Εργαλειο πλανισματος με χρήση router

Παρουσιάζω στους φίλους οργανοποιούς μια πολύ απλή στην κατασκευή της μηχανή, που με τη χρήση οποιουδήποτε κοινού ρούτερ, μπορεί να πλανίσει ή να κατεβάσει ακίνδυνα σε πάχος μέχρι και 2 mm ξύλα σκληρα όπως ο παλίσανδρος, η μπουμπίνγκα,το βεγκε κλπ .
Που μπορει να χρησιμοποιηθεί: Στο κατεβασμα της πλάτης και των πλαινών μιας κιθάρας ,στο κατεβασμα του πάχους μιάς ταστιέρας , ακόμα και στην κατασκευή ντουγιας για ούτια ,μπουζούκια λαούτα κλπ.
Αν επιχειρήσουμε να κατεβασουμε πχ στα 2,5 ή στα 3 mm ενα τέτοιο ξύλο, σε πλάνη - ξεχονδριστήρα ,το πιο πιθανο είναι να το σπάσει…
Η συσκευή ειναι μια ξύλινη πλάκα ,μηκος 1 μετρο, πάχος 2.6 cm και πλάτος 30 cm.Δεξιά και αριστερά της, σε απόσταση 2,5 cm απο τις άκρες έχω βάλει 2 πηχάκια 13 επι 18 mm που λειτουργουν σαν ''ράγες ‘’ για να κινείται πάνω τους το ''βαγονάκι ‘’ που κρατάει το ρούτερ.Με τις παρακάτω φωτογραφίες όποιος ενδιαφέρεται θα καταλάβει αμέσως πόσο απλή κατασκευή ειναι και πόσο απλά λειτουργεί

το βαγονακι στην 3η φωτο ειναι απο την ανάποδη για να φανουν τα πηχάκια που το κρατάνε σταθερό στις ‘‘ραγες’’ της μεγάλης πλάκας.Τις ελάχιστες γραμμές που αφήνει το κοπτικό του ρούτερ πανω στο υπο κατεργασία ξύλο τις εξαφανίζει αμέσως ενα πέρασμα μετά με γυαλοχαρτιέρα. Με το εργαλειο της φωτογραφίας κατέβασα το συγκεκριμένο σετ για κιθάρα απο Ινδικό παλίσανδρο (2 πλάτες και 2 πλαινά) σε 20 λεπτα της ώρας.
Αν μετα απο αυτη τη διαδικασία ,όταν δηλ τα ξύλα κατεβουν στα 3 περιπου χιλιοστα περαστουν και απο ένα τριβείο τυμπάνου (drum sander) η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε χρόνο ρεκορ και το σημαντικότερο αφήνοντας επιφανειες στο επιθυμητο πάχος χωρις το παραμικρό ψεγάδι.
Η ιδεα αυτή ειναι παλιά και αρκετά γνωστη στους παλιούς μαραγκούς αλλα σε μεγαλύτερη κλίμακα . Εδω ειναι προσαρμοσμένη στις δικές μου ανάγκες και στα μεγέθη και πάχη ξύλων που χρησιμοποιώ.Εννοείται οτι με πιο ψηλές ‘‘ράγες’’- οδηγούς στη μεγάλη ταβλα-βάση της συσκευής μπορούμε να πλανίσουμε και πολύ ψηλότερα ξύλα .
Μου κόστισε κάπου 35 ευρω (χωρις το ρούτερ). Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον το βρίσκει χρήσιμο, κυρίως γιατι κάνει άψογη δουλειά .Ευχαριστώ.Καλή χρονιά με υγεία σε όλους.

Ξέχασα να αναφέρω οτι άν το ρούτερ έχει εξάρτημα σύνδεσης με ηλεκτρική σκούπα ,όπως πχ αυτο της φωτογραφίας κάθε εργασία γίνεται χωρις πριονιδια ,σκόνες κλπ -πεντακάθαρα.