Καινούργιο ντοκιμαντέρ για τον Μάρκο Βαμβακάρη

Μου έδωσαν σήμερα, καθυστερημένα, και διάβασα κάποιο ρεπορτάζ σχετικό με ένα καινούργιο ντοκιμαντέρ για τον Μάρκο Βαμβακάρη. Ο δημιουργός του και σκηνοθέτης, Νίκος Σκαρέντζος, μου είναι άγνωστος, όπως και ο συντάκτης του ρεπορτάζ (στο Βήμα) Γιάννης Ζουμπουλάκης. Η ταινία πρωτοπαρουσιάστηκε πρόσφατα σε φεστιβάλ στο Καστελόριζο και, βεβαίως, ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να την δούμε. Ας έχουμε λοιπόν τα μάτια μας ανοιχτά.

Και κάτι που δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο: Ο συντάκτης του ρεπορτάζ πληροφορεί τους αναγνώστες του ότι, εκτός από τη Φραγκοσυριανή, ο Μάρκος έγραψε και τα τραγούδια «του Αντώνη του βαρκάρη» και … «τα καβουράκια», καθώς «και πολλά άλλα».

5 Likes

Χρόνια πολλά κ. Νίκο!

2 Likes

βεβαίως και αναμένουμε με ενδιαφέρον, ευχαριστούμε για την ενημέρωση! και φυσικά δεν ευθύνεται ο δημιουργός για τις μπούρδες του κάθε άσχετου στα “έγκυρα” μμε.

υγ: χρόνια γεμάτα, με υγεία και καλή καρδιά!

Θα υπάρχει και στο ονλάιν Βήμα, αλλά μ’ αυτά τα στοιχεία δε βρίσκω τίποτε. Όποιος το βρει, ας το λινκάρει.

Είχε αναφερθεί κι εδώ.

Από το πρόγραμμα του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσ/κης βρήκα αυτό.

1 Like

Ο τίτλος του ρεπορτάζ είναι Το μουσικό φαινόμενο που τρέχει στο DNA μας. Ένθετο Πολιτισμός, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου.

Καλημέρα,

το ντοκυμαντέρ του Νίκου Σκαρέντζου το έχω δει, μέσω της ονλάιν μετάδοσης που είχε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στην καραντίνα.
Επίσης, είχα την χαρά να παίξω και να μιλήσω -μαζί με την κομπανία μου, τους ΡΑΣΤ ΧΙΤΖΑΖ- στο ντοκυμαντερ αυτό.
Περιέχει πολύ μεγάλο φάσμα μουσικών αποσπασμάτων τραγουδιών από τα οποία ένα μεγάλο μέρος του είναι αφιερωμένο σε πιο σημερινές εκδοχές μουσικής που περιέχουν Μάρκο (ροκ, χιπ χοπ κτλ) και γενικά σου γεννάει την αίσθηση ότι ο Μάρκος θα παίζεται για πάντα και με πολλούς τρόπους.
ΥΓ. όσοι θέλουν μόνο αυθεντικές εκτελέσεις από ρεμπέτες, δεν θα την βρουν.

7 Likes

παίζεται απόψε στο σινέ “στέλλα” στις 9μμ, τενέδου 34 στην κυψέλη.

Για όσους θέλουν να το δουν, προβάλλεται δωρεάν μέσω της πλατφόρμας του San Francisco Greek Film Festival, οπότε λογικά και από Ελλάδα θα δουλεύει εάν ακολουθήσετε τη διαδικασία…

3 Likes

Sorry, this content is only available in the following regions: Alaska, Alabama, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Washington, Oregon, Arizona, Nevada, Utah, Idaho, Montana, North Dakota, Wyoming, New Mexico, Texas, Oklahoma, Kansas, Nebraska, South Dakota, Minnesota, Iowa, Missouri, Louisiana, Mississippi, Tennessee, Kentucky, Illinois, Wisconsin, Michigan, Indiana, Ohio, Florida, Georgia, South Carolina, North Carolina, Virginia, West Virginia, Pennsylvania, Maryland, Vermont, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, Maine, District Of Columbia, Rhode Island.

Το λινκ ΔΕΝ δουλεύει για Ελλάδα επίσημα … :wink:


Στο “ανεπίσημο” όλα γίνονται.
Το είδα και πραγματικά εάν κάποιος δεν έχει σχέση με το ρεμπέτικο και τον Μάρκο, αυτό το αφιέρωμα τον συστήνει και παρουσιάζει το μεγαλείο του.
Όπως είπε πιο πάνω και ο Μπάμπης δεν έχει μόνο αυθεντικές εκτελέσεις από ρεμπέτες. Μέσα από την εξιστόρηση της ζωής του Μάρκου σε παραλληλισμό με τα γεγονότα της εποχής περιγράφεται η επιρροή τόσο του ιδίου όσο και των τραγουδιών του αλλά και ο αντίκτυπος τους στις μετέπειτα γενιές και στις άλλες μουσικές. Δεν αποφεύγονται κλισέ σύγκρισης του ρεμπέτικου με την ρέγκε / μπλουζ / ροκ κλπ αλλά παράλληλα εμφανίζονται και παραδείγματα του πόσο καλά γίνεται αυτός ο συγκερασμός τις περισσότερες φορές.
Για όσους δεν ξέρουν τον Μάρκο, δεν ξέρουν το ρεμπέτικο αυτό το φιλμ τον συστήνει όπως ήταν. Για όλους τους υπόλοιπους είναι μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια για να αποτυπωθεί τί και ποιος ήταν ο Μάρκος και πόσο επηρέασε τη μουσική από εκεί και μετά. Πραγματικά πολύ καλή δουλειά!

2 Likes

Μπορεί κάποιος να βοηθήσει γιατί δεν ξέρουμε πως να το κάνουμε; Αν δεν θέλετε επίσημα, κάντε το ανεπίσημα με πμ :stuck_out_tongue: . Ευχαριστώ εκ των προτέρων αν μπει κάποιος στη διαδικασία.

Καλημέρα σε όλους… Προσπαθώ να καταλάβω γιατί ένα τέτοιο έργο που αφορά την Ελληνική κουλτούρα και τον Μάρκο Βαμβακάρη, να μην μπορεί να παιχτεί στην Ελλάδα…? Συγνώμη για το ερώτημα μου αλλά με ενοχλεί κάτι τέτοιο… :rage:

Δεν μπορεί να παιχτεί στην Ελλάδα; Μα ήδη έχουν δημοσιευτεί, παραπάνω, πληροφορίες για προβολές που έγιναν ήδη.

Έχει παιχτεί ήδη σε πόσα φεστιβάλ και σινεμά. Λόγω κορωναϊού σίγουρα οι προβολές είναι λιγότερες. Πάντως εάν κρίνω από όσους χρηματοδότησαν το εγχείρημα αργά ή γρήγορα θα το δούμε και στην ελληνική τηλεόραση.

1 Like

Εχτές το βράδυ έψαξα ότι σελίδα ξέρω στον Ιστό μπας και δω κάποιον να το έχει ανεβάσει κάτι, δεν βρήκα τίποτα απολύτως, τα διάφορα φεστιβάλ που γίνονται δεν τα γνώριζα, δεν παρακολουθώ τα καλλιτεχνικά δρώμενα, επίσης δεν βρήκα να το έχει κάποιο σινεμά στο πρόγραμμα του, το google δεν έδειξε κάτι. Θα ψάξω πάλι, απλά η κεντρική σελίδα δεν αφήνει να παιχτεί στην Ελλάδα, αν κατάλαβα καλά.

Πρόκειται για τη σελίδα του 17ου ετήσιου Φεστιβάλ στο Σαν Φραντζίσκο (ΗΠΑ) με ελληνικές ταινίες.
Όπως καταλαβαίνεις λόγω πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να παιχτεί μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές (ούτε καν σε όλες ΗΠΑ). Για την ακρίβεια μόνο στις ακόλουθες : Alaska, Alabama, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Washington, Oregon, Arizona, Nevada, Utah, Idaho, Montana, North Dakota, Wyoming, New Mexico, Texas, Oklahoma, Kansas, Nebraska, South Dakota, Minnesota, Iowa, Missouri, Louisiana, Mississippi, Tennessee, Kentucky, Illinois, Wisconsin, Michigan, Indiana, Ohio, Florida, Georgia, South Carolina, North Carolina, Virginia, West Virginia, Pennsylvania, Maryland, Vermont, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, Maine, District Of Columbia, Rhode Island.
Μάλιστα η συγκεκριμένη έκδοση επειδή απευθύνεται στον εκεί πληθυσμό είναι υποτιτλισμένη στα Αγγλικά.
Εδώ να πούμε ότι το eventive είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα για ανεξάρτητες παραγωγές (συνήθως ταινίες που παρουσιάζονται σε φεστιβάλ) και δημιουργήθηκε με τη λογική του να έχει κανείς πρόσβαση, πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο στις συγκεκριμένες ταινίες. Προφανώς υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί λόγω πνευματικών δικαιωμάτων ανά φεστιβάλ που ορίζονται συνήθως από την εταιρία παραγωγής ή/και εκμετάλλευσης της ταινίας.
Στην Ελλάδα φαντάζομαι θα παιχτεί κάποια στιγμή στην ελληνική τηλεόραση (ελεύθερη ή/και συνδρομητική). Όσο για τα σινεμά και τα φεστιβάλ λόγω κορωναϊού είναι κάπως δύσκολο να την βρεις, μιας και οι προβολές είναι περιορισμένες.

3 Likes

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια, θα ψάξω εκ νέου

Στην Cosmote TV πάντως θα βγει φέτος ένα ντοκιμαντέρ με όνομα “Μάρκος”, δεν ξέρω ωστόσο αν θα είναι το ίδιο.

καλησπέρα, μάλλον αυτό είναι, διότι ήταν συμπαραγωγός.

2 Likes

και ποσα αλλα θα κανουν ακομα. η οικογενεια παιρνει κανα φραγκο απο αυτα…?