Κατασκευή Καλουπιού για Μπαγλαμά?

Γεια σας,
μόλις μπήκα στην παρέα.
Μπορείτε να με ενημερώσετε πως μπορώ να φτιάξω καλούπι για μπαγλαμά;
Βασικά,έχω ένα ξύλο από οξιά και το έχω κόψει(σε πριονοκορδέλα) σε σχήμα που μοιάζει με μπαγλαμά,αλλά δεν έχω τα κατάλληλα εργαλεία για να το διαμορφώσω κατάλληλα και συμμετρικά.Να τονίσω βέβαια ότι είναι μονοκόμματο γεμάτο καλούπι.Αυτή τη στιγμή έχω μόνο μια ράσπα,μία λίμα,ένα σφυρί και γυαλόχαρτο.
Μπορείτε να μου πείτε αν μπορώ να βρώ έτοιμα καλούπια ή κάποια εργαλεία που θα με βοηθήσουν περισσότερο στην κατασκευή του καλουπιού?
Ευχαριστώ πολύ,
Κώστας

Η οξυά είναι τελείως ακατάληλη για καλούπι,πρέπει να βρείς ένα κομμάτι πεύκο η ανάλογο σουηδικό και να δημιουργήσεις το καλούπι σου σαν να έφτιαχνες ένα συμπαγές σκάφος με ένα τετράγωνο ξύλο να προεξέχει στο κάτω μέρος για να το στηρίζεις στην μέγγενη όταν το δουλεύεις με την ράσπα.
Το καλούπι πρέπει να χει απόλυτη συμετρία με βάση την γραμμή συγκόλησης του καπακιού στο μελοντικό σκάφος.
Το μπροστινό κομμάτι που βρίσκεται στο σημείο συγκόλησης με το χέρι πρέπει να κοπεί ένα κομμάτι ίσο με τον μπροστινό τάκο ενσφήνωσης του χεριού.
Εργαλεία (πανάκριβα)πολυ καλά έχει ο Φράγκος στην οδό Αθηνάς.
Ετοιμο καλούπι δεν νομίζω να σου δώσει κανένας ,αλλά αυτό είναι το λιγότερο.
Χρειάζεσαι μια μέγγενη ,μια κοφτερή καλή ράσπα πλατιά ,μεγάλες “βίδες” σφιγκτήρες για να ενώσεις τα κομμάτια του ξύλου για το καλούπι , αφθονα χοντρά και ψιλά γυαλόχαρτα και αν θές και ένα κολπάκι πάρε έναν μικρο φτηνό τροχό και ένα εργαλείο για να παίρνει στην θέση του δίσκου γυαλόχαρτο (βάλε 40αρι πρώτο) δώσε το βασικό σχήμα του καλουπιού με αυτον και μετά ράσπα και γυαλόχαρτα.Μόλις τελειώσεις με το καλούπι τα ξαναλέμε

Μπορείς εάν επιθυμείς να φτιάξεις απάολυτα συμμετρικό καλούπι, να πάρεις ένα άχρηστο σκάφος και με βάσει αυτό να φτιάξεις εκμαγείο από γύψο και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας παντογράφο να φτιάξεις το καλούπι με όποιο ξύλο επιθυμείς, όχι όμως σκληρό ξύλο.

Βέβαια εάν έχεις αρκετή υπομονή τότε μπορείς να ακολουθήσεις την συνταγή του Σωτήρη

Αν έχεις μια ηλεκτρικη σέγα μπορείς να φτίαξεις το καλούπι από νοβοπαν 18αρι,βέβαια όχι συμπαγές.Θα γλυτώσεις πολύ χειρωνακτική εργασία και βέβαια πολύ σκόνη

Συμβουλή.Οποία απ΄τις μεθόδους και αν χρησιμοποιήσεις για την κατασκευή καλουπίου φρόντισε το βαθύτερο σημείο του να συμπίπτει με το πλατυτερό.Υπομονή και καλές κατασκευές!

Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας,θα σας ρωτησω για τυχούσες απορίες λίαν συντόμως.
Ευχαριστώ

Σωτήρη,αν κατάλαβα καλά,μίλησες για ένα κομμάτι πεύκο ή οτιδήποτε σουηδικό ξύλο.Αυτό πρέπει να είναι μονοκόμματο ή εννοείς όπως λες στο τέλος ότι το καλούπι θα γίνει με ενωμένα ξύλα(κάτι σαν σκελετός)?
Αν γίνει με κομμάτια ξύλου,ο τροχός με το γυαλόχαρτο σε τι θα χρησιμεύσει?
Αν χρησιμοποιήσω σέγα και κόψω τα ξύλα και μετά τα ενώσω,δεν θα είναι πιο εύκολα από το να χρησιμοποιήσω μονοκόμματο ξύλο το οποίο θα πρέπει να το πλανήσω και να προσέχω περισσότερο να μη χάσω την συμμετρία?

Υστερόγραφο:Μήπως υπάρχουν διαθέσιμα σχέδια για καλούπι?

Λοιπόν,σχεδίασα στον υπολογιστή σε τρισδιάστατο σχήμα το καλούπι και το εκτύπωσα σε χαρτί,το οποίο στη συνέχεια το κόλλησα πάνω στο ξύλο.Μετά,έκοψα με βάση πάντα το τρισδιάστατο σχήμα,4 κομμάτια τα οποία θα κολληθούν κάθετα στο αρχικό ξύλο και τα οποία θα τα διαμορφώσω με ράσπα.Τα ξύλα αυτά καλυπτουν γύρω στο 75-80& του καλουπιού.Θα ανεβάσω και μια φωτογραφία για να μου πείτε τις απόψεις σας για το καλούπι και για το εάν αργότερα θα είναι δυνατό να λυγίσουν οι ντούγιες πάνω σε αυτό.

Λοιπόν,να η φωτογραφία που σας έλεγα.'Ηδη,έχω κάνει τα στηρίγματα 1,2 και 3 και τώρα λέω να φτιάξω το στήριγμα 4 από πιο γερό ξύλο,ώστε να μπορώ να καρφώνω καρφάκια που θα στηρίζουν τις ντούγιες για να πάρουν το σχήμα τους.Ο ντάκος θα γίνει μάλλον από φλαμούρι,τι λέτε?

Απλά,σκέφτηκα τώρα ότι το στήριγμα 4 θα ήταν καλύτερο να το επεκτείνω μέχρι το 3 ώστε να ακουμπάει σε αυτό.

Καλό είναι.Μείωσε την καμπυλη στο πισω μερος του καλουπιού για να μπορέσεις να κολλήσεις την κολλάτζα

Ok,απλώς μια διευκρίνηση:εννοείς την καμπύλη στο προφιλ του καλουπιού ή και στην άποψη?

Παιδιά,το επόμενο βήμα είναι το κόψιμο και το λύγισμα των ντούγων(ή ντουγών?).Έχω βρει στα αγγλικά κάποιες οδηγίες από τις οποίες:
1)κάποιες λένε ότι πρέπει να βράσουν για λίγα λεπτά μέχρι να γίνουν μαλακές και να χαλαρώσουν οι δεσμοί που συγκρατούν τα ινίδια μεταξύ τους.Δεν πρέπει να τις βράσουμε πολύ(περίπου 12-20 λεπτά αν είναι μαόνι ή σφενδάμι) γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφούν εντελώς οι δεσμοί και συνεπώς το ξύλο.Κατευθείαν,τις παίρνουμε και προσπαθούμε αργά και σταθερά να τις λυγίσουμε και να τις φέρουμε στην επιθυμητή γωνία.Εκεί τις συγκρατούμε με σφιγκτήρα ή κάπως αλλιώς(δεν έχω βρει άλλο τρόπο)και τις αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς ώστε να μην μείνει καθόλου υγρασία,η οποία θα επιτρέψει στην ντούγα να επανέλθει κατά λίγο προς στην αρχική κατάσταση.
2)Άλλες τεχνικές λένε ότι αρκεί να τις βρέξουμε-μουσκέψουμε και κατευθείαν να πάρουμε ένα ζεστό σίδερο και να τις σιδερώνουμε σιγά-σιγά ώστε να λυγίσουν και να πάρουν την επιθυμητή γωνία.

Το αποτέλεσμα πάντως που προκύπτει από τις 2 παραπάνω εκδοχές είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί υγρασία στο εσωτερικό της ντούγας και με τη ζέστη να δημιουργηθούν ατμοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το λύγισμα.

Ωστόσο,ρώτησα και στο οργανοποιείο από όπου αγόρασα πριν 5 μέρες το μπουζούκι μου,και μου είπαν ότι ναι μεν πρώτα τις βράζουν,αλλά μετά τις αφήνουν να στεγνώσουν εντελώς και μετά τις βάζουν σε μηχανήματα τα οποία τις ζεσταίνουν για να τις λυγίζουν.Δηλαδή,μου είπε ότι δεν τις βρέχουν κατά την διαδικασία του λυγίσματος.

Ποια είναι η γνώμη σας για όλα τα παραπάνω και τι θα με συμβουλεύατε να κάνω,εκτός από το να τα παρατήσω και να αγοράσω κατευθείαν ένα τσίλικο μπαγλαμαδάκι;

Εννοω στο προφίλ.Αναφορικά με τις ντουγες, εγω, ως αυτοδίδακτος, τις βρέχω ελάχιστα με ένα σφουγγαρι ανάλογα βεβαια και με τι ξυλο δουλέυω.Το λυγισμα το καθορίζει το καλούπι σου.Είναι πάντως πιο ευκολο να γυρίσεις το ξύλο σε μια πυρακτωμενη σωλήνα απ’ το να εφαρμόσεις τις ντουγες και να πετύχεις ένα ολοκληρωμένο σκάφος.Θέλει υπομονή ,το ζήτημα με απλά λόγια σε μια πρώτη φάση ειναι να καλύψεις το καλούπι με ξύλο.

Οκ,ευχαριστώ για την απάντηση,
1)Εγώ σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω μαόνι ή σφενδάμι,το οποίο θα είναι γύρω στα 3-4mm πάχος.
θα μπορέσει να λυγίσει εύκολα?
2)Επίσης,μήπως θα έπρεπε πρώτα να το λυγίσω στη σωλήνα και μετά να δώσω το ακριβές λύγισμα πάνω στο καλούπι?

Καλύτερα σφεντάμι 2,5 χιλ ή 3.Θα γυρίσεις τις ντουγες σε τέτοιο βαθμό ωστε τελεια να ακουμπούν στο καλούπι

Μπορείς μήπως να με ενημερώσεις για την διαδικασία του λυγίσματος?
Καλό θα είναι βέβαια,και θα το κάνω,να δοκιμάσω πρώτα σε κάποιο πρόχειρο σφενδάμι του ίδιου πάχους και να δω τις αντοχές του και με πόση προσπάθεια λυγίζει.

Ελαφρό βρεξιμο .Φροντισε το ξύλο να είναι ισόβεννο.Ζεστανε ένα σωλήνα με καμινέτο και ξεκίνα χωρίς να ασκείς υπερβολική πίεση στο ξύλο.
ΘΑ σου σπάσουν πολλες ντουγες μεχρι να καταφέρεις να το λυγίσεις σωστα.

Καλησπέρα και πάλι,
λοιπόν έχω ολοκληρώσει την κατασκευή του καλουπιού και τώρα αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι για τις ντούγιες:έβρασα μια λωρίδα παλίσανδρου πάχους 2,5 χιλιοστών για 6 λεπτά και κατευθείαν την λύγισα.Όμως δεν είχα μόνο κάποιο ξύλο αρσενικό-θηλυκό ώστε να την κρατήσω μέχρι να στεγνώσει για να δω μετά σε τι βαθμό θα επανέλθει όταν την βγάλω.
Πάντως αυτό που θέλω να πω είναι ότι μήπως δεν είναι απαραίτητο να λυγίσω τις ντούγιες σε καυτό σωλήνα,αλλά να τις βράσω και να τις αφήσω να στεγνώσουν ανάμεσα στα δύο ξύλα τα οποία θα σφίγγουν την ντούγα μέχρι αυτή να στεγνώσει.

(Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/ην kostis 01 Νοέμβριος, 2005)

Ipt,ήδη έχω σπάσει 3 ντούγιες και άκρη δεν έβγαλα.Δοκίμασα την μία να την βρέξω για 4 ημέρες και μου έσπασε.Την άλλη δοκίμασα να την βρέξω για 5 λεπτά και πάλι μου έσπασε.Δεν μπορώ να πω ότι ασκώ μεγάλη πίεση.Πάντως όταν σπάει,μέσα είναι στεγνή ήδη.Σκέφτομαι μήπως θα ταν φρόνιμο να βρέχω-να λυγίζω,να βρέχω-να λυγίζω…