Ζημιά στο μανίκι τετράχορδου

Καλησπέρα, το μπουζούκι είναι φίλου μου, απ´οτι μου είπε ήταν ακριβό όργανο αγορασμένο προ 10ετιας από την Πάτρα. Τελευταία άρχισε να εμφανίζει ρωγμή στο μανίκι με αποτέλεσμα αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες. Ίσως κάποια έμπειρα μάτια να μπορέσουν να αξιολογήσουν το μέγεθος της ζημιάς και εάν είναι επισκευάσιμη. Επίσης καλοδεχούμενη και κάποια πρόταση για μάστορα στην Αθήνα… Ευχαριστώ εκ των προτέρων και όποια βοήθεια καλοδεχούμενη!



Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως ακριβής εκτίμηση από φωτογραφίες δεν γίνεται από παρά μονο από κοντά.
Το σχίσιμο είναι στην σφηνοειδή ένωση του καράολου με το μάνικο. Από την κάτω μεριά (καντίνι) φαίνεται σαν να έχει σχιστεί και στην ένωση με την ταστίερα. Κάποια μάνικα τα ντύνουν με ασετόπαστα για να γλιστράει καλύτερα το χέρι αλλά και για εμφάνιση. Όσο μπορεί να φανεί φαίνεται να έχει σκιστεί η εξωτερική στρώση (είτε αυτή είναι ασετόπαστα είτε απλά μαύρη λάκα). Πιο πολύ για ασετόπαστα μου κάνει αλλά αν δεν το δω από κοντά δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά. Στο πρώτο μπουζούκι που αγόρασα το 1993 η αντίστοιχη μάυρη στρώση είναι σπασμένη εξωτερικά στην ένωση της σφήνας από τότε. 30 χρόνια μετά (παραμένει κουρδισμένο μόνιμα) δεν έχει παθει τίποτα καθώς η ρωγγμή παραμένει στην εξωτερική στρώση και όχι στο ξύλο. Πες στον φίλο σου να τσεκάρει αν η ρωγμή προχωράει και ακολουθείται στο ξύλο. Αν όχι, τότε έχει θέμα μόνο αισθητικής φύσεως που διορθώνεται εύκολα. Αν όμως προχωράει και στο ξύλο, πες του να χαλαρώσει τις χορδές για να μην προχωρήσει κι άλλο το σπάσιμο και να το παει σε μάστορα να του ρίξει μια ματιά. ανάλογα με το πόσο πια βαθιά στο ξύλο προχωράει η ρωγμή δυσκολεύει και η αντιμετώπιση αλλά όλα φτιάχνονται.
Η δεύτερη φωτογραφία είναι η πιο ανησυχητική καθώς φαίνεται η φλύδα που πετάει να είναι χοντρή (ξύλο ίσως; δεν μπορώ να πω με σιγουριά).

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ! Ήσουν κατατοπιστικότατος! Η επόμενη κίνηση θα είναι επίσκεψη σε μάστορα…

1 «Μου αρέσει»