Η ξυλεία του σκάφους

Θα ήθελα να ρωτήσω τους φίλους στο forum την άποψή τους για σκάφος απο δρύς. Στεγνή και αποθηκευμένη δύο χρόνια. Και κατ΄επέκταση αργότερα και μέρος απο το μπράτσο κεντρικό ή επιμέρους.

Μάλλον θα σε παιδέψει.Βρες Καρυδιά.

Καλησπέρα,
κατά την ταπεινή μου άποψη,θα σου έλεγα να το δοκιμάσεις και γενικά να πειραματιστείς τουλάχιστον, με οτιδήποτε ξύλο πέσει στα χέρια σου…θα κερδίσεις σε εμπειρία και μετά θα σου φανούν πολύ εύκολα ξύλα όπως η καρυδιά και η λεύκα…
Εγώ το πρώτο μου όργανο(μπαγλαμαδάκι) το έφτιαξα με παλίσανδρο…ζορίστηκα αρκετά στην αρχή,έσπασα αρκετές ντούγιες,αλλά τελικά το έφτιαξα το σκάφος…

Ο Γιάννης έχει πολύ δίκιο, όπως και ο Κώστας για την καρυδιά. Σήμερα δούλεψα ένα καράουλο από καρυδιά και το ευχαριστήθηκα! Ομορφο ξύλο και ευκολοδούλεφτο!:088:

Φίλε peplos,
δούλεψα πρόσφατα δρύς σε ένα μπράτσο μπαγλαμά και οι εντυπώσεις μου δεν είναι οι καλύτερες.
Σκληρό ξύλο μέν, “δουλεύει” κάμποσο όμως με τις μεταβολές στην υγρασία.
Οι πόροι του είναι εμφανείς και τεράστιοι, με αποτέλεσμα να θέλει πολύ δουλειά γιά να τους καλύψεις με το βερνίκωμα.
Επίσης έχει πολύ μεγάλη διαφορά στην σκληρότητα η ψύχα του ξύλου απο τα νερά, με αποτέλεσμα στις καμπύλες επιφάνειες -άν έχεις τα νερά λοξά- να προκύπτουν εύκολα ανωμαλίες στο τρίψιμο.
Απέφυγέ το στις εξωτερικές επιφάνειες του μπράτσου, και ετοιμάσου γιά γερές προσπάθειες στο φινίρισμα του σκάφους, άν θέλεις να κλείσεις τους πόρους του. (Φίλος επιπλοποιός που τον ρώτησα, μου είπε οτι δεν είναι πολύ καλό να κλείσεις εντελώς τους πόρους του, με κάποιο sealer πχ, γιατι πρέπει να “ανασαίνει”).

Φιλικά, Γιώργος.

Πράγματι φίλοι μου είναι δύσκολο ξύλο αλλά μέσα στο ξυλουργείο του πατέρα μου που μεγάλωσα το λάτρεψα για την άγρια ομορφιά του. Μπορεί τελικά να μην κάνει για οργανοποιία αλλά όπως λέει και ο Κώστας πειραματιζόμαστε και αποκτούμε εμπειρίες. Στο άλλο θέμα μου http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=18201&page=5 ανέβασα και δύο φωτογραφίες απο αυτή την προσπάθεια. Θα χαρώ να τα ξαναπούμε και πάλι σ΄αυτή την ωραία παρέα.
Πασχάλης.