Κιθάρες Απαρτιάν καβαλάρης: Κόκαλο η Έβενος?

Γειά χαρά. Γνωρίζετε τι υλικό χρησιμοποιούσαν οι αδελφοί Απαρτιάν στον κάτω καβαλάρη κιθάρας? Ρωτώ επειδή έχω δει αρκετές φωτογραφίες με τον συνδυασμό έβενο πάνω και κόκαλο κάτω και αντιστρώφος, μή γνωρίζωντας αν ειναι τα πρωτότυπα.

Ευχαριστώ.

πάνω εννοείς στο καράουλο (προσκεφάλι) και κάτω στο σκάφος (καβαλλάρης);
γενικά στις κιθάρες της εποχής, στον καβαλλάρη βάζανε είτε κόκκαλο είτε τάστο (στα απλά μοντέλα). στο προσκεφάλι κόκκαλο ή ξύλο. δεν θυμάμαι όλες τις απαρτιάν που έχω δεί, αλλά έχω την εντύπωση πως συνήθως είχαν τάστο κάτω και κόκκαλο πάνω (όπως αυτή στο προφίλ μου). έχω δει και παλιές κιθάρες με ξύλο στο προσκεφάλι.
σαφώς καλύτερο το κόκκαλο σε κάθε περίπτωση, μπορείς να το βάλεις και εκ των υστέρων. και σε ήχο και σε δυνατότητα ρυθμίσεων, αν και πάντα αναρωτιέμαι αν το τάστο έδινε αυτόν τον ιδιαίτερο ξερό ήχο στο όργανο.

Μάλιστα, <κάτω> εννοώ τον καβαλάρη. Συνιθίζεται να μετατραπεται η γέφυρα φτιαγμένη για τάστο,ετσι ωστε να μπει κόκαλο? Η διαφορά και ποιότητα στον ήχο θα είναι μεγάλη?

Το να μπει κόκκαλο λοξά στη θέση του ίσιου τάστου θα σου προσφέρει, σύμφωνα με τη σύγχρονη λογική, ολόσωστή τονικά ταστιέρα και καλύτερο ποιοτικά ήχο. Πιθανότατα να γλιτώσεις και κάποια τριξίματα που προκαλεί το τάστο.
ΑΛΛΆ θα σου πρότεινα να μην κάνεις καμία επέμβαση και να κρατήσεις όλα τα μέρη της κιθάρας αυθεντικά. Εσύ αποφασίζεις!

σαφώς, κι εγώ είμαι υπέρ της διατήρησης των αυθεντικών κομματιών όσο γίνεται. αναφερόμουν στην περίπτωση που χρειαστεί επισκευή η κιθάρα εκεί έτσι κι αλλιώς. έχεις δίκιο όμως, απαραίτητη η διευκρίνηση.