Πάντως, υπάρχει μεγάλη αντιφατικότητα μεταξύ των ερευνών σχετικά με την επικινδυνότητα ή όχι της κινητής τηλεφωνίας.
Είναι σίγουρο πως τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν και τα κινητά και οι σταθμοί βάσης τους ανήκουν στη μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η οποία δεν διαφέρει από τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί αναμεταδότες, τα συστήματα επικοινωνίας της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης, ούτε από αυτά των ασύρματων τηλεφώνων και των οικιακών συσκευών που έχουμε στα σπίτια μας.
Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» στόχος του οποίου είναι η παροχή απολύτως έγκυρης και άμεσης ενημέρωσης στο κοινό, σχετικά με τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον.
Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» είναι ένα σύστημα 24ωρης μέτρησης και ελέγχου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στο περιβάλλον, από το σύνολο των πηγών (κεραίες αστυνομίας, κεραίες πυροσβεστικής, κεραίες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.λ.π.) που υπάρχουν στην περιοχή της εγκατάστασης του συστήματος.
Στη χώρα μας, το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ εφαρμόζεται από το Νοέμβρη του 2002, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Γενικά, τα αποτελέσματα των μετρήσεων του “ΕΡΜΗ” από το σύνολο των πηγών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας δείχνουν ότι η μέση τιμή της ισοδύναμης πυκνότητας ροής ισχύος είναι 1.287 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο που έχει τεθεί, ενώ η μέση τιμή της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου είναι 37 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο.
Συγκριτικά, μπορούμε να αναφέρουμε την ιονίζουσα ακτινοβολία του ήλιου στην οποία υποβαλλόμαστε, και η οποία έχει πολύ ψηλότερη συχνότητα, μεγαλύτερη ενέργεια και έχει τη δυνατότητα να προκαλεί βλάβες στους ανθρώπινους ιστούς,[ …γι’ αυτό και μας συστήνουν να αποφεύγουμε το μαύρισμα τώρα το καλοκαίρι], ενώ αυτή των κινητών είναι πολύ χαμηλότερη.
Επειδή όμως δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ακόμα και για τα αποτελέσματα της έκθεσής μας σε πεδία χαμηλής συχνότητας και ενέργειας,
- ας ενημερώνονται -ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι - για τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκύψουν
- ο χρόνος χρήσης των κινητών τηλεφώνων να είναι όσο το δυνατό συντομότερος από όλους μας
- ας χρησιμοποιούνται τα ειδικά ακουστικά τύπου hands free, τα οποία προστατεύουν τον εγκέφαλό μας περισσότερο κατά τη χρήση του κινητού
- και ας μην χρησιμοποιούμε κινητά κατά την οδήγηση, ακόμη και εάν υπάρχει hands free, για το φόβο ατυχημάτων.