ΗΛΙΑΣ ΠΟΤΟΣΙΔΗΣ: «Ένας ρεμπέτης που έμεινε στην αφάνεια» Μέρος 1ο

Για άλλη μια φορά ο Σταύρος Κουρούσης μας πληροφορεί. Ότι και να πούμε είναι λίγο.

"Ένα άρθρο (1ο μέρος) του Κώστα Χατζηδουλή, πρωτοδημοσιευμένο στην Εφημερίδα ‘‘Καθημερινή’’, τον Μάϊο του 1976, βασισμένο σε χειρόγραφες σημειώσεις του παλιού μπουζουξή Ηλία Ποτοσίδη. Ο Ποτοσίδης υπήρξε το δεύτερο μπουζούκι του Γιάννη Παπαϊωάννου, με μεγάλη θητεία στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. Υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας και πρωταγωνιστής της εξέλιξης του οργάνου, από τα παιδικά του χρόνια στη Δραπετσώνα της δεκαετίας του 1920 και '30, ξεκινώντας από τους τεκέδες, τις ταβέρνες και τις πρώτες κομπανίες, αναφέρεται στους μεγάλους του παρελθόντος με ειλικρινή θαυμασμό, σεβασμό και ταπεινότητα. Οι συγκεκριμένες μαρτυρίες από το αρχείο του Κώστα Χατζηδουλή, φωτίζουν πολλά σημεία της ιστορικής αυτής για το μπουζούκι, περιόδου.

Να προσθέσω πως περίπου 25 χρόνια πριν, μέσω του φίλου μου μουσικού Αλέξη Μπληγιάννου, είχα την τύχη να γνωρίσω τον αδερφό του Ηλία Ποτοσίδη, τον Ιορδάνη, στο σπίτι του στον Περισσό Αττικής, έναν εκπληκτικό μπουζουξή μιας άλλης εποχής.

Στο συγκεκριμένο άρθρο έχω επισυνάψει λίγα ηχητικά αποσπάσματα αυτής της συνάντησης."

https://78strofes.gr/2026/06/02/ηλιασ-ποτοσιδησ-ένας-ρεμπέτης-που-έμ/?fbclid=IwY2xjawSMoQBleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBYZkpDY1dtclI2TjdHZ1p4c3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHsvYLXDMfV4_yLsj5YVFeoPwl2mgde6pmVlZdxNvEm_C4pGkjOxLHBVVxds0_aem_YWdncwDD00jOzkZGNg_HX84fesuc&brid=YWdncwHDBiUIwALmWU4JO5GkZFxE

9 «Μου αρέσει»

Εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

1 «Μου αρέσει»

Είναι λάθος εκ παραδρομής. Στον σύνδεσμο που παραθέτω γράφει επακριβώς το εξής:

“Πριν από την παράθεση του σημαντικού άρθρου με τα απομνημονεύματα του μπουζουξή Ηλία Ποτοσίδη, τα οποία αρχικά δημοσιεύτηκαν από τον αείμνηστο Κώστα Χατζηδουλή στην εφημερίδα εφ. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, μεταξύ 11-14 Μαΐου 1976, θα κάνω μια μικρή παρένθεση.”

Τα bold δική μου παρέμβαση.

Το βρίσκω προτιμότερο να διαβάσει κανείς τα κείμενα αυτά από την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής, καθώς ξεκίνησα να διαβάζω και …διέκοψα από τα λάθη αντιγραφής που συναντούσα (π.χ. "έκαναν τις ζητήσεις στις Τζιτζιφιές αποτέλεσε", ενώ το πρωτότυπο παράθεμα της εφημερίδας γράφει: “έκαναν τις Τζιτζιφιές στέκι”.)

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστούμε δημόσια τον Σταύρο για όλα αυτά που έχει δώσει κατά καιρούς .Πληροφορίες , ντοκουμέντα , βιβλία και ηχογραφήσεις που δεν τις έχει ξανακούσει κανείς.

Φίλε το έργο σου δεν πρόκειται να το μουτζουρώσει κανείς .
Δεν τα γράφω αυτά επειδή τυχαίνει να σε γνωρίζω και να μας συνδέουν πρόσωπα στο παρελθόν , αλλά νοιωθω θυμό όταν εδώ και πολύ καιρό αυτό το άτομο που κρύβεται πίσω από ένα ψευδώνυμο να ψάχνει δαιμονισμένα να βρει κάτι για να σου επιτεθεί και να μειώσει την αξία του έργου σου.

Πραγματικα στην κάθε ανάρτηση που έχει σχέση με το όνομα σου , είναι να παίρνει κανείς ποπ κορν και να αράζει περιμένοντας τα σχόλια και την κριτική του .

Συνέχισε το έργο σου και μην δίνεις σημασία πια.

Αυτοί που είναι εδώ στο φόρουμ με αγάπη για την λαϊκή μουσική αλλά και γενικά οι φίλοι του ρεμπέτικου σε ευχαριστούν για όλα.

4 «Μου αρέσει»

Η εισαγωγή Κώστα είχε κάποια λάθη πράγματι, γιατί την είχα βάλει στο αυτόματο να το κάνει και μετά όταν τελείωσα το άρθρο είχα ξεχάσει να το τσεκάρω. Το υπόλοιπο όμως ακριβώς για να αποφύγω, το πέρασα λέξη προς λέξη από το πρωτότυπο στο πληκτρολόγιο, τώρα αν έχει φύγει και καμία λέξη θα το ελέγξω πάλι, αλλά δεν νομίζω να υπάρχουν αποκλίσεις.

2 «Μου αρέσει»

Ωραίο άρθρο. Κώστα μην τρελαίνεσαι, το φόρουμ πήρε θέση επί του θέματος. Αφού κρίθηκε ως θόρυβος όλο αυτό, δε χρειάζεται πλέον να ασχολουμεθα! Εγώ καλύφθηκα από το άρθρο. Ο Ποτοσιδης είναι άγνωστη περιπτωσαρα. Και αποτι φαίνεται και σπουδαίο μπουζούκι. Δίπλα στον Παπαϊωάννου τόσα χρόνια.. μένει να επιβεβαιώσει όποιος ξέρει μια ιστορία με τον ποτοσιδηβκαι πυροβολισμούς! Όπου ο “τυφλός” Ποτοσιδης νόμιζε ότι σκότωσε κάποιον και πήγε να παραδοθεί. Υπάρχει κάποια άλλη πηγή; Εν πάσι περιπτώσει, χαίρομαι για αυτή τη μνεία σταυρό, είναι καλό να δείχνουμε και τους αόρατους πυλώνες λίγο λίγο! Φοβερή και η φωτό του Λαζαρίδη στο άρθρο, δεν την είχα δει ποτέ.
Επίσης μπράβο στην εφημερίδα. Πάρα πολύ σπάνια περίπτωση, στα διαμάντια του αρχείου. Έχω αρχίσει και ψάχνω πλέον και γω. Μέσα σε λίγο καιρό έχουν βγει πληροφορίες που ήταν αμφίβολες χρόνια. Φυσικά και για το Σακαφλια και τον Αντωνιτση, αλλά και αλλά.

Αυτό ξαναπέστο! (χαρακτήρες)

Για τις μαρτυρίες Ποτοσίδη έχει πληροφορηθεί το κοινό εδώ και πολλά χρόνια και έχει παραπεμφθεί τιτλοχρονολογικά σε αυτές.

Στις μέρες μας πλέον με ένα κλικ μπορεί να έχει ο ενδιαφερόμενος απευθείας και αυθεντική πρόσβαση στα πρωτότυπα κείμενα, αποφεύγοντας τις οιεσδήποτε προβληματικές μεταγραφές.

Αυτό μόνο επεσήμανα και έδωσα και παράδειγμα.

Όσοι ταράσσονται και θυμώνουν, παρακαλούνται θερμά να παραμένουν στο εάν οι κατά καιρούς επισημάνσεις μου είναι βάσιμες ή όχι.

Ναι, ότι πεις! Είπαμε, δε σου ξαναχαλαω χατηρι εγώ πάσα μου! Σου αφιερώνω και το εξής

Άνθιμος, είσαι γίγαντας
Και τυπογραφικό δαιμόνιο
Στο λεξικό είσαι αλλού,
Σαν τον Μανζαρεκ στο αρμόνιο

Με τον κουρουση κόλλησες
Χωρίς καμία αιτία
Δεν τον κατάλαβες μωρέ,
Πώς είναι αμαρτία;

Δύο χρόνια τώρα χάλασες
Τα φόρουμ και τα δίκτυα
Και στου Σταυράκη την πενιά
Έριξες μαύρα δίχτυα

Γερός να είσαι εύχομαι,
Χωρίς καμία κακία
Μα πατα κάναν αργιλέ
Να φύγει η πικρία

Είν’ το ρεμπέτικο μικρό,
Μικρό σαν τη ζωουλα,
Πέτα λιγακι ζάχαρη
Μην τα πικρίζεις ουλα

1 «Μου αρέσει»

Καλή η πλακίτσα και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Επειδή όμως, θέλω στο ίδιο νήμα να μπει και το δεύτερο μέρος που είπε ότι θα βγάλει ο Κουρούσης, καλό είναι να γράφουμε αν έχουμε να πούμε κάτι ουσιαστικό. Μην το γεμίζουμε χωρίς λόγο.

4 «Μου αρέσει»