.

7 «Μου αρέσει»

Για να είμαι ειλικρινής λίγο είχα παρακολουθήσει την αντιπαράθεση (ναι υπάρχει)σε σχέση με το wd40 και το αν είναι καλό λιπαντικό και με είχε κερδίσει η άποψη ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί το σωστό λάδι παρά αυτό.

Δεν τα γνώριζα όλα αυτά όμως! Πολύ ενδιαφέροντα!

2 «Μου αρέσει»