Ιδέες για αυτοσχέδιο όργανο

Γεια χαρα,Χριστός & Ανέστης Δελλιάς.Έχετε καμια ιδέα για αυτοσχέδιο όργανο (κατα προτίμηση λυροειδές) για ατομα χωρις ιδιαιτερες γνωσεις μαστορικών;για να δουμε αν η ιδεα μου πιασει τοπο…

Μου έβαλες ιδέες… κάνω ένα μπαγλαμαδάκι από καρύδα, του έχω βάλει το μπράτσο και τώρα που το σκέφτομαι μοιάζει με κάτι μικρά έγχορδα που παίζουν οι Τούρκοι με δοξάρι… Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Μπορεί κανείς να δώσει πληροφορίες για αυτά τα οργανάκια ή τουλάχιστον το όνομα για να το ψάξω στο δίκτυο?

αυτη η καρυδα “φοριεται” πολυ απ οσο εχω ακουσει…για δωσε περαιτερω πληροφοριες/φωτογραφιες μπας και βγαλουμε άκρη

ΥΓ: Παντως theos1960 αν κρινω απ τον τζουρά που έφτιαξες … μαλλον εισαι theos και στην οργανοποιία (κακο για μενα τον ασχετο αυτο …)

Ρίξε μιά ματιά εδώ . . .

http://crab.rutgers.edu/~pbutler/rebec.html

Έχει σχέδιο και διαδικασία κατασκευής σκαφτής λύρας.
(Ή κάτι που μοιάζει, περίπου . . .)

Φιλικά, Γιώργος.

Άν εννοείς κατι τέτοιο Θοδωρή, κάνε googling για “Spike Fiddles”.

Φιλικά, Γιώργος.

καλή ιδεα Jojos
ερωτησις α)το καπακωμα πώς γινεται σε τετοια οργανα-και γενικοτερα-;
ερωτησις β) τι χορδες-ταστιερα μπορει να βαλει κανεις;
για ριξτε καμια εικονα,συμβουλη κλπ

Μπορείς να ψάξεις γιά rababa. Αυτή που φαίνεται στην φωτογραφία είναι Αιγυπτιακή.
Συνήθως αυτή η οικογένεια οργάνων έχει δέρμα γιά καπάκι.

Ευχαριστώ παιδιά, ακριβώς κάτι τέτοιο εννοούσα. Επισυνάπτω φωτό του ημιτελούς δημιουργήματος.

Που θα βρούμε πληροφορίες για μήκος μπράτσου, χορδές και κούρντισμα?

Πρόκειται μάλλον για είδος λύρας με 3 ή 4 χορδές και λέγεται και κεμανέ Kemenche
http://www.fiddlingaround.co.uk/med/Med+mid%20frame.html
και
http://www.geocities.com/tomzara/kem.htm
http://www.greatmusicproductsonline.com/proddetail.asp?prod=SPKT

α ρε theos1960, μακαρι να ημουν Κορινθο να καναμε καμια συνεργασια…για χορδες αν γινοταν καμια “κομπινα” ; ειχα διαβασει π.χ για την πολίτικη λυρα οτι παιρνει 2 χορδες απο τσέλο (λα,ρε αν δεν απατωμαι) και μια (σολ)απο βιολι

Από ότι είδα στο προφίλ σου γράφεις πόλη Κόρινθος-Βόλος… Αν είσαι κανένα Σαββακύριακο Κόρινθο, ρίξε Π.Μ. ή e-mail: sep05070@uop.gr ή theos1960@in.gr.
Για πολύ απλές κατασκευές ρίξε μια ματιά εδώ: http://www.mudcat.org/kids/

ομορφα…μπορει να δοκιμασω τιποτα.(σημερα μπριζωθηκα λιγο και με slide guitar,οπότε να δουμε τι θα πρωτοκάνουμε)

θα βγαζουν ηχο αραγε αυτα τα “παιδικα” οργανα;

Το απεικονιζόμενο όργανο εχει πέτσινο “καπάκι”. Σε χώρες με χαμηλή υγρασία μια τετοια λήση ειναι εφικτή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ενα λεπτό “δέρμα” για τουμπελέκι (συνήθως απο κατσίκα) και να το αφήσεις να υγρανθεί μέσα σε νερό θερμοκρασίας δωματίου. Μέχρι να γίνει εύπλαστο και ελαφρά ελαστικό. Τότε το κόβεις στο σχήμα του ανοίγματος του οργάνου (με ψαλίδι η κοφτερή λεπίδα). Παραδοσιακά χρησιμοποιουνται ζωικές κόλες, αλλα σαν ερασιτέχνες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κυανοακρυλική για πιό γρήγορα και πιό εύκολα. Η κυανοακρυλική κολάει το υγρό πετσί επι τόπου. (και τα δάχτυλα!) Ο σκοπός ειναι να κολήσουμε το πετσί ασκώντας ταυτόχρονα ταση ωστε να τεντωθεί. Η κόλλα μπένει σε σταγονιδια , σε σημεία το ένα απέναντι απ’το αλλο. Ετσι πηγαινοντας γύρω, γύρω απο το άνοιγμα κολλωντας , τελικά το κλείνεις. Σε αυτό το σημείο θα εχει ακόμα κάποια ελαστικότητα, μόλις ομως στεγνώσει θα πρέπει να έχεις μία επιφάνεια που να συμπεριφέρεται σάν εν μικρό τυμπανάκι. Αυτό θα ειναι το καπάκι σου…Ελπίζω να ήταν χρήσιμο αυτό.

Εχουμε και τέτοιες κοινές καψούρες? Δώσε λεπτομέρειες και φωτο :085:
Μην αγχώνεσαι, όπως λέει και ένας φίλος μου (πολ…ύ! μεγαλύτερός σου), βάλε πλάνο εικοσαετίας στα σχέδιά σου!:slight_smile:

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες ευχαριστώ!:109:
Είναι αδύνατο να βρώ τα υλικά στο χωριό. Θα περιμένει η κατασκευή γιατί πρέπει να ανέβω Αθήνα, και δεν έχω καθόλου χρόνο…
Υπόσχομαι όμως όποτε τελειώσει το όργανο να ανεβάσω πληροφορίες και φωτό.

theos1960 κανε μια βολτα απ την Κορινθο πρωτα…οσο για το 2ο ζητημα,χτες πειραματιστηκα με εναν αναπτήρα για slide ελλείψει κανονικου φωτογραφια ,θα προσπαθησομεν να βαλομεν,αν και δεν εχει ιδιαιτερο νοημα.οπότε ανάμενε σε καμια 20αρια χρονια -κατα τον φιλο σου-κανενα βιντεο :slight_smile:

σχετικα λινκς:


http://youtube.com/watch?v=1xPGqWt3L7A&mode=related&search=

http://youtube.com/results?search_query=slide+guitar+lesson&search=Search

οσο για τα παιδικα οργανα,ενας φιλος μου’πε οτι το καλαμάκι βγαζει ωραιο ηχο(με καταλληλο τρυπημα γινεται και φλογερα)…και η “λυρα” με την κονσερβα θα με ενδιεφερε βεβαιως αλλα ειδωμεν

Φίλε huzzam, αν σε ενδιαφέρει η slide guitar, ψάξε τη δισκογραφία του κορυφαίου κιθαρίστα (και οχι μόνο), Bob Brozman. Μεταξύ άλλων -και για όσους ενδιαφέρονται-, θα ανακαλύψετε πως αυτός ο άνθρωπος έχει μελετήσει και δισκογραφήσει μουσικές απο όλο τον πλανήτη και βέβαια έχει παίξει και τα δικά μας ρεμπέτικα. Περυσι μάλιστα ήταν στην Ελλάδα για δύο συναυλίες. Εγώ όπου ανακαλύψω cd του, τρελαίνομαι για να το αποκτήσω.

ευχαριστω Κυριακη.τα ειδα χτες τυχαια τα βιντεακια.πιο πολυ μου εκανε εντυπωση η κιθαρα-κρουστο να ειμαι ειλικρινης :slight_smile: ωραιος και ο ιδιος ομως.

Πραγματικά, τα κατέχει τα μπλούζ τόσο καλά, που όταν τον άκουσα για πρώτη φορά στη συλλογή του Blues Reflex, νόμιζα οτι ήταν έγχρωμος.
Και φαντάσου οτι είναι συγγραφέας, ανθρωπολόγος καθώς και εθνομουσικολόγος σε έδρα Αυστραλέζικου Πανεπιστημίου. Ειχα στεναχωρεθεί πάρα πολύ πέρυσι που δούλευα και δεν μπορούσα να πάω να τον ακούσω. Παρεπιπτόντως, αν κάποιος έχει τη συλλογή “The running man”, η οποία έχει εξαντληθεί και δεν υπάρχει ούτε στο διαδίκτυο :106: , μεγάλη παράκληση, αν μπορεί να με ενημερώσει…Σε αυτή τη συλλογή, υπάρχουν κομμάτια απο τη συνεργασία του εδώ με το Ζωρζ Πιλαλί, καθώς και με κάποια ρεμπέτικη ορχήστρα που αγνοώ ποιοί ήταν.

…Αρη, θα σου έκανε μεγάλο κόπο να ρωτήσεις το Β. Αρν. αν έχει κάτι στο αρχείο του?

Νομιζω οτι η ρεμπετικη ορχηστρα ηταν,Κωστας Δουμουλιακας,Νικος Πρωτοπαπας και Κατερινα Τσιριδου, γιατι εχουν εμφανιστει σιγουρα μαζι σε καποιους χωρους οταν ειχε ερθει εδω πριν δυο τρια χρονια .

Ευκαιρία να πώ “Χρόνια πολλά, χρόνια καλά”. Υπάρχει μια συλλογή του 1972 με τον τίτλο που ανάφερες Κυριακή, με πρώτο τραγούδι το “01 - Higher & Higher” και τελευταίο (10ο) το ομότιτλο της συλλογής. Αν είναι αυτή, ευκαιρία… για σουβλάκι μετά μουσικής:) . Χρωστάω και εκείνες τις ταινίες του Τσιώλη, που σας υποσχέθηκα…