Η επιβίωση των μουσικών και άλλων καλλιτεχνών στην καραντίνα -και μετά από αυτήν (δράσεις-βίντεο-κλπ)

Θα ήθελα να επικοινωνήσω με άλλους μουσικούς του Ηρακλείου (Κρήτης!) σχετικά μ’ αυτό. Όποιος διαβάζει, ας στείλει παρακαλώ ένα πμ.

Ευχαριστώ πολύ.

1 «Μου αρέσει»

Για σήμερα το βράδυ. Ενδεικτικά σημεία εκδηλώσεων.

1 «Μου αρέσει»

Συμμετοχή από τη Σίφνο με την Τσιγγάνα

Φωνή - κιθάρα: Αντιγόνη Μπούνα
Ακορντεόν: Τζίμης Γκίνης
Μπουζούκι: Αντώνης Συνοδινός
Κιθάρα: Αντώνης Κοσμής
Τουμπερλέκι: Σπύρος Καραλής
Νταϊρές: Δήμητρα Ψαρρού

(Δροσιά, φαίνεται, είχε χθες το βράδυ στη Σίφνο)

4 «Μου αρέσει»
1 «Μου αρέσει»

Βασίλης Παρασκευόπουλος: Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος πάλεψε και διεκδίκησε, δεν είπε “θα λογαριαστούμε μετά”…

1 «Μου αρέσει»
3 «Μου αρέσει»

την επόμενη πέμπτη 10 σεπτέμβρη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΜΣ και άλλων σωματείων καλλιτεχνών στις 6μμ στα προπύλαια:
https://pmu.gr/?p=1184

παράλληλα, συνεχίζεται η λειτουργία της επιτροπής αλληλεγγύης του ΠΜΣ:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΜΣ
Από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκε η καραντίνα και έκλεισαν τους χώρους που δουλεύουμε ή θα δουλεύαμε οι μουσικοί, γνωρίζαμε πως ο πέλεκυς των δυσβάσταχτων δυσκολιών, θα έπεφτε στην πλάτη μας.
Αποτελεί άλλωστε προσφιλή συνήθεια της εκάστοτε κυβέρνησης να ρίχνει το βάρος των οικονομικών “κρίσεων” στην τάξη των εργαζομένων και όχι στην τάξη των εχόντων.
Έτσι λοιπόν το σωματείο μας Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος αντανακλαστικά προχώρησε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλοβοήθειας παράλληλα με τον δρόμο του αγώνα και των διεκδικήσεων που έτσι κι αλλιώς χαράζει και πορεύεται.
Ο μηχανισμός συντονίζεται από τον Αλέκο Κεντρή(6947091762) μέλος του ΔΣ και τον Αργύρη Νικολάου(6946931918) μέλος του ΠΜΣ.
Οι τηλεφωνικές γραμμές είναι ανοιχτές και στους παραπάνω αριθμούς μπορεί να καλέσει συνάδελφος προκειμένου να ανακουφιστούν ανάγκες με υλική βοήθεια σε τρόφιμα κ.α…
Το παρόν κείμενο είναι ένα ευχαριστήριο μήνυμα προς όλους αυτούς κι αυτές, που συγκινητικά αγκαλιάσανε την κίνησή μας. Συνάδελφοι, συναδέλφισσες αλλά και απλός αλληλέγγυος κόσμος επικοινώνησε μαζί μας προκειμένου να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο στην προσπάθειά μας, δίνοντάς μας από το υστέρημά του, από τα λίγα χρήματα που το κράτος μοίρασε επιδοματικά σε ελάχιστους, από τις λίγες οικονομίες που είχε στην άκρη για τα “δύσκολα”.
Γιατί για εμάς τους εργαζόμενους στον χώρο της μουσικής, τα ”δύσκολα” δεν είναι έκτακτο καθεστώς αλλά ο τρόπος ζωής μας. Δύσκολος τρόπος ζωής που έχει επιβάλλει η πολιτική των μνημονίων καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις, και τα μίνιμουμ εργασιακά δικαιώματα.
Εμείς εδώ είμαστε για να αγωνιζόμαστε. Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους και όσες στηρίζουν τον μηχανισμό αλληλοβοήθειας και τους αγώνες του κλάδου μας.
Επιτροπή Αλληλεγγύης
Αργύρης Νικολάου, μέλος του ΠΜΣ

9 «Μου αρέσει»
1 «Μου αρέσει»
1 «Μου αρέσει»

Τοποθέτηση του Φοίβου Δεληβοριά:
"Μετά από μια βδομάδα αντιφατικών κυβερνητικών αποφάσεων -και με τους εργαζομένους στην «Ταράτσα» να μην ξέρουν αν θα δουλέψουν ή όχι- σας ανακοινώνουμε τελικά πως βάσει των νέων μέτρων οι παραστάσεις μας με Καίτη Γαρμπή-Δημήτρη Μεντζέλο, Σταμάτη Κραουνάκη-Χρήστο Νικολόπουλο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις ημερομηνίες που ήταν προγραμματισμένες.

Το «ΆΛΣΟΣ» θα βγάλει άμεσα ανακοίνωση για το τι θα γίνει με τα προπωλημένα εισιτήρια και για το αν θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε σε άλλες ημερομηνίες τις δύο sold out παραστάσεις.

Η στενοχώρια μου που δεν θα συναντήσω τους φίλους μου και σπουδαίους συναδέλφους στη σκηνή είναι, φυσικά, το λιγότερο. Η κατάσταση με τα κρούσματα είναι έκρυθμη, επηρεάζει όλη την κοινωνία. Θα άφηνε ανεπηρέαστους εμάς, που δουλειά και κλίση μας είναι να ξαγρυπνάμε μετρώντας το σφυγμό της;
Υπάρχει όμως εδώ κάτι τραγικό, μια άβολη –όπως λένε- αλήθεια: ο Πολιτισμός γίνεται η πρώτη «Ιφιγένεια», ακριβώς επειδή όλο το καλοκαίρι δεν έγινε τίποτα για να ενδυναμωθεί το σύστημα Υγείας, η Παιδεία και τα ΜΜΜ, ώστε να μην συμβαίνει τώρα αυτό που συμβαίνει.

Ο κος Τσιόδρας και οι συμβουλές του απαξιώθηκαν πλήρως. Η κοινή λογική επίσης. Και τώρα η ευθύνη μετατίθεται κυνικά στον απλό πολίτη, στους «τεντιμπόηδες» νέους, στους πρόσφυγες που «πιάνουν» κρεβάτια ΜΕΘ και φυσικά στους καλλιτεχνικούς χώρους, τους εξ υποστάσεως πιο οργανωμένους και έτοιμους να υποδεχθούν ασφαλώς όσους διατίθενται να παρευρεθούν.

Δημιουργούνται δηλ. επικίνδυνοι κοινωνικοί αυτοματισμοί και δεν είναι δύσκολο να δει κανείς ότι σε λίγο καιρό θα τσακωνόμαστε για το ποιος αξίζει περισσότερο την περίθαλψη ή το εμβόλιο.

Τι θα γίνει αυτό το χειμώνα;

Το έγραψα και την Κυριακή: υπάρχει ακόμα χρόνος να στηριχθούμε αποτελεσματικά. Ακόμα και αν οι ιθύνοντες –πράγμα που δεν μπορώ να πιστέψω- θέλουν ο χρόνος αυτός να φαγωθεί και να οδηγηθούμε στα χειρότερα, εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Τα μέτρα στην Υγεία, στην Παιδεία και στις Συγκοινωνίες δεν πρέπει να αργήσουν άλλο. Το ίδιο και τα μέτρα που έχουν καταθέσει τα σωματεία των επαγγελματιών. Η εξαθλίωσή μας δεν είναι ζήτημα κλαδικό. Είναι αρχή μεγάλων δεινών για τον τόπο. Aς την προλάβουμε."
Πηγή:

2 «Μου αρέσει»

Καλά, το τι θα είχα να πω για τα μέτρα στην Παιδεία…!

Αυτή τη φορά πραγματικά θα συγκρατηθώ να μη γράψω διπλοσέντονο οφτόπικ, αλλά μόνον, επιγραμματικά, ότι όσοι δεν τυχαίνει να είστε δασκάλοι, μαθητές ή γονείς, απλά δε φαντάζεστε.

2 «Μου αρέσει»

σε παρακαλώ γράψε, είναι πολύ χρήσιμη η εμπειρία σου και η άποψή σου από μέσα.

1 «Μου αρέσει»

Περικλή επειδή έχει σημασία η γνώση ενός ανθρώπου που τα ζει από μέσα, και επειδή γενικά έχουν επιδοθεί στην δημιουργία εντυπώσεων για “αρνητές της μάσκας” σε σχέση με τους μαθητές η μαρτυρία σου για μένα είναι πολύτιμη.
Εξάλλου πραγματικά πιστεύει κάποιος ότι όλα αυτά δεν είναι αλληλένδετα?

1 «Μου αρέσει»

Τοποθέτηση της Ελένης Γερασιμίδου για τους εργαζόμενους σε θέαμα - ακρόαμα:
"Μαύρη μωρέ μαύρη ζωή που κάνουμε…

Τι μαθαίνει κανείς μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, αγαπητοί μου συνάδελφοι.

Συνάδελφοι λέγοντας εννοούμε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Θεάματος – Ακροάματος. Αυτούς όλους τους αχαρτογράφητους, τους αφανείς – ακόμα και όσους η παρουσία τους τρυπάει μάτι, αλλά δεν είναι φίλοι της εξουσίας – που περιμένουν με αγωνία να τηρήσουν όλα τα πρωτόκολλα, που είναι αποφασισμένοι σε ζοφερούς καιρούς να συνεχίσουν να κάνουν το χρέος τους στην κοινωνία και να προσφέρουν μέσω της Τέχνης τους όσα μόνο η ζωντανή επαφή μπορεί. Αυτούς όλους που σε οριακές στιγμές της Ιστορίας του τόπου δεν πτοήθηκαν αλλά συνέχισαν να προσφέρουν παρηγοριά, γέλιο, συγκίνηση και πάνω απ’ όλα ψυχική ανάταση και κουράγιο.

Ποιος σας είπε πως βγήκαμε στο μεϊντάνι να ζητιανέψουμε τα ψίχουλά σας. Και – σας τόχουμε φωνάξει όλοι όσοι τολμήσαμε το καλοκαίρι – ούτε ένα κρούσμα δεν παρατηρήθηκε στις προφυλαγμένες παραστάσεις μας.

Βάλτε όσους περιορισμούς πρέπει τον χειμώνα που έρχεται. Αν δεν μας καταδικάσετε λόγω ηλικίας κάποιους ζωντανούς κι ενεργούς στην απόσυρση θα συνεχίσουμε με νύχια και με δόντια και με ελάχιστους γενναίους θεατές να παίζουμε, να τραγουδάμε και κυρίως να ΖΟΥΜΕ, χωρίς την παρέμβαση κανενός από το δικό σας περιβάλλον παρά μόνο από τις δικές μας οργανωμένες παρεμβάσεις. Δόξα στα Σωματεία μας που μας γλύτωσαν από τη μαύρη εργασία και τη μαύρη ζωή και που μόνο από κει να μας φοβάστε."
Πηγή:

1 «Μου αρέσει»

Για σήμερα:

3 «Μου αρέσει»
3 «Μου αρέσει»
2 «Μου αρέσει»

Είχα μια πρόσφατη εμπειρία που την πήρα πολύ βαριά.

Δε βγαίνω που δε βγαίνω έτσι κι αλλιώς. Είπα μια φορά να βγω σ’ ένα λάιβ. Ήταν τόσες οι ειδικές συνθήκες που έπρεπε να προσέξουμε, ώστε πολύ απλά δεν ήταν ούτε διασκέδαση ούτε πολιτισμός ούτε ψυχαγωγία, άσκηση ισορροπίας ήταν.

Από τα τραπεζάκια έξω (παρόλο που το συγκεκριμένο μαγαζί είχε και μέσα, αλλά πολύ αραιωμένα), με κρύο και …ψιχάλα, από τις αλλόκοτες ώρες, από το ότι εδώ στο Ηράκλειο αλλάζουμε τόσο συχνά κατηγορία επικινδυνότητας ώστε κανείς δεν ήταν σίγουρος αν ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας, κάτι που θα επηρέαζε ακόμη περισσότερο την ώρα λήξης καθώς ήμασταν σε χωριό κάνα μισάωρο από τη χώρα, από το άγχος των μουσικών να τα πουν όλα μέσα στην προβλεπόμενη διάρκεια, μέχρι το ότι κάποιος μου ζήτησε να πάρω κούρσα έναν φίλο του ξένο, και μόλις είπα το αυθόρμητο και φυσιολογικό «εννοείται ρε μάγκα, χαρά μου», η σκέψη μου άρχισε να δηλητηριάζεται από υποψίες μήπως αυτός ο βδελυρός και ρυπαρός ξένος ήταν πρόσφατα στην επικίνδυνη χώρα του και είναι γεμάτος νταβραντισμένους κορονοϊούς και δεν είναι καλή φάση να κλειστούμε μαζί σ’ ένα αυτοκίνητο…

Άει σιχτίρ, ή κόφ’ το μας τελείως να κάτσουμε σπίτι να βλέπουμε ίντερνετ, μέχρι να σαπίσουμε για να μην τυχόν αρρωστήσουμε, ή μη μας το βγάζεις από τη μύτη.

1 «Μου αρέσει»

http://pmu.gr/?p=1437

Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση Πέμπτη 11 Φλεβάρη στις 12.00 στα Προπύλαια

Feb 5, 2021 | Ανακοινώσεις | 0 comments

Κοντεύει ένας χρόνος που είμαστε χωρίς δουλειά. Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε κάνοντας ότι δε μας ξέρει.

Η επιβίωσή μας στηρίχθηκε κυριολεκτικά στη συλλογική μας δράση και στην έκφραση της αλληλεγγύης. Μαζικοποιήσαμε τα Σωματεία μας και τις διαδικασίες τους. Οργανώσαμε τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις σε εργαζόμενους στον Πολιτισμού που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες.

Συγκρουστήκαμε με τον Κυβερνητικό αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις. Σπάσαμε στην πράξη την Κυβερνητική προσπάθεια να φέρει τα αιτήματά μας σε αντιπαράθεση με τα αιτήματα των άλλων εργαζόμενων.

Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στα αιτήματα εργαζόμενων σε άλλους κλάδους, δεχθήκαμε την αλληλεγγύη από Σωματεία άλλων κλάδων. Πιέσαμε την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα ενίσχυσής μας.

Σήμερα είμαστε στη μέση του πιο μεγάλου ανήφορου. Έχουμε πια εμπειρία πως πρέπει να συνεχίσουμε, έχουμε εμπιστοσύνη στη δική μας δύναμη. Στα αγωνιώδη ερωτήματα της συντριπτικής πλειονότητας των συναδέλφων για το πως θα ζήσουμε το επόμενο διάστημα, η Κυβέρνηση σιωπά. Κρύβεται πίσω από τις δυσκολίες του Κρατικού Προϋπολογισμού, που κριτήριο έχει την «ανάπτυξη» των μεγάλων ομίλων και όχι την επιβίωση των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι θα μεγαλώνει η επίθεση που θα δεχόμαστε. Στο προσκήνιο της «μέρας μετά την πανδημία» θα μπει το ζήτημα ποιος θα πληρώσει την κρίση.

Τώρα ξέρουμε πως η δική μας απάντηση είναι η οργάνωση και η διεκδίκηση.

Καλούμε μαζί με άλλα Σωματεία του χώρου του Πολιτισμού σε Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση

την Πέμπτη 11 Φλεβάρη στις 12.00 στα Προπύλαια.

Με πορεία θα κατευθυνθούμε στο Υπ. Εργασίας ζητώντας :

Μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου. Να οριστεί άμεσα ως περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο μας. Πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην αρχή κάθε μήνα.

Επιδότηση ενοικίου για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, όπως και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Για τους συναδέλφους που η επιδότηση ανεργίας λήγει μέσα στη διάρκεια ενός μήνα χωρίς να τον καλύπτει ολόκληρο, να δίνεται η επιδότηση ειδικού σκοπού, αντίστοιχα με τις περιπτώσεις συναδέλφων που έχουν ενεργή σύμβαση που δεν είναι πλήρους απασχόλησης και δεν εξαιρούνται της επιδότησης.

Για τους δικαιούχους του εποχικού βοηθήματος του 2020 να μην απορριφθούν οι αιτήσεις όσων την περίοδο καταβολής της επιδότησης (Σεπτέμβρη – Νοέμβρη 2020) ήταν εργαζόμενοι σε άλλο κλάδο, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας του δικού μας. Επίσης για το εποχικό βοήθημα του 2021 να μην έχει προϋπόθεση ένσημα, αλλά να είναι δικαιούχοι όσοι επιδοτήθηκαν έστω μία φορά κατά την περίοδο της πανδημίας.

Διαγραφή χρεών προς Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν. Να καταργηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος των εργαζόμενων (πλειστηριασμοί, εξώσεις, κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων). Να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους σε κάθε εργαζόμενο και στην οικογένειά του τα βασικά αγαθά: εισόδημα, φαγητό, θέρμανση, ρεύμα, τηλέφωνο-ίντερνετ, νερό.

Να παρασχεθούν δωρεάν τεστ σε ΑΜΚΕ και σε μεμονωμένους καλλιτέχνες για την ασφαλή διεξαγωγή προβών που γίνονται αυτή την περίοδο.

Να διασφαλιστεί η απόδοση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στις παραγωγές που γίνονται αυτή την περίοδο και ιδιαίτερα από τα Κρατικά Θέατρα. Να συμβάλλει σε αυτό το στόχο και η Επιθεώρηση Εργασίας με τμήμα που να παρακολουθεί τις διαδικτυακές παραστάσεις.

Να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα ώστε να επαναλειτουργήσουν με δια ζώσης διαδικασίες τα Ωδεία και οι Καλλιτεχνικές σχολές. Με ευθύνη του Κράτους να δημιουργηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα ελέγξουν την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Να παρθεί κάθε αναγκαίο μέτρο για να μη χαθεί η χρονιά για τους σπουδαστές.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος Κώστας Σταυρόπουλος

3 «Μου αρέσει»

Άλλο ένα μνημείο ηλιθιότητ@ς εναντίον των μουσικών. Ανοίγει η εστίαση αλλά χωρίς μουσικούς.

"𝝨𝝬𝝤𝝠𝝞𝝤 𝝩𝝤𝝪 𝝥𝝡𝝨 𝝘𝝞𝝖 𝝩𝝜𝝢 𝝨𝝜𝝡𝝚𝝦𝝞𝝢𝝜 𝝙𝝜𝝠𝝮𝝨𝝜 𝝩𝝤𝝪 𝝟.𝝬𝝖𝝦𝝙𝝖𝝠𝝞𝝖
Ενώ είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες πως η εστίαση ανοίγει την Δευτέρα 3 Μαϊου και συνάδελφοι είχαν κλείσει κάποιες πρώτες εμφανίσεις στους χώρους, ξαφνικά σήμερα δια στόματος του κ.Χαρδαλια αποκλείεται η ζωντανή μουσική. Η ανακοίνωση αυτή είναι το λιγότερο κοροϊδία για τον κλάδο μας. Οι συνάδελφοι έχουν να δουλέψουν κοντά 1 χρόνο. Την ίδια στιγμή που γίνεται αυτό, η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει δώσει το επίδομα από το μητρώο καλλιτεχνών , αφήνοντας στο έλεος χιλιάδες συναδέλφους αυτό το μήνα.

Απαιτούμε να επιτραπεί η ζωντανή μουσική στους χώρους εστίασης, να ανοίξουν όλοι οι χώροι πολιτισμού με υγειονομικά πρωτόκολλα. Να δοθεί το επίδομα εδώ και τώρα. Διεκδικούμε την επέκταση της επιδότησης κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Μετά την χθεσινή κινητοποίηση στο Υπ.Εργασίας , συνεχίζουμε δυναμικά με μαζική συμμετοχή στο Απεργιακό συλλαλητήριο στις 6 Μάη στο Σύνταγμα στις 10.00 π.μ. με προ-συγκεντρωση στις 9.00 π.μ. στην Πλατεία Κάνιγγος με το Σωματείο μας."
Πηγή: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος - Startseite | Facebook
Και εδώ ένα βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=bfDIYQN57RE

8 «Μου αρέσει»