Αυτός είναι ο Αντρέας Χρίστακκος!!! Δε θα περίμενα να δω τέτοιο βίντεο! (Τον έχω γνωρίσει: βοσκός, προικισμένος στο πιθκιαύλιν, παλαιινός άνθρωπος χωρίς απολύτως καμία μουσική εκπαίδευση, αρκετά προβεβλημένος ως λαϊκός καλλιτέχνης -όπως λέμε Θεόφιλος, τέτοιο είδος προβολής- αλλά όχι άδικα. Και περιβόλι ως χαρακτήρας. Ανεκδοτολογικά, το πιθκιαύλιν του είναι ντυμένο με τομάρι οχιάς, την οποία σκότωσε αφού πρώτα εκείνη τον δάγκωσε.)
Πάντως η πρόχειρη ηχοληψία του κινητού δεν είναι αντιπροσωπευτική. Ένα φλογεροειδές στο «πάνω φύσημα» είναι διαπεραστικό και ακούγεται σε απόσταση διαπερνώντας τη βαβούρα. Απλώς δεν είναι βιολί, πώς να το κάνουμε, το βιολί είναι βιολί.
Edit: Μ’ αυτή την αφορμή χάζεψα λίγο πιθκιαύλια στο ΥΤ, και βρήκα ένα βίντεο όπου ο ίδιος ως άνω Αντρέας παρουσιάζει την κατασκευή. Κάπου σχολιάζει: «το τάδε πρέπει να βγει έτσι και όχι αλλιώς, για να ικανοποιήσει κάποιον που ξέρει από πιθκιαύλια. Αλλιώς, εσένα που δεν ξέρεις μπορεί να σου αρέσει, αλλά για έναν μερακλή δε λέει τίποτα». Λέει δηλαδή ότι υπάρχει κάποια ειδική γνώση, όχι μόνο στο να φτιάχνεις και να παίζεις (αυτό είναι αυτονόητο) αλλά και στο να ακούς πιθκιαύλι.
Τέτοια εξειδίκευση και τέτοιο μερακλήκι δε συνάδει με κάτι τόσο ταπεινό όσο προκύπτει από την περιγραφή «ιδιοκατασκευή για να περνάει η ώρα», άσχετα αν το να παίζεις πιθκιαύλι δεν υπήρξε ποτέ επαγγελματική ασχολία.
Θα μου πεις, μπορεί να το λέει έτσι, για φιγούρα… Και όμως, προκύπτει και από το παίξιμό του αυτό. Σουραύλια και πιθκιαύλια και θιαμπόλια (και όπως αλλιώς λέγεται το ίδιο όργανο κατά τόπους) έχω ακούσει κυρίως από τρεις κατηγορίες ανθρώπων:
-αυθεντικοί λαϊκοί τύποι με πολλή ψυχή, πολλή αυθεντικότητα, αλλά μετριότατη χρήση του οργάνου. Φαίνεται να το χρησιμοποιούν ως ένα ηχητικό αντικείμενο που μπορεί να κάνει έναν σκοπό στοιχειωδώς αναγνωρίσιμο - μέχρι εκεί.
-παίχτες άλλων πνευστών, π.χ. κλαρίνου, ή νεοπαραδοσιακοί, κυρίως στην Κρήτη, με πολλή δεξιοτεχνία. Παίζουν ωραία μουσική, άρτια ή και παραπάνω, αλλά και πάλι δίνουν την αίσθηση ότι με την προσωπική τους ικανότητα κάνουν ένα μέτριο όργανο να ξεπεράσει τη μετριότητά του και να παίξει καλά - σχεδόν τόσο καλά όσο ένα κλαρίνο ή μια λύρα…!
-τον Χρίστακκο. Αυτός είναι ο μοναδικός που έχω ακούσει (συν ίσως μερικοί άγνωστοί μου σε ηχογραφήσεις) που κάνει το όργανο να μιλάει το ίδιο, να αναδεικνύει τη δικιά του ιδιαιτερότητα και όχι μόνο την επάρκεια ή ανεπάρκεια του παίχτη. Ενώ η τσαμπούνα λ.χ. ή ο ζουρνάς έχουν έκδηλο δικό τους χαρακτήρα σαν όργανα, το σουραύλι πίστευα ότι δεν έχει, ότι απλώς παίζει νότες, μέχρι που άκουσα αυτό τον παίχτη. Ο οποίος όμως βέβαια δεν μπορεί να έπεσε από τον ουρανό, σε κάποια παράδοση εγγράφεται (φαντάζομαι κάτι ανάλογο θα ήταν κι ο Ατσίκκος), έστω κι αν αυτή σήμερα έχει ξεπέσει.