Η Λαϊκή Κιθάρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

τουλάχιστον σημαντική εξέλιξη, το νέο μόλις κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Δεν ξέρω λεπτομέρειες αλλά φαντάζομαι ότι μεγάλο μέρος της κίνησης οφείλεται στην (συνολική: συγγραφική, εκπαιδευτική και μουσική / καλλιτεχνική) δουλειά του Δ. Μυστακίδη (@dimitris_mystakidis).

(δεν ξέρω αν είναι ο σωστός τόπος εδώ που το έβαλα, σαν “δημοσίευση” μου φάνηκε ταιριαστό)

11 «Μου αρέσει»

Μπράβο στον Δημήτρη και σε όσους δούλεψαν για αυτό.

2 «Μου αρέσει»

Η περίπτωση της Άυλης Πολιτιστική Κληρονομιάς (ΑΠΚ) μάς έχει απασχολήσει εδώ δεδομένου ότι το ρεμπέτικο αναγνωρίστηκε ως στοιχείο ΑΠΚ σε επίπεδο Unesco πριν μερικά χρόνια. Υπάρχει μια ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι αφιερωμένη σε αυτήν. Ομολογώ ότι δεν την βρίσκω και πολύ εύχρηστη. Τέλος πάντων, εδώ είναι τι έπρεπε να κάνει κάποιος το 2020 αν ήθελε να κάνει υποβολή για κάποιο θέμα.

Εδώ θα δούμε ποια θέματα έχουν προκριθεί για εξέταση και αξιολόγηση το 2020.

Έχουν και αυτά ρεμπέτικο ενδιαφέρον μιας και βρίσκουμε:

  1. Ζεϊμπέκικος

Ο φορέας που υπέβαλε την δήλωση ενδιαφέροντος είναι το “Ελληνικό Κέντρο Ζεϊμπέκικου” και ονομαστικά αναφέρονται ο Θωμάς Κοροβίνης, Μάρκος Δραγούμης, Παναγιώτης Κουνάδης, Θωμάς Κολοβός, Δημήτρης Σταθακόπουλος, Θωμάς Σίδερης, Γιώργος Λεκάκης.

  1. Τρίχορδο και τετράχορδο μπουζούκι-τζουράς-μπαγλαμάς

Εδώ ο φορέας δεν φαίνεται να είναι κάποια συγκεκριμένη ομάδα αν και αναφέρεται ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Ονομαστικά αναφέρονται οι Θανάσης Πολυκανδριώτης, Νίκος Φρονιμόπουλος, Δημήτρης Σταθακόπουλος, Παναγιώτης Κουνάδης, Λεονάρδος Κουνάδης.

(Υπάρχουν και άλλα που ανήκουν στην ευρύτερη θεματολογία του φόρουμ. Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση αναφέρει ότι από τις 47 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος που υποβλήθηκαν, προκρίθηκαν 33 και ο κατάλογος περιέχει 36)

Η σημερινή ανακοίνωση αφορά φαίνεται παλαιότερες υποψηφιότητες για τις οποίες έγινε σήμερα η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Φαντάζομαι ότι στο site της ΑΠΚ θα γίνει πιο λεπτομερής παρουσίαση του καθενός και θα φανούν και οι συντελεστές.

(Ενδιαφέρον βρίσκω ότι τελικά εντάσσεται και το γλέντι της Ολύμπου Καρπάθου. Το Καρπάθικο γλέντι (γενικώς) είχε ήδη ενταχθεί από πέρυσι αλλά φαίνεται το Ολυμπίτικο κρίθηκε ότι αξίζει να διαχωριστεί-ξεχωρίσει.)

1 «Μου αρέσει»